Posle 40 godina staža zbog manjka radnih sati ne može u penziju

Posle 40 godina rada u fabrici “Bratstvo”, ili današnjoj “Tatravagonki”, Marku Skenderoviću je u Fondu PIO u Subotici rečeno da u penziju može da ide 7. novembra ove godine, a ne 13. oktobra, na dan kada je zaposlen pre četiri decenije i da je najbolje da radi još koji dan duže jer možda će zatrebati.

Iako nikada nijedan dan i sat nije bio odsutan sa radnog mesta, prema dokumentaciji PIO nedostaju mu radni sati iz 1983, 1984. i 2011. godine. Skenderovića ljuti što je sada “njegova obaveza, a ne ustanova ili pojedinaca, koji su napravile propust, ispravi to valjanim dokazima”.

– Stekao sam uslove za penziju, 40 godina radnog staža i 60 godina starosti, i u PIO su mi rekli da mi nedostaju radni sati iz tri godine jer ih poslodavac nije uplatio za mene. Pitam se ko kontroliše poslodavca i da li sam ja mogao 1983, 1984. i 2011. godine da to kontrolišem. Kako su mi onda sve to skinuli sa plate, i zdravstveno i penzijsko, a sada nedostaje uplata. Navodno su u pitanju sati i zbog toga moram kasnije u penziju. Neka mi neko objasni zašto je samo u Srbiji od oktobra do novembra 40 godina, a ne od oktobra do oktobra – kaže Marko Skenderović.

 Tvrdi da tako prolaze mnogi radnici.

– Kako su mogli da predaju obrazac M4 1983. i 1984. godine, ako nije bilo sve kompletirano? Moraju da ga vrate preduzeću ako nije kompletno, a firma da ga vrati PIO kompletiranog. Ako se to ne dogodi, ponovo ga vraćaju firmi, sve dok se ne reši. Tada je poslodavac bila država i odakle sam mogao da znam da li mi je platila država sve, ne ja, nego niko od radnika ne može da zna – objašnjava.

Skenderovića ljuti što sada kada je konačno ispunio uslove za penziju doživljava situacije koje nisu nimalo prijatnije.

– Ako je država poslodavac, onda je ona dužna da mi uplati penzijsko. Neka pokažu jedan papir da sam imao prekid radnog staža i onda ću ako treba da radim još pet meseci, ali sada iz principa neću. Ne zato što mi je teško da radim, već se ovo dešava stalno i mnogi građani isto prolaze. Uvek nedostaje još nešto. Jedan papir. Šta bi bilo da fabrika ne postoji više – pita Skenderović.

Sa dokumentacijom je iz PIO otišao kod stečajnog upravnika da mu potvrdi da je radio, jer je “Bratstvo” prošlo pre privatizacije stečajni postupak. Koliko je sve nelogično, objašnjava i time što “stečajni, koji sada daje potpis i tvrdi za njega da nema prekide u radnom stažu možda tada nije bio ni rođen ili nije radio”.

– Traže od običnog radnika da prikuplja dokaze da je radio da bi mogao da ide u penziju! To je njihova dužnost, a ne moja. Tražio sam od njih da izračunaju kada ću u penziju i oni treba da prikupe papire. Videli bi kako je ako bi samo jedan dan radili kod privatnika i tražili slobodno – ogorčen je.

Marko je zatražio savet gradskog ombudsmana i gradonačelnika i najavio je da se na ovome neće završiti, već će ako ne bude mogao 14. oktobra da se penzioniše štrajkovati glađu ispred subotičke filijale Fonda.

– Predaću im zahtev i, ako mi ne ispune uslove, odmah počinjem štrajk glađu. Sedam godina sam radio u proizvodnji i 33 godine u magacinu i neću raditi nijedna dan duže od 13. oktobra. Pošteno bez prekida sam radio 40 godina i neka mi to ispune. Kažu mi da ja vijam poslodavca, ali kojeg poslodavca da vijam, trebao bi da vijam tadašnjem predsednika države da mi uplati nešto što sam odradio i što je trebalo da bude uplaćeno – kaže Skenderović.

PIO: Pre zahteva za penziju, kompletirati podatake

Povodom ovog slučaja “Blic” se obratio filijali PIO. U odgovoru se navodi da Zakon o PIO predviđa uslove i metodologiju ostvarivanja prava na penziju.

