„Porez na ružnoću“ uskoro i u Subotici

Vlada Srbije u junu je donela uredbu pod nazivom − Uredba o utvrđivanju prioritetnih turističkih destinacija, zona, lokacija i kategorija objekata u mestima za odmor i turističkim mestima u prioritetnim turističkim destinacijama. Ova uredba, u medijima prozvana “porez na ružnoću”, između ostalog predviđa i da će vlasnici hotela koji se nalaze u ovim zonama, a godinama ne rade jer nisu privedeni nameni, državi morati godišnje da plaćaju kazne u visini od čak dva miliona evra. Penali će se, doduše, naplaćivati tek počevši od juna 2013. godine, tako da se nesavesnim vlasnicima ostavlja rok od dve godine da završe hotele.

 .

Za sada se ova uredba odnosi jedino na Beograd i Novi Sad, jer su samo njihove gradske vlasti podnele inicijativu za kategorizaciju turističkih destinacija.

.

Kako to izgleda u Beogradu

Hotel Metropol, foto: R. Krstinic

Porez je propisan pravilnikom o kategorizaciji turističkih mesta. Ona će biti razvrstana u četiri kategorije zavisno od obima turističkog prometa, stepena izgrađenosti turističke, komunalne i saobraćajne infrastrukture i turističke podstrukture, to jest ugostiteljskih objekata, smeštajnih kapaciteta, galerija, izložbenih, kongresnih i zabavnih objekata koji su u neposrednoj vezi sa ugostiteljskim. Potvrde da su te propozicije ispunjene dostavlja jedinica lokalne samouprave, uz sugestiju koju kategoriju zaslužuje objekat. Predlog usvaja ili odbacuje i preinačuje komisija Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Na predlog ministarstva vlada će utvrđivati prioritetne turističke destinacije u kojima će turistički objekti morati da dosegnu predviđenu kategoriju i namenu. “Pozvali smo i druge gradove da se priključe, već je bilo inicijativa iz donjeg Podunavlja, Golupca i Subotice. Trenutno se radi na prikupljanju dokumentacije, nakon čega će uredbom biti obuhvaćeni i Golubac i Subotica”, rekao je državni sekretar za turizam Goran Petković.

 .

Petković je rekao da će se uredba odnositi i na sve destinacije čije lokalne vlasti budu pokrenule inicijativu da se ona primenjuje i na njihovoj teritoriji. Prema njegovim rečima, procenjuje se da će budžet na osnovu naplate „poreza na ružnoću“ godišnje imati prihod od oko dva miliona evra. „Ideja je, međutim, da se nikada ne naplati tih dva miliona evra nego da vlasnici što pre investiraju u te objekte ili da ih prepuste nekom drugom“, kazao je on.

 .

Turistička destinacija Subotice pored naselja Subotice obuhvata i Palić i Kelebiju. Važno je napomenuti da sama Subotica ne poseduje hotele koje bi mogle podleći ovim porezima s obzirom da su svi hoteli koji su privatizovani i rekonstruisani. Tu se pre svega misli na hotel Patriu. Međutim, Palić kao deo ove destinacije u svojoj smeštajnoj infrastrukturi poseduje nekadašnji hotel „Sport“ u Vikend naselju, koji je godinama zapušten.

Kako to izlgeda na Paliću

Hotel Sport u junskoj idili

PatriaKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Hotel Sport danas izgleda tužnije nego ikad

 2. Anonimni kaže:

  Svaka im čast!

  Setili se da na kraju turističke sezone pokose!!!!

  http://www.subotica.com/vesti/10-8457/opste/resena-pistaljka-sredjivanje-sportskog-terena-na-palicu/

  😡

OSTAVITE KOMENTAR

+ 9 = 12

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: