Potpisan ugovor o finansiranju projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“

– Za nešto više od godinu dana Grad Subotica ispunio je sve preduslove koji su bili neophodni za početak implementacije projekta ‘Zaštita biodiverziteta jeyera Palić i Ludaš’ i 17. novembra 2017. godine potpisan je ugovor o finansiranju između nemačke ‘KfW’ banke, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Subotice, JP ‘Palić Ludaš’ i JKP ‘Vodovod i kanalizacija’. Ugovor o finansiranju potpisan je na iznos donacije od 6,5 miliona evra. U momentu kada smo preuzeli projekat eksproprijacija zemljišta koje čini zaštitni pojas jezera nije bila ni započeta, dakle nijedan predmet nije bio rešen – istakao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban na današnjoj pres-konferenciji, održanoj u Medija-centru Gradske kuće povodom realizacije projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“.

U strukturi ulaganja, naveo je gradonačelnik Laban, 67 odsto sredstava namenjeno je za izgradnju kanalizacione mreže naselja Palić i spojnog potisnog voda koji će buduću mrežu povezati sa prečistačem, 23,8 odsto za izgradnju  zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš (ozelenjavanje, izgradnja inspekcijske staze i biciklističke staze), 6,2 odsto za unapređenje prečistača otpadnih voda i tri odsto sredstava za biomanipulacija (izlov alohtonih vrsta ribe).

– U ovom momentu očekuje se angažovanje stručnih konsultanata od strane ministarstva, nakon čega ćemo, uz njihov nadzor i uputstva, pristupiti raspisivanju tendera za nabavku radova na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Palić i spojnog potisnog voda. Otpočeće se i sa pripremnim aktivnostima za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i jezera Ludaš, kao i aktivnostima vezanim za biomanipulaciju – istakao je Bogdan Laban.

Predstavnik GIZ-a, nemačke organizacije za međunarodnu saradnju, Mišel Roman, rekao je da je ovo zaista veliki korak ka sanaciji jezera Palić i Ludaš, da su svi preduslovi ispunjeni i da je potpisan ugovor o realizaciji projekta.

– Prekfalifikacija izbora konsultanta je završena i sada sledi krajnji izbor međunarodnog konsultanta. Očekujemo da, ako sve bude teklo po planu, već u februaru 2018. godine konsultant bude izabran i da ozbiljno krenemo u realizaciju ovog značajnog projekta – kazao je Mišel Roman.

Projekt-menadžer, Ervin Molnar, naveo je da je u periodu od godinu dana, u okviru preduslova za početak implementacije projekta, odnosno izgradnje kanalizacione mreže i spojnog potisnog voda za naselje Palić, izrađena kompletna projektno tehnička dokumentacija za buduću kanalizacionu mrežu, crpnu stanicu i spojni potisni vod kojim će mreža biti povezana sa gradskim prečistačem otpadnih voda.

– Organizovan je zbor građana MZ ’Palić’ na kome smo ih imformisali o značaju projekta i koracima koje je neophodno preduzeti da bi se adekvatno ispunili preduslovi za izgradnju kanalizacione mreže. Akcija je bila uspešna, jer je umesto  700 potpisanih izjava, koliko je bilo potrebno, prikupljeno oko 750 potpisanih izjava kojima vlasnici objekata u naselju Palić potvrđuju zainteresovanost za priključenje na buduću kanalizacionu mrežu. Na taj način potvrđena je i opravdanost ulaganja u ovaj deo projekta – rekao je Molnar.

Prema njegovim rečima, druga najvažnija mera projekta – izgradnja zaštitnog pojasa definisana je u smislu obezbeđivanja zemljišta, odnosno preduslov je da grad obezbedi zemljište u svom vlasništvu. tno u toku procedura ekspropijacije zemljišta.

– Trenutno je u toku procedura ekspropijacije zemljišta. Istočna obala jezera Palić je završena i može da se počne sa radovima, a na redu su zapadna obala četvrtog sektora, južna obala četvrtog sektora i kompletna obala trećeg sektora jezera Palić. Nakon realizacije geodetskih radova, kojima se definiše obalni pojas, pristupićemo ekspropijaciji i ovog dela zemljišta – kazao je Ervin Molnar.

On je dodao da je zaštitni pojas jezera Ludaš definisan u aprilu 2017. godine usvajanjem Plana detaljne regulacije za obalni pojas Ludaškog jezera, da je potom pristiglo rešenje Vlade Srbije o utvrđivanju javnog interesa za prvu od pet faza obalnog pojasa jezera Ludaš i da se početak ekspropijacije može očekivati u prvom kvartalu 2018. godine.

Pres-konferenciji prisustvovali su direktori Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“, Predrag Radivojević, Đerđ Šugar i Marta Dobo.

 

subotica.rsKOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Taj Mišel Roman ,ne znam odakle se dotepao u Suboticu ,mora biti poslušan inače ode ‘grkljan’…

 2. Marinero kaže:

  @ Megille,

  Pa ako ne znas ko je i odakle je, sto se ne raspitas, pre nego sto dajes komentar o jednoj za tebe nepoznatoj osobi.

 3. rax kaže:

  placa ga ch-vlada, preko nekog pomocnog fonda srbiji, a ako se ne varam po nacionalnosti je holadjanin. michel ce penziju docekati na grbaci eu-poreskih obveznika. jako dobro se prilagodjava svakoj pol. partiji u srbiji. po mentalitetu izgleda nadmasuje i ove nase pol. intelektualce. sigurno su bili nemci nedavno da obidju radove, za koje oni trose svoje pare. ako prosetate obalom videcete, gde i sta se uradilo. sve gde su nasi biznismeni napravile svoje hacijende ostaje kao do sada, zato se nekima ulazi u dvoriste salasa ili se oduzima zemlja, jer navodno ne smeju od zelenih da povade neko drvece. sve je ovo, kao i do sada velika pljacka necijeg novca, a neki ce da grade na moru i prosiruju svoj biznis. puno toga bih znala jos o ovome napisati, ali se bojim!

 4. punisher kaže:

  Ostavka!!!

 5. yu kaže:

  nemačke ‘KfW’ banke, ko veruje u to da banke nešto deaju besplatno. Može ko hoće da pročešlja internet da vidi šta i kako finansiraju i doniraju. Sve će mo to mi platiti sa kamatom. Kapitalisti nerde ništa što im nedonosi profit. Čitaj između redova.

 6. Besplatna edukacija kaže:

  Za Megille, Rax, i ostalo slicno drustvo…

  https://www.giz.de/de/html/ueber_die_giz.html

 7. Realniji kaže:

  Bori se covek za jezero da bi imao gde da salje ove sa betonskim cipelama…

 8. Megille kaže:

  @ Besplatna edukacija : To su prodavci magle i šarenih laži-čak ni uspešni špijuni nisu…muvaju se tu nekakvim biciklama-ufuravaju se ,druže se po privatnim kućama ,itd…

 9. Svetac kaže:

  Biodiverzitet? Moze li svevisnji da za nas sa jeftinijim kartama,da definiciju pojma!

 10. Vlada kaže:

  @Svetac
  bakterije, ima jos dosta vrsta koje jos nisu u jezeru 🙂

 11. NC kaže:

  Vidi se da gradonačelnik uopšte nije upoznat sa dosadašnjim aktivnostima vezano za ovaj projekat ili laže: “Otpočeće se i sa pripremnim aktivnostima za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i jezera Ludaš, kao i aktivnostima vezanim za biomanipulaciju”
  Radovi su već u toku, primeri samo:
  https://www.subotica.com/vesti/poceo-izlov-ribe-iz-palickog-jezera-id25643.html
  https://www.subotica.info/2017/11/30/radovi-na-zastitnom-pojasa-jezera-palic-u-toku

OSTAVITE KOMENTAR