Poslednja zvezda jednog cirkusa

Cirkusi još dolaze u naš grad, ali su davno prošli dani kada su artisti i klovnovi  bili zvezde. Prava slava ovih ljudi, prošla je sa nekim davnim vremenima kada su sa svojim cirkusom donosili u grad ne samo zabavu, već i egzotiku nekih dalekih krajeva. Bilo je to vreme kada se o dalekim zemljama eventualno čitalo i slušalo od onih retkih koji su “videli sveta”.

Nevinost bez zaštite

Najčuveniji jugoslovenski akrobata Dragoljub Aleksić svoju karijeru je počeo upravo u Subotici. U potrazi za poslom stigao je u naš grad gde ga je privukao jedan cirkus. Počeo je tamo kao pomoćni radnik dok ga taj svet nije potpuno obuzeo. Ispaljivanje iz topa, kidanje lanaca, akrobacije na visini… Postao je slavan ali bi do danas on verovatno ostao zaboravljen  da se svojevremeno nije odvažio da snimi naš prvi ton film – „Nevinost bez zaštite“, u kome on ima glavnu ulogu.

Svoj prvi nastup Aleksić je kao akrobata imao u Subotici 1928. godine.

Juna 1954. godine vratio se da ponovi podvig koji je izveo svojevremeno i u Londonu: Držao se samo zubima za uže ispod aviona koji je leteo iznad Gradske kuće i Trga Slobode.

Pobegla sa cirkusom

„Subotički glasnik“ 1925. godine piše o jednom događaju u našem gradu. Naša policija je dobila dopis od zagrebačkih kolega, da je petnaestogodišnja devojčica odbegla od kuće i da se sumnja da je zaposlena u cirkusu Kludski koji je u Subotici. Policija u Subotici nije mogla pronaći odbeglo devojče, međutim, kada se cirkus spakovao u voz da krene za Sombor, izvršen je pretres vagona i cura je nađena.

Subotica 1930. godine

Možda najzanimljiviju storiju o jednom cirkusu ima subotički advokat i pisac Milivoj Prćić u priči „Stari zid“– (izdavač NIP Subotičke novine, 1992.g). Mlada supruga građevinskog preduzimača iz Šandora, ćerka vlasnika jedne ciglane, nestala je da niko za nju nije znao narednih pola veka. Bilo je to početkom dvadesetog stoleća kada je u Subotici gostovao cirkus pukovnika Williama Codyja, zvanog Buffalo Bill. Da je pobegla u Ameriku sa ovom trupom bio je i zvanični zaključak policije. Međutim, jedan slučajni događaj mnogo godina kasnije, otkrio je mračnu tajnu.

Dakle, građevinski preduzimač Đuro, ostao je sam nakon odlaska cirkusa „Wild west show“, te mu nije preostalo drugo nego da sebi nađe novu ženu. Dobio je sina i nastavio život pod istim krovom. Pedeset godina kasnije, neka dečica su istrčala na put i vozač šlepera je skrenuo teško vozilo na njihovu kuću. Deo zida se se srušio sa treskom, a na opšti užas iz njega je ispala mumificirana prva žena Đurina,  za koju se verovalo da je davno pobegla sa cirkusom. Sve vreme je bila tu u zidu, odmah do Đurinog kreveta i malo dalje od stola za ručavanje. Odlična opeka i izolacija, iznenađujuće dobro je sačuvala telo pokojnice.

Malo ko se tada sećao događaja s početka veka. Komšije su bili neki mlađi ljudi koji su govorili da se starac uvek kulturno javljao i pristojno izgledao, što je kod nas dovoljno da ga  smatraju za normalnog i bezopasnog. Đuro je uhapšen ali ubrzo i pušten. Saopšteno je da norme krivičnog zakonodavstva ne predviđaju društvenu represiju nad čovekom koji je pre pedeset godina usmrtio suprugu. Bio je to klasičan slučaj zastare predviđen Krivičnim zakonikom.

Kasandra

Vriska i cika na ulazu u hotel Patria! Gužva, blicevi, obožavatelji… Predmet obožavanja bila je Kasandra.  Ova južnoamerička glumica ima svoje kršteno ime, ali će je kod nas do sudnjeg dana pamtiti kao Kasandru. Isto veče u Hali sportova organizovano je takmičenje, odnosno izbor njene dvojnice, na kome su se sve devojke pojavile u ciganskoj nošnji, iako to nije posebno propisano. Stoga je bilo pomalo razočaravajuće što se i sama Kasandra nije pojavila kao čergarka. Do kraja se trudila da dokaže kako je ona stvarna ličnost, ali taj deo priče nikog nije zanimao te 1997. godine. Ostala je za nas zauvek Kasandra, poslednja zvezda jednog cirkusa, iako su i ona i njen Randu, bacač noževa, samo likovi u jednoj seriji.

LanskyKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 2 = 4

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: