Posle oporavka stepski soko pušten u prirodu

Nakon uspešnog lečenja i oporavka u prihvatilištu Zoo-vrta „Palić” u prirodu je pušten stepski soko, saopštio je republički zavod za zaštitu prirode. Na ovaj način obeležen je i Svetski dan biodiverziteta, kako bi se ukazalo na potrebu zaštite ugroženih vrsta koje se nalaze na ivici opstanka.

U leto 2018. ovaj stepski soko, inače prstenovan u Austriji, pronađen je u Lebini kod Paraćina, a odatle je pre dva dana i poleteo. Prema izjavi meštana koji je pticu našao, iznemoglog i izgladnelog sokola progonila su i napadala dva gavrana. Istog dana republički inspektor i ornitolog iz zavoda preuzeli su pticu i predali je radi lečenja i oporavka u Prihvatilište za divlje životinje u palićkom Zoo-vrtu.

„Zaštita i povratak u prirodu svake jedinke stepskog sokola izuzetno su važni budući da je u poslednjih 19 godina njihova populacija opala za 69 odsto. Gnezdeći i negnezdeći deo populacije ocenjen je kao kritično ugrožen u Srbiji. Prema popisu iz 2006. i 2007. godine, broj parova je iznosio između 50 i 60”, navodi se u saopštenju koje je medijima poslato iz Zavoda za zaštitu prirode i dodaje da je u našoj zemlji pod zaštitom oko 340 vrsta ptica.

Na godišnjem nivou Zavod za zaštitu prirode Srbije realizuje oko 100 akcija zbrinjavanja povređenih, bolesnih i napuštenih vrsta iz prirode, kao i vrsta oduzetih iz zatočeništva.

 

PolitikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR