Porodičnim nakitom plaćamo račune

Kad ponestane evra a treba para, prodaje se porodični nakit. To se kod nas radi u zlatarama, mada sve više građana nosi nakit u zalagaonice, nadajući se da će ono što su tamo ostavili moći da povrate.

zalagaonica

Kako zalagaonice rade danas je i više nego teško reći. Ta vrsta delatnosti kod nas nije u nadležnosti ni  Narodne banke ni Ministarstva finansija. Sami vlasnici nisu zainteresovani za publicitet, naprotiv, to bi da izbegnu.

Nešto pričljiviji bili su u jednoj subotičkoj menjačnici, ali samo uz uslov da im se ime u novinama ne pominje. Gospođa koja se javila na telefon kaže da ljudi dolaze i donose nakit, zlato i drago kamenje, slike, tehničku robu. Novac im je potreban da otplate ratu kredita, plate lečenje ili račune jer im je prinudna naplata pred vratima. Nude se u zalogu i automobili pa i stanovi. A u zalagaonicama najradije uzimaju nakit. Posla ovog januara ima više nego prethodnih godina, ali o obimu i procentima nema podataka. Bilo je slučajeva da im klijenti donesu srebrni escajg koji su čuvali godinama, a ispostavi se da je do alpaka i da nema vrednost na koju su oni računali. Isto važi za nakit koj nije zlatan već tek pozlaćen.

Poznato je da oni koji uzimaju zalogu na novac koji daju zaračunavaju kamatu. Ona se kreće od pet do čak deset odsto mesečno. To je prvorazredno zelenašenje, ali kontrole ni podataka nema pa je onda sve dozvoljeno. Očigleno, retki uspevaju da vrate založeno.

Kako li se osećaju oni koji su prinuđeni na to da prodaju nakit koji su dobili kao mali ili su to kumovi, rođaci i prijatelji doneli njihovoj deci – teško je i zamisliti.

 

DNEVNIKKOMENTARI

  1. atila kaže:

    i njih mozese izigrati netreba puno pameti zato

OSTAVITE KOMENTAR