Poribljavanje Palića nakon deset godina

Nakon pauze od desetak godina, ponovo je otpočelo poribljavanje jezera Palić autohtonim vrstama riba. U jezero je na četiri lokacije bačeno prvih 150 kilograma soma. U ovom delu jezera privremeno će biti zabranjeno pecanje kako bi novodošli riblji predator imao šansu da se prilagodi, najavila je Marta Dobo, direktorica JP „Palić Ludaš”.

Takođe, u planu je dalje poribljavanje Palića sa vrstama kao što su štuka i smuđ, a kada program poribljavanja i zaštite jezera to bude dozvolilo, u planu je da se u vodu puste i prve količine šarana, crvenperki i drugih ribljih vrsta, najavio je Vinko Tamaš, stručni saradnik u preduzeću „Palić Ludaš”. U početku, jezero će biti poribljavano sa do 150 kilograma ribe po vrstama, a na osnovu pokazatelja monitoringa ova količina će se i povećavati.

„Cilj je da se obogati riblji fond, a tokom selektivnog izlova videli smo da su prisutne i domaće, autohtone, a ne samo invazivne vrste, ali još ne u količini koja bi bila poželjna za jezero. Grabljivicama, kao što je som, želimo na prirodan način da smanjimo brojnost invazivnih vrsta, pre svega babuške”, kaže Tamaš.

Poribljavanje Palića je druga faza biomanipulacije jezerom, a što je podrazumevalo i sanitarni izlov koji je sprovođen nekoliko godina kada je iz jezera, specijalnim vršama kako ih ne bi povredili vađen invazivni srebrni karas, odnosno babuška. Prve procene su bile da u četvrtom sektoru postoji oko 120 tona, ali je sanacionim izlovom izvađeno ukupno 190 tona babuški, što pokazuje u kojoj meri je jezerska voda bila prenaseljena invazivnom vrstom koja plemenitijim ribama nije ostavljala dovoljno životnog prostora. Sanitarni izlov je uz druge mere, poput poboljšanja rada prečistača i formiranje zaštitnog koridora oko jezera, uticao na postepeno pobošljanje kvaliteta jezerske vode.

„Tokom selektivnog izlova mi smo vadili i odrasle komade, teže od 10 kilograma, autohtonih vrsta, što znači da mogu da opstanu u jezeru. Drugo je pitanje sada čitavog ekosistema da li će ova riba moći u jezeru i da se mresti. Zbog toga smo u sklopu projekta radili i transplantaciju trske, planiramo da poboljšamo i stanje vodene vegetacije, što je jako bitno. Ponekad zaboravimo da jezero ne čini samo voda već i biljke, razne trske, rogoz, drezga, različite biljke su bitne za ovaj ekosistem i moramo da vodimo računa i o tome”, kaže Tamaš.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Madjar ali kaže:

  Bravo , samo tako nastavite.

 2. Tramp kaže:

  Pa gde si bio do sada Tamas,legendo.Kako stoji stvar Palić kao jezero i turistička destinacija je neiscrpna za manipulacije kojekakvih kvazi strucnjaka tj
  političara , bar narednih deset godina

 3. Zoki kaže:

  Šta kaže Tamaš, ko im je podvalio patuljastog soma (terpana, cverglana, amerikanca), najinvazivniju i najštetniju moguću alohtonu vrstu? Da li zna Tamaš da je zakonom zabranjeno potibljavati patuljastim američkim somčetom i na kraju ko je uzeo lovu za 150 kila soma a isporučio cverglana?
  Da li je moguće da su tamo svi toliki stručnjaci da ne razlikuju riblje vrste?

 4. Sredimo palic kaže:

  Jeste oterali onog nemca koji nista nije radio za jezero.
  Treba saditi drva oko obale.
  Treba srediti akva park.
  Treba zavrsiti stazu oko jezera.
  Treba srediti parkinge.

 5. Stipan kaže:

  Pa onda je ipak dobro sto u jezero nisu ubacili pirane, mada bi one sigurno sve ocistile.

 6. dule kaže:

  @Zoki
  Ko je tebi rekao da su ubačeni tarpani. Ne širi laži.

 7. Tramp kaže:

  A onaj što ste ga jurili prošli put za, mrežu, radi al radi

 8. Tole kaže:

  „Nakon pauze od desetak godina, ponovo je otpočelo poribljavanje jezera Palić…“
  Zivim na Palicu 33 godina! Kako ja znam Nikad nije bilo poribljavanje!
  Mozda gresim…..

 9. - - - kaže:

  @Tole
  Grešiš mnogo grešiš.

 10. Koko šanel 5 kaže:

  Ooooo opet neko mulja….leva ruka,desni džep…Ove ribe sad bukvalno jedu g…. jer je jezero septička jama.Žao mi riba….jadne.

 11. Zoki kaže:

  @dule
  Ako ja lažem slike na lažu. Pogledaj slike, valjda umeś da razlikuješ terpana od soma?

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: