Posle pola veka braka i u operacionu salu ušli zajedno

Bračni par iz Horgoša Marija i Vilmoš Kovač na neobičan način dokazuju da se u braku deli i dobro i loše, jer su nakon 51 godine zajedničkog života oni istoga dana i operisani zbog istih tegoba.

kbc

Vilmoš i Marija Kovač sa dr Stamenkom Šušakom

Zbog srčanih problema zajedno su stigli u Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, istog dana su primljeni i istog dana operisani. Isti hirurg ih je operisao i leže i uspešno se oporavljaju u istoj sobi. Uskoro će da odu kući i nastave da uživaju u deci i unucima.

U Institutu ne pamte da su imali slučaj poput ovoga, kada su pre 12 dana istovremeno primili bračni par Kovač, Mariju (70) i Vilmoša (76). Posle 51 godine braka i zajedničkog rada na njihovim velikim plantažama sa voćem, zbog istih teških zdravstvenih problema sa srcem, prvo je operisan Vilmoš, a čim je odveden na Odeljenje intenzivne kardiohirurške nege, odmah posle njega i Marija.

Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju Instituta za KVB Vojvodine oboje ih je operisao upravnik Klinike prof. dr Stamenko Šušak koji kaže da su hirurške intervencije su prošle odlično i da su pacijenti sada dobrog stanja. Nije bilo nikakvih komplikacija i verovatno će istog dana i napustiti bolnicu.

– To je jedna retkost koja ne samo što se ne dešava često, već je pitanje da li se ikada desilo da su bračni par, muž i žena, zajedno dovezeni na Institut, istog dana i operisani i to od strane istog hirurga. U procesu su rane rehabilitacije i planiramo da ih ove nedelje otpustimo kući – rekao je prof. dr Šušak.

Oboje supružnika su dugogodišnji teški srčani bolesnici, koji će nakon uspešno obavljene hirurške intervencije na otvorenom srcu imati mnogo viši kvalitet života. Odlično se osećaju posle operacija, koje su kod oboje protekle bez komplikacija. Kod kuće ih s osmehom nestrpljivo čekaju da se vrate, njihov sin sa porodicom, ženom i sinom, odnosno Marijinim i Vilmošovim unukom od 18 godina.

Marija i Vilmoš Kovač nasmejani čekaju polazak kući. Sedeći na istom bolesničkom krevetu, kažu kako su svesni da je sada došlo vreme da se više odmaraju i manje rade, jer bi trebalo da se više pričuvaju nego ranije. NJihov životni moto, da treba biti i ostati zajedno i u dobrim i u teškim situacijama, pokazao se i sada kada su zajedno došli u bolnicu i istovremeno operisani. U zemljoradničkim poslovima i na plantaži jabuka i bresaka zameniće ih mlađi. Sin i snaja, koji su, kako sa ponosom kažu, doktori nauka, pomoći će im u organizaciji ovog ne malog i ne lakog posla.

Ističu da su u Institut zajedno došli, čvrsto verujući u lekare i osoblje i svoj zajednički povratak kući i tako im se i desilo. Zaposleni na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju poželeli su im srećan povratak kući i porodici.

 

Dnevnik

 KOMENTARI

 1. rax kaže:

  Bracni par Kovac je ociti primer da nauka nema pojma u zdravlju. Bracni par Kovac je u isto vreme bio izlozen istom uzrocniku, tako ih je i snasla ista bolest. Verovatno ce i deca oboleti od srca, a posle ce nauka reci, eto to je genetski.
  Zelim im brz oporavak!

 2. anti-rax kaže:

  (Ne)poštovani rax,
  Ti si očiti primer čoveka koji nema pojma o predmetu za koji daje komentar. To što si ti napisao, primer je tipičnog bahatog neznanja kojim smo svakodnevno okruženi, a pretenduje da je naobrazovaniji i najpametniji na svetu … Ne želim da širim diskusiju, ali po tvojoj drvenoj logici bi SVI ljudi koji se bave poslom kao ovaj bračni par u isto vreme obolevali od iste bolesti … Em što ti je drvena, logika ti je još i šuplja! Neverovatno!

 3. rax kaže:

  a ti anti/rax, si ocito jako pogodjen ovom temom, mora da si jedan od pametnih nasih akademika, kojima pacijenti umiru u cekaonici, od kojih pacijenti izlaze bez nogu, ruku itd. nauku ne interesuju bolesti, danas se eto leci, bas kao kod bracnog para kovac. koliko li su puta bili kod lekara, sve do ove operacije. sigurno su svaki put poslati kuci, da piju secer i vodu za srce, da ne jedu masnu hranu i da cuvaju zivce, da oblace mokre carape kada imaju temperaturu itd. nikada nisu dobili detaljnu krvnu sliku, o infekcijama i da ne govorim. ako su slucajno dospeli do komisije za uput za novi sad ili bg, kao np, suboticke, onda cu bili izmaltretirani, ponizeni od gospode, koje ja nazivam zlocincima. tvoja povredjena sujeta, zbog mog posta, moze samo da potvrdi da si jedan lekar, koji je pun kompleksa. ni jednom recju nisam rekla da su se razboleli od posla.

 4. amacak kaže:

  rax, ako nauka nema pojma o zdravlju ko ima?

 5. Lajčo kaže:

  “Treće oko”

 6. HaHa kaže:

  @rax

  Ala se ti nalupeta!

 7. Marija4 kaže:

  Svaka cast,da se nesto lepo procita .Za svaku pohvalu dr Susak.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 61 = 68