Posle pet godina trihinela ponovo u Subotici

U sezoni svinjokolja, slava i praznika, najvažnije pitanje za vaše domaćine treba da bude – da li si prekontrolisao meso? Jer, nakon nekoliko godina pauze, u jednom uzorku mesa otkrivena je trihinela. Dovoljno da ponovo naglasimo važnost kontrole svinjskog mesa na trihinelu koja po ljude može biti fatalna.

Posle pet godina pauze u Subotici ponovo trihinela. Daleko od epidemije ili nečeg sličnog, tek otkrivena je u rutinskoj kontroli jednog uzorka svinjskog mesa, koje je nakon toga stavljeno van upotrebe. Trihinela je otkrivena metodom digestije koja važi za mnogo sigurniju od metode kompresije koja je rasprostranjenija.

“Meso koje potiče iz poljoprivrednog gazdistva, nekog poljoprivrednog privatnog gazdinstva, ako ne ide dalje u promet – oni nisu obavezni da ga kontrolišu. Praktično dobro bi bilo zbog sebe i zbog svojih, kako da kažem, gostiju, ukučana i onih koji će konzumirati to meso, da to meso bude praktično provereno i da bude, naravno, negativno na trihinelozu”, kaže veterinar Mario Tikvicki.

Ovo upozorenje dobija na značaju ako se zna da je u toku sezona svinjokolja i slava. Posebno ako se zna da je slučaj od pre pet godina otkriven na badnji dan, u mesu koje se pripremalo za božićnu trpezu.

“Ja kada odem negde, prvo pitam domaćina, ne pitam ga na glas naravno, nego ga pitam ovako, što bi rekli u četiri oka, da li si pregledao meso. Čisto zbog moje sigurnosti i sigurnosti onih koji svakako su prisutni tamo, odnosno konzumiraju to meso”, dodao je Tikvicki.

A koliko je trihineloza opasna pokazuju dva primera. Prvi je slučaj od pre nekoliko godina kada su oni koji su konzumirali nekontrolisano meso bili smešteni u bolnicu. A drugi je slučaj iz Bajše, iz dve hiljade pete godine, kada je osoba koja je jela zaraženo meso preminula.

 

RTVKOMENTARI

 1. .. kaže:

  Navalite na pečenjare na subotičkom Buvljaku tamo je sigurno prekontrolisano meso iz poznatih i nepoznatih klaonica…

 2. Libo lege kaže:

  e a šta je sa onim niz pestansku prugu?taj tamo kolje i na buvljaku prodaje a pacovi mu trče kroz svinjac.zato stoje gazda niko mu nista ne mose?

 3. Trovach kaže:

  @.. Pecenjare su jos i relativno bezbedne jer se termickom obradom paraziti ubijaju. Najopasnije su kobasice, sunke, slanina itd. jer se oni konzerviraju dimljenjem i soljenjem, a to ne ubija trihinelu.

 4. janos kaže:

  Na Subotickom buvljaku ni jedna hamburgerija ne ispunjava ni minimum sanitarnih uslova,o kvalitetu i poreklu mesa moze se diskutovati,nebi me izbenadilo da je sa Kosova ili Brazila,kome je rok upotrebe istekao pre 30 godina.

 5. Poz... iz EU kaže:

  Strašno! Treba biti oprezan sa kupovinom mesa! Bolje platiti više, pa kupiti provereno meso. Zdravlje je naj važnije.

 6. avet kaže:

  @Poz…iz EU
  Nažalost, pre nekoliko godina je bilo i takvih koji su platili više, kupili mesne prerađevine od sirovog mesa u legalnoj mesari, ali su ipak zaradili trihinelozu.
  Doduše, taj se slučaj nije desio u Subotici, ali jeste u Srbiji.

 7. Aleks kaže:

  Janos,Janos sta si se uhvatio buvljaka.Pricaj malo o subotickim divljim klanicama,o svakojakim mesarama a ne samo o buvljaku koji ti je izgleda trn u oku.

 8. (ba)laban kaže:

  Tek da vidite legalnu klanicu “AS” u Vojki kod Stare Pazove. Čovek da ne poveruje na šta su sve spremni gramzivci radi zarade.

  Ovo je sledeći redosled radnji prilikom klanja svinja:

  Radnik u čizmama ulazi u govnjivi obor da uvede svinje na liniju za klanje… zatim u istim tim govnjivim čizmama ulazi u pogon za preradu mesa… isečeno meso se odlaže u plastične gajbe, koje se vuku po istom onom od čizama govnjivom podu, a potom slažu jedna na drugu gde govnjivo dno plastične gajbe ima direktni kontakt sa mesom. Isto to meso biva overeno od strane veterinarske inspekcije kao ispravno, mada veterinarski inspektor nije prisutan na licu mesta, nego ostavlja pečat “na izvol’te” klanici.

  Ovo je bio kratak opis šta mi ustvari jedemo. Verujem da je slučaj sličan u velikoj većini i kod drugih prerađivača mesa. Ne znači da je meso koje ima pečat veterinara i ispravno.

  Ovo Vam prenosim iz prve ruke, jer sam to lično doživeo i video svojim očima.

 9. DJURA kaže:

  Da samo znate kako se nosi meso sa stocnog groblja pored precistaca. Prijavljno komunaknoj policiji cistoci i policiji svi kazu nije u njihovoj nadleznosti.

 10. ludak kaže:

  Vegeterijanci i vegani nemaju ovih problema. Ne treba jesti meso, covek moze komotno da zivi od voca, povrca, hleba, semenki. Pozdrav za mesojede, otrujte se kada ste blesavi

 11. Metuzalem kaže:

  Veterinaru Mario,

  Da li bi kada onako, što bi rekli, negde, je li, kada odeš kod domaćina, pa pre nego što sedneš za trpezu, ti ga onako, što bi rekli, pitaš ” Domaćine pokaži mi uverenje da si kontrolisao meso”, ti taj isti ne bi pokazao vrata?

  Naravno da bi leteo i sigurno na ta vrata ne bi ponovo ušao.

  Ti ili ulaziš kod nepoznatog (ako nisi, je li, inspektor), ili si pobrkao lončiće.

 12. (ba)laban kaže:

  @Metuzalem

  Ako ikad upoznaš tog veterinara shvatićeš da je on stvarno takav idiot i da bi on stvarno pitao domaćina kao što navodi u tekstu. Druga je stvar što ga baš zbog takve naravi i (ne)pristojnosti retko ko poziva u goste. Retko antipatičan lik.

 13. Marko kaže:

  Po čemu je taj veterinar “idiot” i retko antipatičan tip?Ne mogu verovati.Nasuprot tome stekao sam utisak da je to vrlo kulturan i lepo vaspitan momak kao što su mu i roditelji.Ne znam zašto to nekome smeta.Uostalom,kao veterinar i dužan je na svakom koraku ljude podsećati na ono što im je dužnost radi prevencije ovakvih bolesti.Svaka čast Tikvickima,i ocu i sinu.To su marljivi pošteni i savesni ljudi.

 14. Buraz kaže:

  Otac je maher i veliki majstor svog zanata. Za malog se ne može ništa slično reći, ali ipak nema potrebe da ga vređate i tome slično.

 15. Metuzalem kaže:

  @(ba)laban

  Da se ove njegove na ovaj način interpretirane izjave smatraju nepristojnim to je sigurno, možda bi trebao da popriča sa novinarem koji je to, čini mi se, još trapavije i nestručnije upakovao.
  A možda je radikalni vegan koji na ovaj način način pokušava da edukuje i menja navike ovdašnjeg stanovništva.

 16. Trovach kaže:

  @Veterinar, a vegan? To je kao svestenik, ali komunista;)

 17. (ba)laban kaže:

  @Marko

  Ne pričam o stručnosti ovog veterinara, nego o njemu kao čoveku. Ti si izneo svoje mišljenje na osnovu kako kažeš “stekao sam utisak da je to vrlo kulturan i lepo vaspitan momak”. Normalno da se prema onima koji koriste njegove usluge ponaša donekle drugačije, jer mu od njih zavisi egsistencija.

  Nevezano za njegov posao imao sam NESREĆU da moram svojim poslom da uspostavljam kontakt sa njim i mogu ti reći da je neviđeno nadmen, osion i nepristojan naduvenko bez pokrića. Ponaša se kao da je uhvatio boga za onu stvar.

 18. Trovach kaže:

  @(ba)laban…Takvi su i lekari. Pokusaj nekog da priupitas zasto ti je bas taj lek prepisao. Leteces naglavacke iz ordinacije. Kada odes kod, npr. vulkanizera, objasnice ti sve sta je i zasto uradio.

 19. Ella kaže:

  “Veterinar” je najbolja stanica u gradu i svima bi ih preporučila. Maja i Goran su magični. Mario je razmaženo derište koje morate istolerisati kako biste dobili najbolju uslugu u gradu. Levo smetalo.

 20. Dule kaže:

  Zanima me da li vegani i vegetarijanci nose obuću i jakne od nekog veštačkog materijala ili ipak kupuju kožne od neke ubijene životinje?

 21. Ja licno preferiram cvarke kaže:

  Vegani su pripadnici jednog pokreta koji je mnogo blizi iracionalnoj religiji nego nekom razumnom ljudskom postupku. Da li ce neko nositi radije gumene cizme nego koznu obucu jer je zivotinjskog porekla, jeste stvar licnog izbora, njegove volje i njegove odluke i smatram da svako mora biti dovoljno tolerantan i da tudju volju, kakvu ce neko obucu ili odecu nositi, tolerise, postuje i prihvati. Kada jedna mlada majka, veganka, odbija da doji svoje tek rodjeno dete obrazlazuci da dojenje majcinim mlekom pretstavlja direktnu suprotnost Veganskoj filozofiji i svetonazoru, onda je i onom najtolerantnijem jasno sa kakvim i kojim ljudima tu imamo posla.

OSTAVITE KOMENTAR