Posle protesta računi prepolovljeni

Subotičani mogu da očekuju znatno niže februarske račune za daljinsko grejanje u odnosu na januar. Prema najavama iz Subotičke toplane, iako je primenjen isti tarifni sistem za obračun isporučene toplotne energije kao i u januaru, februarski računi biće niži u proseku oko 40 odsto. Kao glavni razlog u Toplani navode više spoljašnje temperature u februaru u odnosu na januar, a za mart najavljuju još niže račune.

grejanje subotica

Više stotina Subotičana podnelo je zvaničan prigovor na račune za isporučenu toplotnu energiju u januaru. Pisali su i peticije, organizovali zborove građana, a te račune proveriće i sudski veštaci. Mesec dana kasnije oni, ali i ostali korisnici daljinskog grejanja u Subotici, njih oko 10.000, u svojim poštanskim sandučićima mogu očekivati i do 40 odsto niže račune u odnosu na januar.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Subotička toplana Dervo Ahmetović kaže za RTV da su februarski računi obračunati na isti način kao i januarski, a da je njihovo smanjenje posledica viših spoljašnjih temperatura.
„Dva osnovna su razloga zašto su februarski računi niži u odnosu na januarske. Prvi je da su vremenske prilike bile veoma povoljnije, znači da je februar bio topliji mesec od januara, prosečna temperatura u februaru je bila sedam stepeni, a drugi je, normalno, ova jednodelna cena, znači način na koji se izračunava količina potrošene toplotne energije“, objašnjava Ahmetović.

Prema najavama iz Toplane, još niži računi za grejanje mogu da se očekuju za mart, jer će oni biti obračunati po novom-starom dvodelnom tarifnom sistemu koji podrazumeva nižu cenu energenata, ali i plaćanje fiksnih troškova tokom 12 meseci godišnje, što do sada nije bio slučaj.

 

RTVKOMENTARI

 1. Igor kaže:

  a za jun skroz minimalne racune. bas prave ovce od nas.

 2. JAPAJA kaže:

  Sa postojecom metodologijom kroz racune za januar i februar su nam ukalkulisali 4 fiksna dela i treba da nam vrate 2 meseca preplate. Ja im sigurno necu oprostiti pogotovo onom Baronu Mihauzenu „ovde udje a mi vama ne udjemo ovde mi vam udjemo“. Savetujem sve gradjane da putem suda pokrenu zahtev za povrat ta dva mese3ca vise obracunatog od strane Toplane obzirom da je zastitnik gradjana prirodno talentovan i za narednu deceniju nece ukapirati kako smo pokradeni a on je sve samo ne zastitnik gradjana.

 3. safet kaže:

  sta sad kao necemo da vam naplatimo pun racun jer ste se bunili?? ma bre pun racun ni po babu ni po stricevima!

 4. Anonimni kaže:

  u pravu ste, niko ne treba ovo da plati i ceo grad da trazi iskljucenje sa mreze, pa da vidimo koga ce onda krasti.

 5. petar kaže:

  sta ovaj Dervo trabunja idi kuvaj kafu

 6. Max kaže:

  Dovoljno je uporediti broj zaposlenih u toplani 1990. i danas… Trutine partijske!

 7. treća-sreća kaže:

  Ovaj čovek (Dervo Ahmetović) neviđeno laže… zar sam ja jedini dobio za januar 2015. jednodelni račun, isto kao i ove godine… čudi me da to niko nije primetio, odnosno da je Ahmetović izustio gnusnu laž kad je rekao da je način obračuna različit u odnosu na prethodnu godinu. Drastično se razlikuje samo iznos.

 8. Veseli repic kaže:

  Od Toplane do pijace-racuni na cenanje,neces ceo, dobro daj pola i onda nam se isplati

 9. bac vranje kaže:

  Znaci sad nizi za 30-40% ,a u junu,julu ,avgustu,septembru,oktobru i novembru veci na 2000% . E bas je racunica na cast strucnjaku!!!! Ajde molim Vas g. Dervo Ahmetoviću nemojte mene i ostale smatrati za budalom jer jos uvek znamo sabirati !!!

OSTAVITE KOMENTAR

+ 14 = 18

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: