Postupak eksproprijacije za koloseke od Novog Sada do Subotice

Brza pruga bi do kraja godine trebalo da poveže Beograd i Novi Sad, a za jesen je najavljen početak radova na sledećoj deonici ka Subotici. Pre nego što majstori iz kineskih kompanija China Railway International i China Communications Construction Company počnu da rade, potrebno je regulisati vlasništvo nad parcelama preko kojih će biti postavljene šine. Na trasi pruge za velike brzine Novi Sad – Subotica neophodno je uraditi eksproprijaciju čak 4.500 katastarskih parcela.

Trasa buduće pruge za velike brzine prolazi kroz teritoriju pet opštinskih, odnosno gradskih uprava, Novi Sad, Vrbas, Mali Iđoš, Bačka Topola i Subotica, odnosno kroz teritoriju 23 katastarske opštine.

– Izgradnja brze pruge Novi Sad – Subotica odvijaće se fazno, tako da se neće čekati završetak celokupne eksproprijacije da bi počeli radovi na ovoj deonici – objašnjava Nenad Stanisavljević, iz “Infrastrukture železnice Srbije”. – Postupak eksproprijacije na trasi pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice započeo je pre godinu dana, u prvom kvartalu 2020. godine, kada su se stekli formalno-pravni uslovi za to. Odvija se bez većih teškoća i u skladu sa rokovima koji su utvrđeni zakonom za ovu vrstu postupka. Procena je da bi se do kraja godine moglo očekivati da sve parcele na trasi brze pruge Novi Sad – Subotica pravosnažno budu eksproprisane.

Na deonici od Beograda do Novog Sada, pravosnažno su eksproprisane sve parcele, izuzev jedne. Najveća procena za gradsko građevinsko zemljište koju je dao sudski veštak bila je 500 evra po kvadratnom metru, za centar Novog Sada.


Večernje novostiKOMENTARI

 1. Joso Buljovcic kaže:

  To je super treba nam brza pruga brze cemo stici na odrediste

 2. Matematika kaže:

  500 eura po M2 zemljišta ! A subotički ‘veštaci’ u služebi građevinske mafije procenuju cca 10 eura po M2. Na istoj parceli kasnije ‘investitor’ sagradi stambeni poslovni prostor vrednosti minimum 600.000,00 eura. Umesto prave vrednosti zemljišta od 350.000,00 eura vlasniku zemljišta plate 10.000,00 -12.000,00 evra.Sa kojom zaradom onda radi investitor na teret vlasnika starog objekta i parcele od cca 700.00 M2-lako je izračunati

 3. Milos Kurtes kaže:

  Vec su odradili pravni deo eksproprijacije na potezu od Subotice do granice (treci progon). Cena? Odlucice onaj ko ti uzima.

 4. Subotičanka kaže:

  Cenu ne saopštavaju,navodno će poreska uprava svaku parcelu na terenu procenjivati! Pitala sam ko će mi nadoknaditi prethodno nanetu štetu nastalu u vidu povađenih vočaka,srušene vikendice,odnešenog materijala,povadenih cevi iz bušenog bunara….odgovor sam dobila da je to bilo i proslo a sada je novo stanje i ne gledamo u prošlost!

 5. Istinom protiv lazi kaže:

  @ Suboticanka
  Naknada za eksproprisani vinograd ili voćnjak koji daje plodove određuje se tako što se odredi obeštećenje za zemljište , pa se tom iznosu doda tržišna cena neamortizovanih investicija uloženih za podizanje i održavanje takvog vinograda ili voćnjaka i iznos čistog prinosa koji bi taj vinograd ili voćnjak dao, s obzirom na svoju starost i plodnost, za onoliko godina koliko je potrebno da se podigne i da stupi u punu rodnost nov vinograd ili voćnjak.
  E sada ako je komisija bila i napravila zapisnik morace vam sve isplatiti,ali ako ste povadili sve to na svoju ruku bez resenja i zapisnika onda tesko da cete moci dobiti nahnadu i za povadjene vocke!

 6. Anonimni kaže:

  Zna se ko ce biti na dobitku ,a ko na gubitku

 7. Pocnite radove kaže:

  Istina lepo ali toje moglo i pre da se uradi.

 8. zig zigi kaže:

  Hvala Bogu da kineski majstori grade prugu a ne kumovske firme iz crne gore i iz Sombora, jer onda bi nam nova pruga bila losija od starog.

 9. Kredit je kada platis vola a dobijes kokos. kaže:

  @ zig zigi

  Kinezi kreditiraju, Kinezi projektuju, Kinezi dovode vlastitu radnu snagu i koriste vlastiti materijal. Srbija u svemu ucestvuje iskljucivo sa vracanjem kredita i niti jedan cent od toga kredita ne ostaje u zemlji. Postavlja se pitanje kako ce se i odakle vracati ti i takvi krediti? Koliko ce pruga biti rentabilna i profitabina u svojoj eksploataciji da bi sama u predvidjenom roku otplacivala dug, i da li mozda Srbija klizi u Kinesko duznicko ropstvo i time pod apsolutni Kineski ekonomski ali i politicki uticaj.

 10. zig zigi kaže:

  Pa nije ti svejedno?! Nasi primitivni politicari dizu kredite ko da je dzabe. Ko ce da vrati? Ja sigurno necu! Nije moja briga, ja i ovoj glupoj igri necu da ucestvujem. Kineska duznicka ropstvo?moze. Ist ti je da smo u ropstvu kineza, amerike, rusije ili eu. Sve je to isto druze. Tako da opusti se i uzivaj u zivotu dok mozes. Totalni kolaps je blizu svakako.

 11. Kada platis vola a dobijes kokos kaže:

  @ zig zigi

  Ja sam potpuno opusten. Mene licno takve stvari ne tangiraju. Mene samo cisto sa medjunarodnog politikoloskog i ekonomskog aspekta zanima, da li su oni koji ce kredtite vracati opusteni i da li danas vec znaju pod kojim kondicijama je kredit podignut i kako izgleda njegova cela finansijska konstrukcija kada dodje vreme za naplatu. Nije svejedno od koga podizes kredit, jer Kinezima nije u prvom planu kamata kao klasicnim kapitalistima, oni imaju neke druge planove sa Balkanom i mekim trbuhom Evrope. Oni malo stariji znaju kao je izgledala ekonomska pomoc Albaniji u sezdesetim godinama proslog veka ali i kako je ona zavrsila. Ovde je najmanje rec o ekonomskoj saradnji , a najvise o politickim igrama iza kulisa i navodnoj bratskoj nesebicnoj pomoci. Zbog toga malo transparentnosti oko svega toga sigurno ne bi bilo na odmet. Finansije i finansijski poslovi ne znaju za bratsku ljubav i atruizam.

 12. zig zigi kaže:

  Nek bude kako bude, dobro svakako nece biti. Ajd uzdravlje i nek je nam sa srecom.

 13. Subotičanka kaže:

  Istinom protiv laži
  Sud je bio a komisija se nije pojavila…utvrden je izvršilac i presuda! Nisam ja povadila ,niti stetu napravila!
  Gradsko građevinsko je u pitanju.
  Komentar koji sam navela su mi rekle dve stručne službenice a na moje zvanično odazivanje pozivu , rok odaziva 5 dana a poziv isporucen 29. 12.2020. Odazvala sam se naravno ali u sledećem dopisu sam dobila rešenje a u rešenju naglašeno da se nisam odazvala! Nazvala gradsku upravu…no da skratim priču .

OSTAVITE KOMENTAR