– Činjenica da osiguranik nije imao prekid u osiguranju ne mora obavezno da znači da su mu u svakoj godini podaci o stažu utvrđeni za 12 meseci. Može se dogoditi da poslodavac nije uplatio doprinose za sve periode osiguranja, da nedostaju časovi rada u pojedinim godinama, pa je utvrđeni staž manji od 12 meseci ili da su uplaćeni doprinosi ispod najniže propisane osnovice za sve zaposlene, pa se staž priznaje za period adekvatan visini uplate – kažu u PIO i dodaju da svaki osiguranik ima zakonom predviđenu mogućnost da pre podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na penziju podnese zahtev za kompletiranje podataka. To je način da se blagovremeno utvrdi tačan period staža osiguranja i da se, dok osiguranik još radi, reaguje ukoliko postoje propusti u uplati doprinosa od poslodavaca za određen period. Istovremeno, na ovaj način se ubrzava postupak donošenja rešanja po zahtevu za penziju, jer su podaci o stažu osiguranja u prethodnom postupku sređeni.

BLICKOMENTARI

 1. Mijo kaže:

  Šta ovaj čovek hoće,pa još je mlad za penziju.Trebalo bi raditi barem do 65.godine.

 2. Sofronije kaže:

  A što godinu dana računate kao 360 dana gospodo iz PIO fonda ? Za 40 godina radnog staža vi tako čoveku ukradete 210 dana (sa uračunatim prestupnim godinama – kada uskraćujete ljude za 6 dana) !!! Vlast menjati i poništiti sve nakaradne zakone koji su doneti od 90-ih godina na ovamo ! Sve to ide na štetu napaćenog naroda !!!

 3. --- kaže:

  @Mijo
  Ajde, Mijo, ne se*i, kako da ne, trebalo bi raditi do 90-e godine zivota da bi neko stekao pravo na penziju.
  Pa valjda covek oseca da mu je vreme za penziju, nisu svi u tim godinama zdravi ko dren, u Bratstvu ako je radio tezak posao, sigurno se dobro naradio. Osim toga, sta te briga, nece tebe ostetiti, ima pravo na umanjenu penziju, ako ne radi do 65-e godine, proporcionalno mu se umanjuje penzija u zavisnosti od godina zivota.
  Ala volim ovakve pametnjakovice koji mozda u zivotu nista tesko nisu radili, pa sad misle da su svi zdravi pa prosipaju pamet po internetu.

 4. Petar G. kaže:

  Odradi ti rođo još tih par nedelja, ne vredi ti da se inatiš sa ovom lopovskom nedržavom. U pravu si. Jesu te zakinuli. Ali bolje odradi još par nedelja, i idi uživaj u zasluženoj penziji. Umesto da se natežeš sa kojekakvim šalterušama, da te šutaju od kancelarije do kancelarije. Fali ovaj papir, fali onaj papir… Samo ćeš zdravlje svoje uništiti. Bolje sa g….nima da nemaš posla.

 5. Suzana kaže:

  Kako sa 60 godina zivota moze u penziju kad ja kao zena ne mogu samo sa 63,5 godina zivota, bez obzira da imam 40 godina radnog staza?

 6. Salamander kaže:

  Nije ovo prvi slučaj, isto se desilo mom ocu kojem su navodno upisali “staž” u rezervi ali bez uplate pa kada je trebao da ide u penziju morao je da radi još 1,5 meseca kako bi imao plaćen staž. Onda su ga još i kaznili jer su mu za tu razliku što je imao punih 40 godina plaćenog staža podelili na 40 godina i 1,5 meseci, što bi značili da su mu smanjili penziju. Nije to velika razlika ali ako pošteno odradiš svoj radni vek red je da makar budu fer uslovi da možeš malo da uživaš ako te zdravlje posluži. Posebna je priča ako upoređujemo fizičkog radnika koji svaki dan rmbači i radnika koji provede u kancelariji gde je najteže što podigne olovka – koji od njih dvojice će biti sposoban da do 65 obavlja kvalitetno svoj posao?

 7. suboticanka kaže:

  I onda su prazni fondovi…pa moraju biti kad se radi do 60! Narod je ojadio drzavu isto koliko i politicari,prodavali su kravu iz stale da plate invalidskoj komisiji da odu u penziju i sad kukamo! Lepo nam je ,dobro nam je-TAKO NAM I TREBA!!! Mi rodjeni posle 1965 smo nagrebali-sve ono pre je u prednosti!!!

 8. No name kaže:

  Ne može šut sa rogatim, kaže narod. Kada sam išao u penziju, rekli su mi u PIO da sve štima, ali da ipak, za svaki slučaj, radim još nedelju-dve više duže, ako se negde pojavi neka “rupa”. Nažalost, greške se dešavaju i u mnogo bolje organizovanim sistemima nego što je bio naš 1983., 1984. i 2011. godine i možete da trubite protiv ove vlasti koliko hoćete, ali to nije njena greška. Marko, bolje odradi tih nekoliko dana, kada već možeš, i nemoj da praviš gluposti, jer ćeš štrajkovanjem glađu postati senzacija za jedan dan, posle će sve redom biti baš briga za tebe a ti ćeš ostati bez penzije. A ako hoćeš baš da ispravljaš “krivu Drinu”, samo napred, posle ćeš se kajati! Potpuno si u pravu, PIO bi trebao da prikuplja papire (što su u mom slučaju uradili, ne kažem) ali ako to ne učine, ispuni ono što traže od tebe, jer tim radnim satima iz tih godina sada im ni Bog Otac neće ući u trag a ne PIO – njima samo stoji da ti nedostaju ti radni sati i oni PO ZAKONU ne mogu da ti odobre penziju! Možeš da se ljutiš koliko hoćeš, samo se ti postavi na njihovo mesto – da li bi ti potpisao da izvesni Marko Skenderović može u penziju a ne ispunjava formalno uslove, pa na taj način prekršio zakon i doveo u pitanje svoje radno mesto i egzistenciju!? Razmisli malo, imaš dovoljno godina da možeš da shvatiš.

 9. Pera kaže:

  Ne verujte “državi”. Verujte sebi i štitite sebe i svoje a “državu” kontrolišite na svakom koraku. Ili zbrišite iz nje, nije ona Svetinja, Majka, Otadžbina.

 10. Trovach kaže:

  @suboticanka…Onaj ko radi 40 godina i sa 60 godina starosti ode u penziju u 99,99% slucajeva nece dobijati penziju narednih 40 godina. Sta reci za one koji umru par godina pre odlaska u penziju? Te pare ostanu drzavi. Ja cu raditi 45 godina i u penziju otici sa 65 godina starosti ako, u medjuvremenu, jos ne “podignu letvicu”. Mozda cu iz firme otici nogama napred, a uplacivacu tolike godine.

 11. Emeritus kaže:

  Nevezano direktno za ovaj slucaj. Cinjenica je da je nas narod po prirodi vrlo aljkav, neuredan i prilicno sklon povrsnom pristupu vlastitom zivotu. Ljudi u ex – Yu rade godinama bez da se bar malo raspitaju o stanju svoga radnoga staza i o uplatama poslodavaca, ali i o urednoj evidenciji u penzijskim institucijama. Radio sam duze vremena u Nemackoj kao tumac i prevodioc i imao mnogo kontakta sa nasim ljudima. Nemacko penzijsko osiguranje salje svojim osiguranicima ( a to su skoro svi zaposleni) svake godine pismeni izvestaj o uplacenom i registrovanom penzijskom doprinosu na njihovo ime. Svako moze odmah da uputi primedbu ukoliko mu nesto nije u redu. Na kraju izvestaja uvek stoji recenica – Ovo je vazan dokumenat treba ga cuvati jer se u slucaju neke potrebe njime dokazuje radni staz. Ljudi to cuvaju i arhiviraju sa ostalim vaznim dokumentima. Meni se dogadjalo da sa takvim izvestajem dodju zemljaci kod mene i pitaju sta je to sto su dobili. Ja im sve lepo objasnim i onda oni obicno to zguzvaju i bace uz obrazlozenje : Ih, kolko ja jos imam do penzije…

 12. Jaba kaže:

  @Petar G
  Bas zbog takvog stava smo i dogurali dovde…
  Jer dozvolimo da nas j..u…
  I treba čovek da se bori za svoja prava!
  Inače nema nama budućnosti, a bogami ni našoj deci!

 13. NS kaže:

  Meni “vise” 3 meseca. 10 godina molim bivšeg poslodavca da to reši. Tačno je zabole! Zar ne bi to trebao PIO da rešava po službenoj dužnosti?

 14. AndroidUser kaže:

  Svakog petnaestog u mesecu,svaki zaposleni u Subotici da ode u PIO da proveri da li mu je poslodavac uplatio doprinose za prethodni mesec. Imali bi mesečno novih 20000 stranaka.

 15. --------------------------- kaže:

  A premium likvid? Subotičanka? sinalko?-otpremnine ? lopoviiiiiiiiiiiiiiiiiiii!

 16. Coa kaže:

  Interesuje me dali je poslodavac duzan da isplati dve prosečne plate, po odlasku u penziju? Hvala

 17. Mister No kaže:

  Amerika je kriva našim lopovima, jer kradu

 18. avet kaže:

  @Emeritus
  Početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada sam prvi put bio u poseti kod rođaka, jedne gastarbajterske porodice u Nemačkoj, primetio sam manji ormar pun različitih registratora.
  Upitao sam ih čemu njima služe ti silni registratori, da li možda imaju još neku sopstvenu privatnu firmu.
  Rekli su mi da nemaju sopstvenu firmu, ali su odmah objasnili da u tim registratorima čuvaju razne dokumente o njihovom zaposlenju, o radu, o radnom stažu, o zdravstvenom osiguranju, o drugim osiguranjima, o plaćenim računima, o plaćenim porezima, o nekim popustima i subvencijama, kreditima i ratama, građevinskim i raznim drugim dozvolama i još puno toga, ne mogu sada da se setim šta su sve naveli, bukvalno skoro sve što se tiče njihovog života.
  Kod nas u to vreme nije bilo tolike administracije, puno toga se podrazumevalo da će državna ili društvena firma odraditi sve umesto nas, skoro svu administraciju.
  Zato su se ljudi navikli na ležernost po ovom pitanju, kao, svakako će sve da se reši samo od sebe.
  Kada se samo setim da su neki pričali da je posle rata bilo dovoljno dva svedoka naći da posvedoče da ti je diploma izgorela u ratu u vatri, pa da je dobiješ, pa onda puno kasnije, dobijanje kredita od države sa dva žiranta, pa gradnja kuće bez ikakve dozvole, itd… Samo nekoliko potpisa, na poverenje i to je bilo to.
  Velike nevolje po ovim pitanjima su nastale kada se Jugoslavija raspala, rat je negde počeo, potrajao, pa se završio.
  Počela je tranzicija, a ona je krenula lošim putem.
  Počelo je sa utvrđivanjem imovinskih pitanja na državnom nivou, šta kome pripada, a završilo se opštom otimačinom. Neke firme su stvarno propale zbog rata i smanjenog tržišta, neke su namerno upropastili pa privatizovali, neke su se otvorile sa vrlo malim kapitalom i brzo su i zatvorene, neke firme su plaćale doprinose, neke nisu, itd.
  Uglavnom, nastao je veliki haos, teško je to sada sve finansijski izkristalizovati.
  Pa su tu bile još i hiperinflacija i denominacije dinara kao destabilizacioni faktori nemogućnosti izračunavanja realnog doprinosa i uplata u državne kase po pitanju poreza i raznih doprinosa.
  Sada se dešava da su dva različita čoveka radili isti posao 40 godina, na istom radnom mestu, u istoj stabilnoj firmi, obojica primala prosečnu platu čitavog života.
  Obojica se sada već nalaze u penziji, jedino je razlika ta što je jedan otišao u penziju prošle godine, a drugi pre 15 godina. Naravno, ovaj što je prošle godine otišao u penziju je i 15 godina mlađi od onog drugog. A razlika u penzijama koje primaju je skoro 35 % između penzije jednog i drugog penzionera. E, tu jedan od njih oseti nepravdu i gnev prema državi.

 19. HAJDUK kaže:

  Džaba se tu svi prepucavamo, pravimo pametni, jaki na rečima, a kada treba na delima da se pokažemo svi ućutimo. Političari će i dalje da nas svađaju jedne sa drugima, da donose zakone koji odgovaraju državi i poslodavcima, sve dok se narod jednom ne opameti i ujedini. Svi mi znamo da puno stvari ne valja u državi, među njima i zakon o sticanju prava na odlazak u penziju, ali ništa ne preduzimamo po tom pitanju..za kompletno stanje u državi krivim samo nas( običan narod, stanovnike Srbije ).

 20. Petro kaže:

  Imam 52 godine života i 25 godina staža i hteo bih odmah da idem u penziju firma je otišla u stečaj 2018 nemam nameru više da zasnivam radni odnos i želeo bih da prepustim mladim generacijama da rade i da im ja ne zauzimam eventualno radno mesto zašto mi se odmah ne izračuna buduca penzija i pitam nadležne zašto ja sada moram da cekam da napunim 65 godina života

 21. Bunjevac kaže:

  Ja mislim da treba ukinuti penzije,nek ljudi rade dokle žele i mogu,a posle nek žive od ušteđevine.

 22. caru carevo kaže:

  Nije nego radiš dok se ne razboliš, a kad se razboliš, postaraju se da brzo crkneš.

 23. Trovach kaže:

  @Bunjevac… Ti si dokaz da postoje glupavi Bunjevci. Ako celog zivota uplacujem (bez da me iko pita da li zelim) u neki virtuelni penzioni fond iz kog “drzava” uzima kada joj zatreba za bilo koju nebulozu (najcesce za nelegalno bogacenje), ovako naivan ipak ocekujem da mi se uplaceni novac vrati. To se zove penziono osiguranje bas zato sto to jeste (imas prihod koji si odvojio za crne dane). Ako ti tvoja rodjena drzava ukrade tvoje pare, ne znam kako bi trebalo nazvati takvu drzavu. Mozda, Andrejska drzava.

 24. Anonimni kaže:

  @ Avet

  Posle ww2 bilo je dovoljno navesti dva svedoka za penziju ili boracki staz. Ne retko je bilo dovoljno imati samo adrese i imena svedoka. Dalje niko nista nije pitao. Niti SFRJ niti njene prethodnice, a pogotovu naslednice, nemaju niti su imale nekakvu drzavnu strukturu. Ja ni dan danas ne znam kakvo drustveno uredjenje imaju zemlje naslednice SFRJ. Ono sto mnogim ljudima nije jasno je cinjenica da penzija iskljucivo zavisi od zaposlenosti u drzavi, visine plata zaposlenih i njihovog uplacivanja u penzijski fond. Ako mali broj zaposlenih sa niskim platama i niskim uplatama u penzijski fond mora da finansira veliki broj penzionera onda su penzije minimalne i tesko da se od njih moze ziveti. Ja sam u Nemackoj 43 godine uplacivao u penzijski fond,ali od toga novca su se isplacivale penzije onim penzionerima koji su to bili u vreme kada sam ja bio radno aktivan. danas moja penzija ne zavisi od visine mojih nekadasnjih penzijskih uplata, nego od visine uplata sadasnjih radno aktivnih gradjana. Ako oni vise i bolje zaradjuju, njihov doprinos penzijskom fondu je veci i samim tim i moja aktuelna penzija, ili pak obrnuto. Dakle penzija ne zavisi od duzine staza i licne uplate, nego od ekonomske snage privrede i novcanih potencijala drzave.
  Jedno je cinjenica

 25. Emeritus kaže:

  @ Avet

  Samo sam jos hteo reci: danasnji penzijski sistem je nastao pre nekoh 120/130 godina i bio je za ono vreme nesto veliko i napredno. Danas su druga vremena i jedan takav sistem ne moze vise dobro da funkcionise, samo vec i zbog cinjenice da ljudi zive u proseku 20 ili 30 godina duze nego u vreme nastajanja penzijskog sistema. O drugim velikim drustvenim promenama da i ne govorimo

 26. Mare kaže:

  Rešenje je,treba na državnom nivou da se dozvoli odluka radnika tj zaposlenog da li želi privatni penzioni fond ili državni isto tako i zdravstveno. Da vidite kako bi se otimali i radili pošteno jer ukoliko ne valja za svoje pare menjaš fond kao u Nemačkoj pa neće biti grešaka,registratora itd.

