Poslednja faza rekonstrukcije subotičkog Narodnog pozorišta

Najveći optimisiti veruju da bi se glumci subotičkog Narodnog pozorišta mogli vratiti na matičnu scenu do kraja ove godine, nakon više od decenije rekonstrukcije najstarijeg teatra u zemlji. Da li će se i publika vratiti zavisi od korone, čiji uticaj na budžet će odrediti da li će se ovaj ambiciozni plan i ostvariti.

Daske koje život znače ponovo u najstarijem pozorištu u zemlji. Rekonstrukciji dužoj od decenije polako se nazire kraj. Ovo su obrisi buduće scene narodnog pozorišta u Subotici. U poslednjoj fazi radova postavljena je najsavremenija scenska tehnika i mehanika, nedostaju još rasveta i sedišta. Najveći optimisti veruju da bi glumci i publika mogli da uđu u ovu salu do kraja godine.

RTV

“Sredstva su obezbeđena, iz republičkog budžeta i pokrajinskog sekretarijata i deo sredstava koja su obaveza grada. To će biti u visini od oko osam stotina miliona dinara. Sledeća faza trebalo bi da obuhvati sve radove koji su preostali iz ove faze. Znači na opremanju instalacija svih faza, probnih sala, manjih i ove velike, svih vertikalnih i horizontalnih komunikacija, kao i deo bloka, odnosno blok B – komercijalni deo, sa strane Korzoa, ali do sive faze. Sa tim radovima bi se zatvorila jedna celina i pozorište bi trebalo da se pusti u funkciju. Bez koncertne dvorane”- otkriva koordinatorka projekta Ines Trivan Krivo.

Da li će se to i ostvariti u ovoj godini zavisi od dve brzine. Majstora da savladaju izazove moderne scenske tehnike, i političara da obezbede ugovorene pare. Jer, adaptacija, rekonstrukcija i dogradnja Narodnog pozorišta u Subotici počela je još dve hiljade i sedme godine. Sa svim preprojektovanjima do sada je završeno osam faza poduhvata koji predstavlja najveću kapitalnu investiciju u kulturi Srbije.

RTV

“Ako pogledate, od dve hiljade reće do dve hiljade šesnaeste godine utrošeno je negde oko devetsto pedeset miliona, a od dve hiljade šesnaeste do dve hiljade dvadesete oko milijardu i dvesta miliona”- podseća član Gradskog veća zadužen za kulturu Miloš Nikolić.

Majstori će i dalje biti iza stubova koji simbolišu grad, čiji centar pozorište već pet godina krasi u svojim predviđenim obrisima, sa završenim rekonstruisanim i zaštićenim starim delom.

RTVKOMENTARI

 1. Arhitekta kaže:

  To nije rekonstrukcija, to je izgradnja.

 2. Gojak kaže:

  Da nije bilo profesora violine Milosa Nikolica, stvarno ne bi bilo nista od Pozorista…

 3. Opušteno kaže:

  Čemu žurba?

 4. Petar G. kaže:

  Ne lipši magarče do zelene trave…

 5. Croat kaže:

  Bas neki ran prolazim i zaista mi se ne dopada dogradnja, ne svidja mi se ni nova fontana. Prednji deo pozorista je super i nije mi jasno zasto nisu celu fasadu uradili da bude kao nekad a samo u sredini dogradjivali?!?! Nesto kao u biblioteci.

 6. Salamander kaže:

  Milsim da i ova poslednja faza zavisi od još jednog faktora koji niste naveli, a to je ko će i kada da se dobro ugradi u cenu kao što je slučaj za sve projekte – lupate se tu nekim milionskim ciframa koje pošteni ljudi ne mogu da shvate jer su daleko iznad racionalne vrednosti. Nećemo više pominjati rokove, sam izgled kutije u pozadini i loše izvedeni radovi na starom delu gde fasada već otpada…voleo bih samo da vidim da već jednom neko odgovara za nešto pa makar se ponovo odužio završetak “Skadra”.

 7. Publika kaže:

  Svaka vladajuca stranka se dičila brzinom izgradnje pozorišta, a pozorište već deceniju se gradi!
  Gojak ne vidim kako prof violine Milos Nikolic utice na brzinu izgradnje i čime je on to zasluzan, zgrada je srusena 2007 godine, pre sto godina je napravljena za 2 godine, a sada se gradi vise od 10 godina i ne nazire se kraj…
  Stasale su i otišle brojne generacije koje nisu imale priliku da postanu prava pozorišna publika u svom gradu! Da li je za to neko kriv?

 8. Kraken kaže:

  Ja se slažem sa Gojakom (čudnog li imena)! Živeo ministar Miloš! Živela mu Majka 100000000 godina!

OSTAVITE KOMENTAR

12 + = 22