Poreznici odbili žalbu austrijskog investitora

Preduzeće Advans sid (Advance seed) iz Subotice moglo bi da bude prvo preduzeće u Srbiji kod koga će biti naplaćen takozvani sekundarni porez.

Zakonom o poreskom postupku propisano je da sekundarni porez, umesto poreskog dužnika, u ovom slučaju preduzeća Agroseme, plaća drugo pravno lice, ako se dokaže da je to lice pomoglo dužniku da izbegne plaćanje poreza.

Ovaj austrijski investitor se žalio na odluku Poreske uprave, žalba je odbačena, nakon čega je zatražio reprogram tog duga u iznosu od preko 22 miliona dinara, što je uprava takođe odbila.

porez

Za direktora ovog preduzeća Hansa Karala nije sporno plaćanje poreza koji nije nastao u njegovom preduzeću, ali postavlja pitanje odnosa, tačnije – da li je on kao strani investitor dobrodošao u Srbiju ili da sledeću investiciju planira u nekoj drugoj državi?

Godinu dana nakon što je na sudskoj licitaciji kupio imovinu subotičkog preduzeća Agroseme, Advans sid i njihov direktor Hans Karal se suočavaju sa dugom od 22 miliona dinara. Advans sid i Agroseme su i ranije imali saradnju i Karal ne krije da su u jednom momentu platili račun za gas subotičkog preduzeća, kako ne bi ugrozili posao koji su im poverili. U tom slučaju, Poreska uprava je našla osnov za određivanje više od 22 miliona dinara sekundarnog poreza. Tužba je odbačena, kao i zahtev za reprogram. Ukoliko dođe do naplate, to će biti prvi slučaj naplate ovog poreza u Srbiji.

„To je za nas ovog trenutka ogroman udar, jer mi jesmo proizvodna kompanija, mi sada trebamo da ulažemo u proizvodnju, u setvu u repromaterijal i to su sredstva koja nama fale sada, jer mi tačno planiramo sva naša sredstva“ – rekao je Karal za RTV.

U ovom preduzeću takođe postavljaju pitanje da li su uopšte dobrodošli u Suboticu da investiraju i zapošljavanju ukoliko je, kako tvrde, katastru trebalo deset meseci da uknjiži imovinu koju su kupili, a Poreskoj upravi samo četiri dana da im odbije zahtev za reprogram duga koji nisu načinili.

„Na kraju dana postavljam pitanje – ako se usporava i ako su ovo neki znakovi prema nama da ne žele nas kao investitora ovde i ne žele naš razvoj, onda mi treba da razmislimo da sledeću investiciju planiramo u nekoj drugoj državi“ – dodao je on.

Povodom slučaja preduzeća Advans sid kontaktirali smo Poresku upravu iz koje smo dobili odgovor da oni, na osnovu zakona, nisu u mogućnosti da komentarišu konkretne slučajeve poreskih obveznika.

 

RTVKOMENTARI

 1. easy58 kaže:

  zasto nebi platili dug firme koi je isao u prodajnom paketu najzad 1slucaj kad vuk magarca nije pojeo i nema puj pike nevazi

 2. treća-sreća kaže:

  A da možda ne bi trebalo da naši poreski obveznici-građani plaćaju tvoj dug?

  Jako su Vas razmazili ovi što su Vas dovukli ovamo i počastili subvencijama za svakog zaposlenog radnika. Normalno da ćeš nešto i da platiš… ne može sve za džabe i na tacni, a tvoja obaveza da bude samo minimalac radnicima!

  Da je bar više ovakvih odlučnih rešenja naših državnih organa.

 3. karolinaivankovic kaže:

  Taj isti je ojadio 50 radnika agrosemena, oduzeo im je pravo na rad, masine i opremu je koristio godinu dana.Poslovne partnere im je prisvojio zajedno sa direktorom Sarovicem.Samo da se i poreska opametila ali tu ce tek agencija za korupciju da radi.

 4. laki kaže:

  Sve su to po velikom Aleksandru INVESTITORI!

  Do pre četiri godine sam radio kod jednog takvog INVESTITORA iz Mađarske. Isti je bez problema otvorio firmu u Srbiji samo sa Mađarskim pasošem i malom taksom za otvaranje firme. Naprečac je, posle godinu i po rada, odlučio da prestane sa radom, podelio zaposlenima otkaze i otišao tamo odakle je i došao. Normalno po našim zakonima je bio dužan da radnicima isplati odštetu zbog raskida ugovora u vidu otpremnine za sve godine radnog staža (i kod prethodnih poslodavaca- tako je propisao ondašnji ZOR). Normalno, za ovu BANANA DRŽAVU, on to nije ispoštovao, pa sam morao da ga tužim, da platim kojekakve takse, pa veštačenje (nemam pojma zbog čega, kad papiri sve dokazuju) itd. itd. I presuđeno je u moju korist, ali sam, valjda normalno u jednoj BANANI, opet morao ja da plaćam taksu za prinudno izvršenje… Uspeo sam da naplatim deo duga od raspoloživih sredstava sa dužnikovog računa, a za ostatak opet sledi plaćanje takse za izvršenje u inostranstvu, tj. zemlji vlasnika stranog rezidenta. E, to su Vam ti vajni INVESTITORI našeg hvaljenog velikog Aleksandra. U svakom slučaju administracija velikog Ace uzima svaki dinar na ime taksi, mada je, kao u ovom mojem slučaju, nesposobna da svoj posao dovede do konačnog rešenja. Kad ti neki majstor započne radove na npr. kući i odustane nakon dva reda cigala, normalno je da ga ne platiš. E, to pravilo kod državnih (Acinih) organa ne važi, jer ništa se ne odradi do kraja, a pare se OTIMAJU šakom i kapom od sirotinje za koje ove zabole ona stvar isto koliko i te izvikane INVESTITORE.

 5. tt kaže:

  Probaj u Austriji da ne platis porez

 6. laki kaže:

  Sve su to po velikom Aleksandru INVESTITORI!

  Do pre četiri godine sam radio kod jednog takvog INVESTITORA iz Mađarske. Isti je bez problema otvorio firmu u Srbiji samo sa Mađarskim pasošem i malom taksom za otvaranje firme. Naprečac je, posle godinu i po rada, odlučio da prestane sa radom, podelio zaposlenima otkaze i otišao tamo odakle je i došao. Normalno po našim zakonima je bio dužan da radnicima isplati odštetu zbog raskida ugovora u vidu otpremnine za sve godine radnog staža (i kod prethodnih poslodavaca- tako je propisao ondašnji ZOR). Normalno, za ovu BANANA DRŽAVU, on to nije ispoštovao, pa sam morao da ga tužim, da platim kojekakve takse, pa veštačenje (nemam pojma zbog čega, kad papiri sve dokazuju) itd. itd. I presuđeno je u moju korist, ali sam, valjda normalno u jednoj BANANI, opet morao ja da plaćam taksu za prinudno izvršenje… Uspeo sam da naplatim deo duga od raspoloživih sredstava sa dužnikovog računa, a za ostatak opet sledi plaćanje takse za izvršenje u inostranstvu, tj. zemlji vlasnika stranog rezidenta. E, to su Vam ti vajni INVESTITORI našeg hvaljenog velikog Aleksandra. U svakom slučaju administracija velikog Ace uzima svaki dinar na ime taksi, mada je, kao u ovom mojem slučaju, nesposobna da svoj posao dovede do konačnog rešenja. Kad ti neki majstor započne radove na npr. kući i odustane nakon dva reda cigala, normalno je da ga ne platiš. E, to pravilo kod državnih (Aleksanrovih) organa ne važi, jer ništa se ne odradi do kraja, a pare se OTIMAJU šakom i kapom od sirotinje za koje ove zabole ona stvar isto koliko i te izvikane INVESTITORE.

 7. Megille kaže:

  A čiju imovinu su tom austrijskom investitoru prodali ,da li su sređeni imovinski -pravni poslovi ? Ta imovina je trebalo biti vraćeno prvo pravim vlasnicima na osnovu zakona o restituciji ,onim vlasnicima kojima je ova imovina oduzeta od strane komunista nakon drugog svetskog rata …

OSTAVITE KOMENTAR

+ 52 = 55

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: