Posrnula privreda

Raskinut kupoprodajni ugovor za "Malu Bosnu"

Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji subotičkog poljoprivrednog preduzeća "Mala Bosna", saopštilo je danas Gradsko veće Saveza samostalnog sindikata.

Ugovor je raskinut zbog neispunjavanja uslova iz kupoprodajnog ugovora, a kako je na konferenciji za novinare istakao sekretar Gradskog sindikalnog veća Ištvan Huđi, novi vlasnik se oglušio o odredbu o "zadržavanju pretežne delatnosti preduzeća".

-Ovo nije jedini problem radnika, jer im nisu isplaćene ni plate za mart i april, kao ni doprinosi i porezi od decembra prošle godine do danas. Žiro račun preduzeća je blokiran iznosom od oko 400 miliona dinara- rekao je Huđi i istakao da sindikalci očekuju da se grad aktivno uključi u rešavanje problema preduzeća.

Vlasnik "Male Bosne" je Đorđe Đukanović, ali kako radnici ističu sva prava upravljanja poverena su predsedniku Upravnog odbora Peđi Mališanoviću, inače vlasniku Azotare i Azohema.

Radnici naglašavaju da to s pravom izaziva sumnju da iza kupovine preduzeća u stvari stoji Mališanović, a da ga je samo formalno kupio Đukanović.

U Vetpromu radnici bez plata

Sindikat je danas saopštio i da su od ponedeljka u štrajku radnici Vetproma koji je nekada bio uzorna firma sa dobrim poslovanjem, ali da su problemi nastali kada je direktor, a sada većinski vlasnik, došao u posed preduzeća.

-Radnici ni u ovom preduzeću nisu primili plate od decembra, a nisu im uplaćivani ni porezi i doprinosti. Štrajk u koji su stupili zaposleni poptuno je opravdan i zahtevi su klašični sindikalni- kazao je Huđi.

Slavica Parafarm čeka stečaj?

Huđi je podsetio i da je šesnaestoro od dvadesettroje zaposlenih u "Slavica Parafarmu" štrajkovalo, a da je vlasnik suočen sa činjenicama prekršio zakon isplativši plate samo radnicima u štrajku. Sindikat je preko advokata pokrenuo i predstečajni postupak.

Čeka se tender za fabriku vagona Bratstvo

U subotičkom sindikalnom veću pozdravili su odluku da se za fabriku vagona "Bratstvo" raspiše tender i ističu da će on obezbediti bolje uslove privatizacije nego aukcija.

Radnici "Bratstva" su štrajkovali od sredine februara do avgusta prošle godine zbog neisplaćenih zarada, a sada bivši vlasnik Vladimir Delić je posle kulminacije protesta štrajkom glađu i angažovanja države, 51 odsto akcija prepisao državi.

-Ipak, krivična prijava koju smo podneli protiv bivšeg vlasnika ‘Bratstva’, još uvek nije procesuirana. Razgovarali smo sa policijom, oni su svoj deo posla uradili, a tužilaštvo se jos uvek ne oglašava- rekao je Huđi.

Istakao je i da očekuje da će radnicima "Bratstva" uskoro biti povezan radni staž i da će u novu privatizaciju ući sa boljim vlasnikom, pošto tender propisuje da novi kupac mora biti iz iste delatnosti i da je u prosloj godini ostvario prihod od 15 miliona evra.

U međuvremenu, Agencija za privatizaciju uputila je javni poziv za učešće na javnom tenderu za prodaju ovog preduzeća sa minimalnom cenom od 5 miliona i 400 hiljada evra. Obaveze budućeg vlasnika ovog mašinsko komleksa su da investira 3 miliona eura u narednih 5 godina i da za to vreme ne promeni delatnost firme. Takođe vlasnik neće smeti otpustiti nijednog radnika u narednih 3 godine. Rok za otkup tenderska dokumentacija je 21. jun.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 85 = 86

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: