Poskupeće voda za domaćinstva a novost je i „ekstra cena“

Do kraja ove godine voda za domaćinstva će poskupeti kako bi se izjednačila sa cenom za takozvane pravne osobe, s tim da će građani plaćati i dodatno ekstra – poskupljenje za potrošnju koja prelazi pet kubnih metara po članu domaćinstva.

voda

Poskupljenje će biti posledica odluke ukoliko Skupština grada na zasedanju u četvrtak prihvati najnoviji aneks ugovora između Grada i JKP ‘Vodovod i kanalizacija’. Usvajanje ovog aneksa uslovljava Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je obezbedila kredit za prečistač, pregledala aneks, odobrila ga i Skupština treba usvojiti njegove odredbe.

Aneks, osim poskupljenja predviđa i naturanje ekstra cena građanima koji troše više od pet kubika po članu domaćinstva, ali što se tiče sprečavanja gubitaka, Evropska banka daje rok gradskom vodovodu da tek do kraja 2018. godine pripremi strategiju i to za postepeno uvođenje mera kojima će se gubici vode u mreži smanjiti na nivo od 10 posto.

Postupajući po zapovesti Evropske banke , kubik vode za domaćinstva će poskupeti za oko 12 odsto , i tako će umesto sadašnjih 108 koštati oko 121 dinar .

 

( Radio Subotica )KOMENTARI

 1. Pajo kaže:

  Ja Kako znam Cena treba da se izjednaci!Niko nije naveo da to mora na vise!

 2. Sojic kaže:

  Busite bunare i otkacite se sa gradskog lopovskog vodovoda

 3. Suboticanin kaže:

  Derite samo derite, a drugo i ne znate!

 4. treća-sreća kaže:

  S obzirom na (ne)kvalitet vode koju dobijamo iz gradskog vodovoda i ova cena je pre…pre…previsoka. U vodi se nalazi mnogo toga što se ne bi smelo tu naći, a nažalost prljavštinu možemo videti i golim okok kad je sipamo u prozirnu posudu. Kako ih nije sramota da nam to naplaćuju. Druga stvar, privreda zagađuje vodu neuporedivo više nego građani koji je vraćaju u prečistač gotovo istu kakvu su je preuzeli od Vodovoda. Dosta je više bilo da nam svi nešto naplaćuju, a mi za uzvrat ne dobijamo ništa ili nešto ispod svake granice kvaliteta. Prvo Toplana, pa Elektrodistribucije, sad Vodovod… Dokle više? Zašto ćutimo i trpimo iživljavanje nestručnih i neobrazovanih partijskih kadrova?

 5. Potpitanje i pitanje kaže:

  Pročitao sam vest o vodi i odmah sam se ovlažio – probio me hladan znoj! Sve udri po potrošačima, i cenu i ekstra cenu. To se zove boljitak, sve veće cene a manje zarade i penzije. Nazdravlje Vučiću, opet ćeš dobiti izbore sa 17 % glasova od ukupnog broja birača kao i prošli put! Jer nema ko da dobije više. Ni da izađe 100% na glasanje, jer bi se glasovi razišli na bezbroj „strančica“. Pa se onda i dalje hvali kako te je „narod izabrao“. Da se vratim na temu. Potpisali oni, dakle, (lokalna vlast i „Vodovod“) negde 2008. sa EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) kada su uzeli kredit za prečistač da će izjednačiti cenu vode za sve potrošače, jer to je, kao „europski“! (A mi smo, kao, „samostalni“, nismo banana država i ne upravljaju nama spolja!) Sada ću ja koji vodu trošim u domaćinstvu, kako već trošim, kubik da plaćam isto kao onaj što od kubika vode (recimo za pravljenje sokova ili pranje kola u perionici), zaradi toliko da može da plati 100 kubika od jednog! Obaška, za čega ja plaćam PDV na račun za vodu, kada kao domaćinstvo ne proizvodim nikakvu „dodatu vrednost“? Da li se to zove „porez na dodatu vrednost“, ili sam ja glup pa tako tumačim da treba da ga plati onaj koji upotrebom vode (ili nečeg drugog) nešto proizvodi na čemu će, kao „dodatoj vrednosti“, nešto zaraditi? Isto se PDV plaća i na hleb, gaće u prodavnici ako nisu sa buvljaka, struju, grejanje, i sve drugo, ali ajde sada da ostanemo kod vode?! Očekujem nekog genija da mi razjasni.
  Još obaška, vidim da je vest preuzeta od Radio Subotice? Koje Radio Subotice? One koja je trebalo po Zakonu o informisanju da bude ugašena posle 1.jula 2015. ako se ne nađe kupac? One kojoj je data još jedna šansa za privatizaciju do 1.novembra iste godine? One koja NIJE privatizovana 1.novembra 2015. godine, a i dalje radi, samo se pitam kako? Ne znam da su odbornici izglasali u budžetu novce za Radio Suboticu posle 1.novembra 2015. godine. Ko im plaća plate (nekolicini koji su ostali), struju, grejanje – kako koriste gradski poslovni prostor – da li su i dalje gradski, odnosno javno preduzeće, ili su privatno, kako se finansiraju bez budžeta ako su javno preduzeće, da li imaju Nadzorni odbor, da li se on sastaje, šta rešava? Ovo je PET MESECI pa ako sam neku informaciju propustio, izvinite, ali koliko znam oko Radio Subotice pet meseci vlada muk, niko ni „a“ ni „b“ da se oglasi, šta je i čija je Radio Subotica, čije vesti prenosite? Što je još čudnije, niko ni da se zapita, ni od novinara ni od ovih silnih partija i pokreta!

 6. treća-sreća kaže:

  Jel’ bio danas debelousti u gradu, pa zapretio ako objavite nešto što se njemu i njegovima ne dopada?

 7. Zolika kaže:

  Zato na izbore dragi sugradjani oterajte ove lopove.

 8. Dare kaže:

  Sram vas bilo , u Novom Gradu toliko smrdi da apsolutno nije za piće .

OSTAVITE KOMENTAR

+ 32 = 37

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: