Potomci Hitlerovih vojnika ne mogu do imovine

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić najavio je da će uskoro biti završena baza podataka za oko 30.000 pripadnika nemačkih okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, odnosno onih Nemaca koji su u Srbiji rođeni i u to vreme u njoj živeli.

Waffen-SS

Agencija će tražiti izmene Zakona o rehabilitaciji, a konačni cilj je da se potomcima folksdojčera, pripadnika Hitlerovih SS trupa, bilo gde da danas žive u svetu, onemogući povraćaj konfiskovane očevine i dedovine. Nemački narodni savez iz Subotice ovim nije iznenađen.

– Smatram da je to zdravorazumski i normalno, a i nije ništa novo. Mislim da je takva praksa bila u svim zemljama, posle Drugog svetskog rata. To smo mi u Nemačkom narodnom savezu znali odranije i ovo nas ne iznenađuje. Još 2006. godine Srbija je saopštila da svi koji su učestvovali u nemačkim okupacionim snagama nemaju pravo na rehabilitaciju, a njihovi naslednici ne mogu da se nadaju restituciji – izjavio je za „Vesti“ Rudolf Vajs predsednik Nemačkog narodnog saveza. Sekulić je ukazao da po predlogu Agencije za restituciju za izmenu Zakona o rehabilitaciji, sudski ne mogu biti rehabilitovani svi oni koji su direktno učestvovali u ubistvima ili zlostavljanju stanovništva i zatočenika, a da će već donete odluke o rehabilitaciji, zbog manjkavosti sudskog procesa, biti poništene.

– Da bi Srbija izbegla nacionalnu sramotu tražićemo izmene Zakona o rehabilitaciji, jer je neshvatljivo da rehabilitujemo zločince i okupatore i njihovim naslednicima vraćamo imovinu – istakao je Sekulić.

Napomenuo je da u Agenciji i te kako razlikuju zločince od tobožnjih „narodnih neprijatelja“ koji su u poratno komunističko vreme bili osuđeni iako nisu počinili zločine, kao i da su mnogi iz odmazde ubijeni samo zato što su bili Nemci, te mnogobrojni nevini proterani iz Jugoslavije, a svima je oduzeta celokupna imovina.

U Jugoslaviji je, podseća Vajs, uoči Drugog svetskog rata živelo oko pola miliona Nemaca.

– Veoma je važno da u vezi svih onih nevinih, Nemaca ili podunavskih Švaba (tad je u Vojvodini živelo više od 300.000) ne bude novih manipulacija u vezi sa rehabilitacijom i restitucijom, odnosno da se svi u isti koš svrstavaju i tretiraju kao zločinci – napominje naš sagovornik.

Publicista i novinar Branislav Gulan, koji se bavio pitanjem restitucije imovine podunavskih Švaba, smatra da je pomenuti zahtev Agencije za restituciju prolongiranje povraćaja imovine.

– Mislim da je državi glavni cilj kupovina vremena. Obnavljaće se postupci rehabilitacije, ukidati već donete presude i zatim razmatrati potonje žalbe, a u stvari tako se čeka da pomre što više naslednika, čak i onih koji imaju pravo na restituciju – smatra Gulan.

Jedna nepravda se ne ispravlja drugom

Branislav Gulan navodi da je Nemcima na teritoriji Jugoslavije posle Drugog svetskog rata oduzeto 97.720 zemljišnih poseda.
– Od toga je u Vojvodini bilo 68.035 imanja, koja su se prostirala na 389.256 hektara. I dok Nemci kojima je imovina neopravdano oduzeta sa nestrpljenjem već šest decenija čekaju ispravku te nepravde, sve češće se pominje da su se od donošenja zakona o restituciji pribojavali vojvođanski kolonisti. Oni koji su „vozom bez voznog reda“ sa zajedničkom „kartom“ overenom Zakonom o agrarnoj reformi iz 1945. iz BiH, Hrvatske i Crne Gore doseljeni u Vojvodinu. Kolonisti međutim ne treba da strahuju, niko neće doći da ih proteruje, jer stara nepravda se ne ispravlja činjenjem nove – smatra Gulan.

 

Vesti onlineKOMENTARI

 1. svargla kaže:

  Svabe su podigle Vojvodinu a mi je ugasili

 2. vujkovic goran kaže:

  Veoma zanimljivo…procenjeno i odluceno. Zapravo kakve veze imaju potomci s dedovima i njihovim ratom…rat je rat

 3. bac vranje kaže:

  koliko znam ovo se ne odnosi samo na Nemce vec na sve pripadnike okupatorski vojsci ili njihovim saradnika, jer po zakonu pripadnici tih jedinica nemaju pravo na vracanje zemlje, bili oni Nemci,Madjari,Srbi,Hrvati,Bugari, Rumuni, Romi….

 4. bokte kaže:

  Pih, mislim da ti ljudi nisu baš mogli birati.

  Kao što ni moj tata nije mogao birati devedeset i koje.

  Nadam se da neće doći vreme da ja, kao potomak Slobinog vojnika ispaštam na neki način zbog toga.

 5. daff kaže:

  Smrt fašizmu – ‘urac komunizmu!

 6. Pajo kaže:

  Ne razumem kako mozes oduzeti okupatoru imovinu? Ako je bio okupator i za vreme okupacije prisvoji neku imovinu na to nema ni dokaza da je to od nekoga kupio pa samim tim i nema sta da mu se vrati! A mislite na okupatore koji su za vreme okupacije boravili na svom imanju koje jenvec njegovo bilo vise decenije pre okupacije! Ili je bilo njegovo o otac mu je bio okupator koji je rodjen 1901 u Bajmoku na imanju koje je njegov deda dobio od drzave 1857 koju je tada drzava otela od Srba starosedelaca!

 7. Žanka kaže:

  Još uvek ima puno živih Vojvođana koji znaju „ko jeste a ko nije “ . Sada , sa već „primirenim strastima“ , mogu objektivno da daju ,u skladu sa svojim sećanjima , iskustvom utemeljeno mišljenje….samo da ih pitaju… i greška je svedena na minimum. Ni GRAM zemlje vojvođanske ( ni protuvrednosti ) … potomcima te… u to vreme povampirene „više rase “ !!! Imamo mi svoje „dođoše“…NAŠI SU postali …njihovo je / naše je !!

 8. vokille kaže:

  @Svargla- da se ne lažemo, ovu zemlju su najviše podizali mađari, koji su više vekova od nemaca, srba i hrvata prisutni ovde! 1919. je samo prešla iz nemačkih u jugoslovenske ruke.

 9. Daniel kaže:

  vokille

  istini na volju…..da nije bilo Marije Terezije ni vojvodajnska zemlja ne bi bila naseljena tako da to sto si ti rekao je jedna totalna nelogicnost.Naseljavani su nemci,madjari,slovaci,rusini,cesi,ukrajinci i ostali….tako da ovu zemlju nisu najvise podizali madjari…..da se nelazemo…..najbrojnije stanovnistvo u vojnoj krajini su bili srbi prebegli iz ostataka Osmanskog carstva….itd itd da ne ulazim u istoriju…. svim ljudima,bilo koje vere i nacije a koji nisu ucestvovali u ratu,nisu bili u okupatorskim i fasitsickim jedinicama treba vratiti njihovo…i to je normalno….

 10. stormwatch kaže:

  @Daniel

  Po svemu po cemu je poznata Subotica i sve cime se vi sada kitite i hvalite, izgradili su upravo Austro-Ugari, t.j. Madjari. Nema lepseg grada u Srbiji od Subotice, a to mozete zahvaliti Jevrejskim i Madjarskim arhitektama koje su imali pameti, stila, znanja a vala i muda da proguraju projekte koje su tada proguravali pored iskonskih seljaka iz nabijanica. Da su na kormilu grada bili ovakvi krshni sveznajuci momci kao u poslednje 3 godine i ovi novi sto su dosli pre par nedelja, bila bi Subotica samo palanchetina kao i svi gradovi ispod Zemuna.

  Dok je Subotica bila u Austro-Ugarskoj bila je prva u svemu – tramvaj, telefon, struja, osvetljenje, sportovi, tehnika, pronalasci, prodavnice, proizvodi, fabrike, trgovina…..kada je usla u rajsku zemlju novostvoreno, od tada propada, stagnira i moze svako da pravi budalu i majmuna iz nje, a koliko vidim Suboticani se uglavnom slazu sa takvim statusom.

 11. bac vranje kaže:

  @ stormwatch
  A ko je to sve placao??? Naravno gradjani Subotice,e sad pogledaj popise stanovnista od pocetka 18. veka do danas pa ces videti ko je zasluzan najvise za to!!

 12. Revizor protiv EU kaže:

  Samo da vidimo neke od tih većih palata koje čine Suboticu, ko ih je gradio – po tome čija imena nose. Laze Mamužića palata, Manojlović palate – dve, Dimitrijević jedna, Radićeva zadužbina, Simeona Leovića, dr Lasla Bluma (Šandora Petefija 6), Georga Šnira i Šalamona Milka – P.Šandora 10 i 12, Hotel „Hungarija“ Bele Jakobčića, Popović palata (na uglu Gomboškog sokaka i Štrosmajerove), Rudić kuća, kuća Tereze Vojnić Hajduk – Trg fašizma 10, itd.itd. Samo nekoliko na preskok. A čine maltene veći deo centra. Prema tome, nisu samo Mađari bili graditelji („investitori“ što bi se danas reklo), čak su to u ogromnoj meri Srbi, Jevreji i Bunjevci ostavili u nasleđe gradu. Iako je bila Austrougarska! A investitori su postavljali zahtev kako da se gradi, dok su arhitekti to oblikovali i oplemenjivali. Nije se desilo da arhitekta naredi finansijeru kakvu zgradu da napravi! Prema tome, oni nisu bili iskonski seljaci iz nabijanica kojima su arhitekti trebali da proguravaju (!), nego kulturni, obrazovani i svetski ljudi. Uostalom, što se arhitekata-stvaralaca tiče, najzaslužniji za oblikovanje grada i sa najviše arhitektonskih ostvarenja bio je Titus Mačković (1851-1919.), a on ipak nije bio Mađar! Što ne znači da Mađari-arhitekti nisu stvarali i značajno doprineli povarošenju Subotice, ali se ne može biti isključiv i tvrditi da su samo oni „imali pameti, stila, znanja a vala i muda…“

OSTAVITE KOMENTAR

+ 73 = 78

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: