Poslednja Blaškova Jugoslavija

Kako stoje stvari, danas je održana poslednja “četvrta Jugoslavija” u režiji  poznatog jugonostalgičara Blaška Gabrića. Po njegovim rečima, on više nema sredstava da održva ovo imanje i manifestaciju.

 

Blaško kaže da mu je potrebna pomoć kako bi se ova tradicija nastavila, jer je sada u penziji, a nema podršku lokalne samouprave, iako tvrdi da je tokom 12 godina preko 1.100 autobusa jugonostalgičara posetilo ovu lokaciju.

 

Stoga predlaže lokalnoj samoupravi da preuzme “Mini Jugoslaviju” i od nje naprave muzej na otvorenom, za koji tvrdi da bi bio profitabilan.

 

“Ako grad od tog napravi muzej na otvorenom prostoru, on od toga može da ima par miliona posetilaca godišnje. Muzej Tita i muzej Kuće cveća je jedini rentabilan muzej. To je muzej jednog čoveka. Ovo je muzej 22 miliona Jugoslovena. Prema tome, daleko veći muzej možemo napraviti mi u Subotici, nego što u Beogradu imamo kuću cveća i Muzej Jugoslavije” – rekao je Gabrić.

blasko gabricKOMENTARI

 1. laki kaže:

  Glupost!!! Pogotovo kad je od Blaška Gabrića.

 2. Suboticanin kaže:

  Blaško ne talasaj, tvoje pametovanje je proslost.

 3. jasso kaže:

  nazalost gospodine Gabricu i ti si napokon shvatio da Jugoslavije nema vec vise od 20 godina,kako je ona pukla tako i ti sa svojom…

 4. ja kaže:

  Kocka je čudo..

 5. Neša kaže:

  Nema ni Jugoslavije ni onoga što je ostalo iza nje, država koje su nastale njenim raspadom.

  Sve se svelo na teritorije, prirodna bogatstva i ekonomske resurse kolonizovane od strane neoliberalnog korporativnog kapitalizma.

 6. Titolog kaže:

  Ovo je toliko tužno da neprestano ronim suze.Pogotovo kad vidim Blaška ispred Titove bronzane tintare.

 7. Ivan kaže:

  Blaško je prošlost! Krenuo on u zaborav kao i ta njegova Juga iz koje je pobegao da zaradi za život, a sad ni svoje više ne može. Odmori Blaško odmori!

 8. Kertvaros kaže:

  Jednog lepog dana ce doci neki "strani investitor" kupiti negde, (bilo gde) parce zemlje napraviti jednu Mini-Jugoslaviju, dati joj naravno neko "Englesko" ime jer to kod kod publike odredjene inteligencije i obrazovnog nivoa jako dobro zvuci. Sakupiti sve sto ima neke veze sa bivsom SFRJ, od flasice Yugo-cocte pa do Fice, i uz prigodnu gastronomiju i ostali Jugo-folklor  poceti da mlati pare. Narod ce pristizati u kolonama, jedni da vide a drugi da se potsete kako je nekad bilo. Zavidljivci i alavi na novac ce pozeleneti od muke kako se toga nisu sami i ranije dosetili. Naravno biti ce kasno a kajmak ce pokupiti opet neko drugi sa strane po starom i dobrom obicaju. Ja se ne bih upustao u diskusiju niti kvalifkaciju Blaska Gabrica, koga istina poznajem ali se nismo videli vec jedno 4-5 decenija i da budem iskren nisam mislio da ce on jednog dana postati lokalni politicar. Uprkos svemu taj covek ima osecaj i intuiciju za posao i zaradu, njegov problem je da zivi na pogresnom mestu, medju pogresnim ljudima i u pogresno vreme. U savremenoj i modernoj Subotici gde je ljudima glavna i jedina prokupacija ko je kome 1945 cupao brkove, tesko da neko shvata da ako zelis da participiras u savremenim civilizacijskim tokovima i da budes deo visokog zivotnog standarda koji danasnji domet razvoja moze da pruzi, onda moras biti inovativan otvoren i svestan da novac mora da kruzi i da se obrce i to bez ikakve ideoloske ostrascenosti. Oni koji negiraju proslost tesko da ce imati buducnost.

 9. Titolog kaže:

   

  Sergio:

   

  Zemlje bivše Jugoslavije pred dužničkim ropstvom:

  http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/462150/Zemlje-bivse-Jugoslavije-pred-duznickim-ropstvom

   

   

  To nam je svima Tituška ostavio u nasleđe.

 10. ej kaže:

  bravo kertvaros, jako lepo napisano, a mozda i nece neki stranac, vec neki nas krimos, svi ce da tampsu i da ga uzdizu do nebesa. marija terezija je ostavila kulturno bogatstvo na ovim prostorima, ne da se nije cenilo i negovalo, vec se gazilo i unistavalo, sto jos i danas traje. kako ocekivati da ce nasi sugradjani, inkluzivno nasi progresivni politicari prepoznati potencijal na parcetu prazne zemlje. Ja ne poznajem gospodina, ali svakako nije bez dobro ideje. Nazalost nema nikog od ovih nasih inovatora, koji ce ga podrzati, imamo mi luna-park na palicu i trubace, sta ce nam ex-yu. 

 11. Neša kaže:

   

  Kertvaros:

  … kajmak ce pokupiti opet neko drugi sa strane po starom i dobrom obicaju…

  … Uprkos svemu taj covek ima osecaj i intuiciju za posao i zaradu, njegov problem je da zivi na pogresnom mestu, medju pogresnim ljudima i u pogresno vreme…

  …ako zelis da participiras u savremenim civilizacijskim tokovima i da budes deo visokog zivotnog standarda koji danasnji domet razvoja moze da pruzi, onda moras biti inovativan otvoren i svestan da novac mora da kruzi i da se obrce i to bez ikakve ideoloske ostrascenosti…

  …Oni koji negiraju proslost tesko da ce imati buducnost.

   

   

  Dragi građani, uporedite sve ovo sa mentalnim sklopom, shvatanjima i delovanjem onih koji rukovode državom pa ćete shvatiti srž problema u kom se nalazimo.

  Oni upravo rade suprotno!!!

  Podržavaju strano a svoje nipodaštavaju, očekuju da se nešto samo stvori od nerada i iz ničega a da sve njihovo loše u prošlosti zaboravimo.

  Političari i njihovo politikanstvo stvari su dovele do kraja!

 12. doktor kaže:

  Dosta njih ostave svakojake komentare, po komentarima se vidi ko koliko vredi, ja se retko javljam jer me mrzi kuckati, no moj komentar je; Kertvaros BRAVO !

 13. amacak kaže:

   

  Titolog:

  Sergio:

  Zemlje bivše Jugoslavije pred dužničkim ropstvom:

  http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/462150/Zemlje-bivse-Jugoslavije-pred-duznickim-ropstvom

  To nam je svima Tituška ostavio u nasleđe.

   

   

  ako je tako, objasni, molim te k'o boga,  kako je dug srbije narastao sa nekih 11 na 20 milijardi dolara u periodu od 2000. do 2007. godine: http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Breme-deviznog-duga.lt.html.  

 14. amacak kaže:

   

  Neša:

  Podržavaju strano a svoje nipodaštavaju,

   

  nešo, jel podržavaš miškovića?

 15. Neša kaže:

  amacak:

  ako je tako, objasni, molim te k'o boga,  kako je dug srbije narastao sa nekih 11 na 20 milijardi dolara u periodu od 2000. do 2007. godine

   

  Zato što je period od 2000. godine samo nastavak iste ekonomske politike koja je važila do raspada SFRJ: Svetska banka, MMF i razni drugi "milosrdni anđeli" koji "pomažu" ekonomiju države(a) pod vođstvom nesposobnih i nestručnih rukovodilaca. Neodrživ je sistem u kom se troši više nego što se stvara a manjak se dopunjuje iz kredita koje uzimaju jedni u jednom mandatu da bi ih, kao, vratili neki drugi u nekom drugom mandatu kada onih prvih više ne bude. Takav sistem jede sam sebe sve dok ima šta da jede. A mi smo došli do kraja!

   

  amacak:

  nešo, jel podržavaš miškovića?

   

   

  Nije problem u Miškoviću nego u sistemu koji je omogućio postojanje raznih Miškovića.

  Dakle, SISTEM je taj koji ne valja i koji treba da se menja. Ali, ko će da ga menja? Na unutrašnjem planu nekoliko stranaka na vlasti, još više njih u opoziciji a u svakoj stranci nekoliko struja. Na spoljnom planu više država i nevladinih organizacija. A svi oni rade za svoje interese i čerupaju gde god stignu.

  Da li će Vučićeva Vlada učiniti nešto dobro? Ako pogledamo ko su ljudi u njoj, odakle dolaze, gde su školovani i instruisani i za čije interese rade, odgovor se unapred zna.

 16. amacak kaže:

   

  Neša:

  Zato što je period od 2000. godine samo nastavak iste ekonomske politike koja je važila do raspada SFRJ: Svetska banka, MMF i razni drugi "milosrdni anđeli" koji "pomažu" ekonomiju države(a) pod vođstvom nesposobnih i nestručnih rukovodilaca. 

  i kakva je tu "tituškina" uloga? 

   

 17. amacak kaže:

   

  Nije problem u Miškoviću nego u sistemu koji je omogućio postojanje raznih Miškovića.

   

  pa jel mišković došao iz inostranstva ili je "naš"? jel mogao postati ono što je bio i delom jeste bez političke podrške?

   

OSTAVITE KOMENTAR