Porast broja zaposlenih u Subotici

U Subotici je za prvih 11 meseci prošle godine, posredstvom filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, posao našlo 3.425 lica, što j je povećanje u odnosu na celu 2012. godinu u kojoj je zaposlenje pronašlo 3.170 nezaposlenih.

 

subotica-nezaposleni_660x330

"Tokom godine realizovani su programi i mere aktivne politike zapošljavanja. Odobreno je devet projekata Javnih radova, putem kojih je angažovano 49 nezaposlenih i dva projekta javnih radova za osobe sa invaliditetom, gde su zaposlenje dobila 24 lica iz ove kategorije nezaposlenih", rečeno je Tanjugu u filijali NSZ u Subotici.

 

Putem programa samozapošljavanja 83 lica su dobila bespovratna sredstva u iznosu od 160.000 dinara i započela sopstveni biznis, dok su pomoću subvencija za otvaranje novih radnih mesta poslodavci zaposlili 142 nezaposlena lica.

 

Nezaposlena mlada lica bez radnog iskustva u svojoj struci, a radi osposobljavanja za samostalan rad, uključena su u program Stručne prakse i to 65 lica i jedna osoba sa invaliditetom.

 

"Na zahtev poslodavca za specifična zanimanja kojih nema na tržištu rada obučeno je 49 lica, dok je pet osoba sa invaliditetom uspešno završilo obuku za pomoćnog kuvara", navode u ovom službi, koja osim Subotice pokriva i opštine Bačka Topola i Mali Iđoš.

 

Na kraju novembra 2013. na evidenciji filijale NSZ evidentirao je 11.534 nezaposlenih Subotičana, što je za oko dva odsto više u odnosu na isti period 2012. godine.

 

Najviše nezaposlenih lica je u od 50 do 54 godine, zatim od 25 do 29 godina, i od 45 do 49 godina starosti.

 

"Na evidenciji NSZ nalazi se 3.058 mladih lica, starosti od 15 do 30 godina, što je 26,5 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Takođe, evidentirano je 4.637 lica starosti iznad 45 godina što je 40,2 odsto od ukupnog broja nezaposlenih", kažu u ovoj službi.

 

Posmatrano po polnoj strukturi, od januara do novembra 2013. godine broj žena na evidenciji u Subotici iznosio je 5.872, odnosno 50,9 odsto.

 

Najviše nezaposlenih na posao čekaju jednu do dve godine, do tri meseca na posao čeka 1.923 lica, od 12 do 24 meseca čeka njih 2.453, a od 8 do 10 godina na posao čeka 183 lica.

 

RTVKOMENTARI

 1. ....... kaže:

  Kako se moze ovakav laz da se pise?????????imam 39 godina!Nijednom nisam dobila ponudu za posao!!!!Vise od 10 godina sam na Siz…..Snalazim se za posao kako znam i umem nazalost radim ali nisam ujavljena a pomoc ni dinara ne dobijem od drzave!!!Evropska unija???pa u svemu onda treba da budemo tako ne samo po cenama

 2. JANA kaže:

  Napišite koliko ja građana ostalo bez posla u tim vašim periodima i po vašim statistikama.

 3. nebitan kaže:

  Mene zanima šta predstavlja taj logo Nacionalne službe za zapošljavanje?  Na prvi pogled mi deluje masonski…Kvadrad koji se formira prilikom ukrštanja šestara i uglomera a u njemu ili gledajući kroz njega, providna elipsa koja predstavlja sunce i crvena elipsa koja predstavlja planetu zemlju…Znam da nema veze sa temom ali navelo me a razmišljanje,otkuda taj simbol i šta predstavlja? Voleo bih da čujem ko je  autor tog simbola…da li neko zna?

 4. Pametnjaković kaže:

  @nebitan

  Logo Nacionalne službe za zapošljavanje je puno jednostavniji nego što ste Vi to zamislili.

  Vama je tu jako proradila fantazija.

  Beli kvadrat je parče papira, odnosno spisak na kojem se nalaze evidentirane nezaposlene osobe.

  Crvena elipsa je najobičnija gumica za brisanje, a providna elipsa na papiru je broj onih koji će uskoro biti obrisani sa spiska, jer posao u dogledno vreme svakako neće dobili preko ove institucije.

 5. gore-dole kaže:

  wow! pa diivno. samo što nije istina

 6. pera kojot kaže:

  Jeste,jer ce umreti cekajuci na posao

OSTAVITE KOMENTAR