 27. Gaga kaže:

  Sramota da u ovoj drzavi i posle 40 god staza nemas prava na penziju
  A jos veca sramota gde zene koje su radjale rade isto toliko a i duze da bi dobile penziju gde je ovde pravda.
  A obican radnik koji radi u proizvodnji da li ce docekati penziju i kako a da ne kazem koliku gde nece imati ni za hleb.
  Bruka i sramota

 28. Nedeljko kaže:

  Ja sam privatnik i knjigovođi svakog meseca odobravam uplatu u pio i poresku za radnike i sebe cim ne prođe uplata odma šalju obavestenje da nije prosla po njihovim knjigama ranije ne znam i ja sam radio u Bratstvu i podržavam radnika u svakom pogledu treba da reši država a ne radnik nisu radnici inspektori

 29. Volodja kaže:

  @ Nedeljko

  Radnici nisu inspektori. Nisu ni gosti u kafani kelneri i sta onda ima da kontrolisu racun? Ima jedna misao koja se pripisuje Lenjinu (postoje i drugi autori) “Poverenje je dobro, kontrola je bolja”

 30. Mister No kaže:

  Da li radnici treba da imaju pravo da kontroliśu poslodavce ? Treba da imaju. Prevara ima i u mnogo sreďenijim sistemima,a kamoli u sistemima koji funkcionišu na uzajamno poverenje ( svoji smo,brate prijatelju lako ćemo ). Moj poznanik nn je radio u subotičkom restoranu……. Proverom uplate doprinosa of strane poslodavca utvrdio je nepravilnosti. Poslodavac je bio zaprepašten bezobrazlukom radnika,nije on inspektor da ga kontroliše . Inspektora bi potplatio,ako su kućni prijatelji. Naši poslodavci su navikli da tiranišu radnike ,za njih je nepojmljivo da mogu biti kontrolisani od strane radnika. Moj komšija nn je zidar,godinama je radio kod lokalnog preduzimača. Rutinskom kontrolom doprinosa našao je rupu bez dna u vidu neuplaćenog staža. Poslodavac nije hteo da plati zaslużeno mom komši,bio je prinuđen posle sudske parnice. Moj rođak nn je radio kao građansko lice pri JNA,do poćetka devedesetih. Imao je bezrezervno poverenje u socijalističko uređenje i bio vatreni komunista. Utvrdio je da mu nije uplaćen sav radni staž,kad je predavao papire za penziju. Famozna JNA (koja nam je uzimala abnormalne sume )nije bila imuna na nepravilnosti i prevare,kao šta smo mislili. Međutim,ono šta je usledilo devedesetih posebna je priča. Żelim prijatan dan onima koji misle da je za sve kriva Amerika i truli zapad. Lopovima i prevarantima su uvek drugi krivi zbog njihovih (ne )dela.

 31. Vera kaže:

  Kada cu ja u penziju imam 55 god zivota i 37;staza kazu moram da cekam 63,5 god pa zal da idem u pdnziju sa 45 god radnog staza i rodila troje dece moj stariji sin je vojno lice izgleda da cemo zajedno u penziju jel ima neko uopste razumevanje za nas koji smo poceli ranije raditi.

 32. Anonimni kaže:

  Ukinute one penzije koje ste prodavali za 3000 maraka onima koji su imali 40 godina života

 33. (ba)laban kaže:

  @Vera

  Ukoliko se ne potrudimo zajedno da smenimo ova govna i lopove sa vlasti, nećete ići ni 63,5 godina starosti u penziju. Naš je problem što sve nakaradne odluke koje donosi banda ovog žvalavka na vlasti podnosimo ćuteći.

  Da ne kažu SNS smradovi kako tvrdim da su oni isključivi krivci za sve, rećiću da ni jedna vlast u Srbiji nije radila u interesu građana od kako je aktuelna takozvana “demokratska volja građana prilikom izbora”. Svi do jednog, izuzev kratko Đinđićeve vlade, su bili probisveti i lopovi.

  Ipak moram naglasiti da su ova sadašnja govna ubedljivo najgora, najpokvarenija i najsmrdljivija.

OSTAVITE KOMENTAR