Postavljeni sunčevi kolektori u Domu za negu

Ove godine pet gerontoloških ustanova u Vojvodini je dobilo novac kroz program sufinansiranja pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine budu opremljene solarnim kolektorima kako bi se obezbedila topla voda.

 

Za realizaciju ovog projekta Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine obezbedio je 2.431.407,58 dinara, dok je grad Subotica izdvojio 1.700.000 dinara. Direktor Gerontološkog centra dr Nenad Ivanišević je podsetio sve prisutne da već od 2001. godine, zahvaljujući gradu Subotica, učestvuju u projektu energetske efikasnosti preko Vlade SAD-a i da se to nastavilo zahvaljujući Fondu za zaštitu životne sredine, dok je postojao u Vladi Srbije.

 

 

– Sada smo nastavili projekte zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine i nadamo se da ćemo i ubuduće postići dobre rezultate. Ostalo je da još u Dom za odrasla lica ugradimo sunčeve kolektore i da, ukoliko bude novca, krenemo u sledeću fazu, a to je termoizolacija objekata. Kolektori koje smo postavili na zgradi u Aleji Maršala Tita ostvarili su nam uštede od preko 20 odsto u novcu i mi verujemo, da kada postavimo sunčeve kolektore na sva tri objekta Gerontološkog centra, ušteda u novcu će biti skoro 40 odsto što će nam otvoriti mogućnost da ta sredstva ulažemo u dalji razvoj socijalne zaštite na teritoriji grada Subotice, kao i otvaranje gerontoloških klubova – objašnjava dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra u Subotici.

 

Na ovaj način se podiže standard ustanove, a ujedno se ostvaruje ušteda kroz potrošnju ovakvih energenata, rekla je prilikom puštanja u rad solarnih kolektora u “Domu za negu” u Subotici, pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine, Nataša Pavićević Bajić. Naredne godine je u planu da se opreme još tri gerontološke ustanove.

 

– Naredne godine u planu su razni programi kojima će biti obezbeđivani kotlovi koji koriste obnovljive izvore energije. Realizacijom projekata da imamo energetske efikasne objekte očekujemo da u naredne četiri godine obezbedimo sigurniji izvor energije i 50 odsto uštede u pokrajinskom budžetu – istakla je Nataša Pavićević Bajić.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR