Poslednja faza Velike terase iduće godine

Rekonstrukcija Velike terase na Paliću se odvija u 5 faza. Prve tri su završene i obuhvatale su rekonstrukciju temelja, podruma kao i rekonstrukciju krovne konstrukcije, fasade i stolarije. Te prve tri faze zu okončane još krajem 2008 godine.
U razgovoru sa direktorom Direkcije za izgradnju grada Josipom Kovačem Strikom, saznajemo da se trenutno vrši tehnički prijem objekta za te tri faze. Pošto su uočeni brojni nedostaci, objekat neće proći tehnički prijem dokle god izvođač radova ne ukloni te nedostatke.

Slika
Otpadaju drveni dekorativni delova sa balkona prema parku.

Slika
Obejkat vuče vlagu, pa je došlo do odvajanja fasade.

Pored ovoga došlo je i do iskrivljenja oluka zbog čega su oni u potpunosti propali i spremni za zamenu.

ČETVRTA FAZA
Na početak četvrte faze čekalo se punih godinu dana i malo više, i ona je počela ove godine. U njoj su predviđi radovi na unutrašnjim instalacijama, kao i radovi na izolaciji zidova, postavljanje poda itd. Jednom rečju unutrašnji radovi koji su počeli tokom maja i trenutno se privode kraju a koštali su 50 miliona dinara, koje je obezbedilo Ministarsvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Slika
Radovi na kanalizaciji objekta.

PETA FAZA
Peta faza, je trenutno u pripremi i ona će obuhvatiti uređenje enterijera onih delova Velike terase koji će biti od opšteg interesa i neće se davati u zakup privatnom licu. Taj deo se može svesti na prvi sprat na kom je predviđena kongresna sala koja će za vreme Filmskog festivala služiti i kao bioskop, a za vreme drugih festivala na Paliću kao prostor u kome se može organizovati i koncert ili neki drugi sadržaj. Za krajnji izgled će se pobrinuti Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture koji radi na tome da se unutrašnji enterijer prilagodi stilu u kom je obejkat i sagrađen. Nakon izrade projekta, uslediće potraga za finansijerom i raspisivanje tendera za izbođača radova. Ova, peta faza će koštati 90 miliona dinara i u najboljem slučaju će biti gotova tokom sledeće godine.

Pored dela Velike terase koji će imati opšti značaj postoji i deo koji će biti dat u najam, a to su prizemni delovi objekta koji nakon završetka četvte faze mnogu biti izdati, a za to je zaduženo preduzeće Park Palić.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Da budemo jasni, ne treba unapred okriviti izvođače radova za ono što se dešava na Velikoj terasi, iz prostog razloga što oni u nekoj slučajevima nisu krivi.
  Primera radi, kada je rađena spoljašnja fasada objekta, bilo je veoma važno da se oko objekta izbetonira deo i poploča na vreme, jer se u slučaju kiše voda podvlači ispod betona gde tu vlagu upija zid i kapilarno vuče prema gore. Kada se napravi betonska staza oko objekta dovoljne širine taj se proces sprečava. U ono vreme se taj posao nije odradio jer za to nije bilo para, što je automatski izazvalo to da nakon dve godine imamo otpadanje zidova. Niko nije mogao da predvidi da će radovi na Velikoj terasi stagnirati više od godinu dana.
  Drugo, oluci se jesu iskrivili, ali uzrok toga nije loš posao izvođača jer on sam nije birao materijal, već je materijal propisan od strane Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je predložio bakar. Uzrok krivljenja oluka je nagomilavanje lišća tokom jeseni koje upija vlagu i usled zamrzavanja i težine dolazi do deformisanja oluka. Drugim rečima, objekat se nije adekvatno održavao.
  Sa druge strane, postavite se u situaciju ljudi iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu i da treba da vodite rekonstrukciju ovakvog objekta. Nakon rušenja pozorišta, potom skrnavljenja bioskopa Zvezde i rušenja Rajhlovih kuća u Vase Stajića, ta institucija je na velikom medijskom udaru i kritikama, i ne sme sebi da dozvoli da napravi još neke greške zvog čega će biti opet kritikovana. E, pošto je Velika terasa nekada imala bakrene oluke, oni su opet predvideli iste iako se situacija što se tiče bakra u velikoj meri izmenila u odnosu na 1912. Velika je verovatnoća da će doći do opšte krađe bakra nakon otvaranja objekta zbog čega će se u velikoj meri morati angažovati obezbeđenje istog. Sasvim je normalo i rezonski da se postave obični oluci, ali… Ako to nekim slučajem neko predvidi, "nezavisni" stručnjaci za zaštitu spomenika kulture će odma reagovati i kritikovati istu odluku iako i sami znaju da je odluka ispravna. Međutim politika je nemilosrdna, a vi narodu kasnije ne možete objasniti ispravnost donete odluke.

 2. covek iz mase kaže:

  Djomla po tebi ispalo da nema krivca. Ili su svi po malo krivi.

 3. jasmina kaže:
  covek iz mase napisao:Djomla po tebi ispalo da nema krivca. Ili su svi po malo krivi.

  "Izvođač je dužan da upozori naručioca na uočene ili utvrđene nedostatke materijala i opreme koji su predviđeni tehničkom dokumentacijom, kao i materijala i opreme koje je naručilac nabavio ili izabrao.
  Materijal i opremu iz stava 1 ove uzanse izvođač može da ugrađuje samo ako naručilac, pošto ga je izvođač upozorio na nedostatke, zahteva da se ugrade i ako ugrađivanje tog materijala i opreme ne ugrožava stabilnost objekta, živote ljudi, susedne objekte, saobraćaj i okolinu."

  "Do primopredaje izvedenih radova, rizik slučajne propasti i oštećenja radova, materijala i opreme snosi izvođač. Naručilac snosi rizik za materijal i opremu koje je nabavio do njihove predaje izvođaču."

  "Posle primopredaje objekta, odnosno izvedenih radova, rizik slučajne propasti i oštećenja snosi naručilac."

  Pa sad ti proceni. Mada uvek postoji izgovor "nismo dobili pare".

  Sto se tice onog balkona: nemam pojma sta se tamo desilo. Mozda su zaboravili da zakucaju ekser. :D
  Sto se tice onog zida: kako stoji ta HI kog djavola?! Ne mogu da procenim.

  PS: Ko je radio projekat rekonstrukcije? Zenska radoznalost. :)

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 8 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: