Posejano malo pšenice

U subotičkom ataru je već završena žetva pšenice. Ove je godine posejano malo pšenice, tako da je žetva završena za rekordna tri dana. Od Arpada Kiša, predsednika Subotičkog udruženja paora, smo saznali da proizvođači seju sve manje pšenice jer se rod može prodati samo po niskoj ceni, a i isplata kasni.

– Pšenica je već dugo godina veoma jeftina. Ove godine se već prilikom žetve moglo videti da su dve trećine zasejanih površina zasejane ječmom. Bilo je i pivskog ječma i ječma za stočnu ishranu, ali je u našoj okolini više ječma nego pšenice. Zbog toga je žetva pšenice trajala svega tri ili tri i po dana – kaže Kiš, dodajući da se iz godine u godinu smanjuju površine na kojima proizvođači seju pšenicu.

zito zetva

– Razlog tome se nelazi u niskim cenama i kašnjenju isplate. Ne isplati se više tako raditi. Cena ječma je u prvim danima bila 17,40 dinara, a kada su se silosi napunili, cena je smanjena za dinar. Otkupna cena pšenice će ove godine biti oko 16 dinara za kilogram u vreme žetve. Proizvođači kažu da je to baš niska cena jer se na taj način ne može nadoknaditi ni polovina troškova od isplaćene sume, koja obično čak i kasni. To je problem koji utiče na poverenje proizvođača jer gazdovanje mora da ima smisla – zaključio je Kiš.

Ove godine pšenica je dobro rodila uprkos promenljivim vremenskim prilikama. U Subotici je prosečan prinos 6,8 tona po hektaru što je skoro 40 posto više od proseka, koji je 5 tona po hektaru koliko je prinos iznosio prošlih godina. Kiš međutim ne veruje da će gazde dogodine posejati više pšenice.

– Zbog rotacije useva moraju se sejati žitarice, i zbog tehnologije i u cilju smanjenja rasprostranjenosti korova. Ali matematika ne dokazuje da se u rotaciju mora uvrstiti baš pšenica. Bez obzira što je rod prilično dobar naspram ranijih godina, gazde nisu zadovoljne otkupnom cenom i uslovima. Ne smatraju pšenicu dobrim proizvodom. Ako se ne promeni ništa ni ove godine u smislu politike cena, verovatno se pšenica neće sejati na većim površinama – kaže Kiš.

Dok se za ječam prilično brzo plaća, za isplatu pšenice se mora čekati i po dva meseca. Proizvođači koji imaju mogućnosti da skladište pšenicu, čekaju sa predajom roda nadajući se da će se oko Božiča povećati otkupna cena.

 

Magyar szoKOMENTARI

  1. Mauzer kaže:

    Koje su ovo lazi,psenicu svi otkupljivaci placaju u roku 2 do 3 dana po ceni od 15,50 kao akontaciono.Ako su prinosi vec 40% veci i dobra je cena samo bi se takvi kao Kis nabrzake obogatili,nikad zadovoljni mali subvencije mala cena ajde strajkujte a u dzipovima se vozate

  2. drug kaže:

    Nikad im nece biti dobro znaci kad rodi nevalja na nerodi nevalja pa nemoj te se baviti zemljom radite nesto drugo pa da vidimo da li cete onda vozati skupa kola i kupovati zemlju,ja znam neke kojima nikad nije dobro i nemaju zarade a kupuju hektare i hektare zemlje samo neznam odakle im novci?????

  3. srbenda iz b.topole kaže:

    Bas tako … u cemu je fazon/stos drzati nesto sto ti ne donosi korist . Razumem da zbog plodoreda ponekad treba menjati kulturu ali zar nije onda bolje drzati vocnjak .. pa u izvoz .. to bar ide .. tako bar kazu!!..Paaa onda neka mi objasne PAORI zasto onda placaju jutro zemlje 7000-hiljada eura…a za kontra primer u okolnim selima se kuce sasvim solidne ne mogu prodati za 10-12000 hiljada eura ,, sa velikim placem .. tj bastom.. NESTO TU ……. NE STIMA U RACUNU??

OSTAVITE KOMENTAR

+ 18 = 19

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: