Popravka fasade Vojnić palate

Vojnić palata, koja se nalazi u samom centru grada, jedna je od retkih koja je doživela da bude obnovljena ne samo spolja, nego je nakon toga uređeno i dvorište, a potom i veći deo stanova i poslovnog prostora. Godine 2007. restaurisana je neogotska fasada sa ulične strane, da bi leta 2013. isto bilo učinjeno i u atrijumu. Na tom primeru se vidi kako stare zgrade mogu još mnogo toga da pruže svojim vlasnicima i korisnicima, a da pri tome i dalje ostanu arhitektonski spomenik prošlih vremena.

Ovih dana je osvežen deo fasade u prizemlju, oko poslovnice MTSa i pasaža. Molerski radovi su urađeni vrlo pažljivo. Pred majstorima bio zadatak da pogode nijansu koju su zatekli na preostalom delu zgrade.

Ova gradska palata projektovana je 1893. godine u stilu francuske renesanse, sa elementima cvetne gotike, za Matu Bajšai Vojnića, po projektu Janoša Jadličke iz Budimpešte.



KOMENTARI

 1. iahve kaže:

  dok se divite fasadi Vojnić palate,nozdrve vam nežno drhte od miomirisa zapišanog Doma JNA….NeoZabatkaidis stajl…..

 2. Aleksa kaže:

  Ova zgrada je dugo godina bila Dom sindikata. Mene je u to vreme najviše interesovala biblioteka u zgradi sa ogromnim brojem knjiga, mogli su je koristiti samo članovi sindikata. Mogle su se pročitati novine i časopisi, a dva karambol bilijar stola su stalno bili zauzeti.
  U neko vreme otvara se u prizenlju bioskop – bioskop Tehnika, kasnije nazvan Radnički. Prilikom renoviranja adaptirana je čekaonica bioskopa – ulaz sa Korza (to su na slici tri izloga sa desne strane ulaza).
  Bioskop je imao dve sale, a preko leta filnovi su se prikazivali u dvoristu, bio je to najlepši bioskop pod vedrim nebom. Najbolja mesta su bila na galeriji I.sprata.
  Ne znam kako sada to dvorište izgleda, ali smo pre nekog vreme čitali da je bioskopska sala u dobrom stanju, te da je i tehnika funkcionalna.
  O istorijatu bioskopa sam pre nekoliko godina opširno pisao, pa koga interesuje može potražiti.

 3. Stipan kaže:

  Vec sam se zdravo uplasio da ce i ovu palatu umolovati sa zutom i bilom farbom kao bibliotiku.

 4. SU-gradjanin kaže:

  Svaki dobar primer kao sto je ovaj treba pohvaliti.

  Prolecno osvezenje centra grada se radi svake godine kada mozemo videti da se razni lokali sredjuju. Problem nastaje kada u toj zelji a u ne znanju promase nijansu boje i ne samo nijasnu, ponekad se prekreci u potpuno drugu boju. Tada imamo fasadu jednog objekta koja je sarena i sam obejkat gubi na vrednosti.

OSTAVITE KOMENTAR

4 + = 8

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: