Potpisana presuda betonskom skeletu

Danas u podne, potpisan je ugovor između Direkcije za izgradnju grada i građevinskog preduzeća Elita cop, kojim treba da bude rešeno pedesetogodišnje bitisanje  oštećenog betonskog kostura u centru Subotice.

 

Prvi konkretan korak u tom pravcu, učinjen je novembra prošle godine kada je postignuto vansudsko poravnanje sa dotadašnjim vlasnikom placa , novosadskom kompanijom Holtek. Završetak ovog sedamnaestogodišnjeg spora, bio je uvod u ovogodišnje sređivanje nasleđenih problema u centru grada, najavio je gradonačelnik Modest Dulić.

Preduzeće Elita cop, koje je angažovano na rušenju betonskog skeleta, iako je bilo ubedljivo najpovoljniji ponuđač, ima sve potrebne kapacitete za ovaj poduhvat. Objekat će biti ograđen zaštitnom ogradom visine dva metra, radovi će trajati najduže trideset dana, nakon čega će teren dobiti svoj prvobitni izgled, odnosno na mestu nesuđenog bioskopa biće zasađena trava.

 

Vlasnik preduzeća koje će izvršiti „egzekuciju“ nad betonskim zombijem, najavljuje da će biti upotrebljene mašine koje do sada nisu viđene u našem gradu. Stubovi će biti sečeni specijalnim makazama koje seku betonske profile do 80 x 80 cm. Po rečima vlasnika i direktora izvođača, Vese Romića, koristiće se i pneumatski čekići a o dinamitu i miniranju nema zbora. Sve će proteći bez potresa i prašine.KOMENTARI

 1. mesab kaže:

  Ajde nek je sa srećom, i bilo je vreme da se to već jednom reši!!

 2. pipe kaže:

  Jednog ce(ako ce) srusiti, jedan su nam oni u amanet ostavili! 1:1 recnikom sportista!

 3. markoni kaže:

  Slava mu 🙂

 4. Anonimni kaže:

  Znaci u martu ga vise nema?

 5. Sutram kaže:

  Bojim se da će kroz 50 godina raspisivati tender za rušenje betonskog skeleta pozorišta.

 6. Mile kaže:

  Pa sto ga ruse? A taman su centar sredili tako da kostur uopste nije odudarao od okoline.

 7. Pera kaže:

  Da li se zna vrednost projekta koji plaćaju građani.Mislim da imamo pravo da znamo sve informacije.Inače pozdravljam odluku.

 8. Perix kaže:

  mesab:

  Ajde nek je sa srećom, i bilo je vreme da se to već jednom reši!!

  Još nije gotovo – dok ne vidim te „makaze“ da seckaju, ne verujem!  😎

 9. Nesa kaže:

  Znači da je zaista DS-u u Subotici odzvonilo. Odjednom žurno i na brzinu u sred zime veliki „kapitalni“ radovi. Da se uzme iz budžeta dok je još može!

 10. djomla kaže:

  Doneta je konacna sudska odluka – ne verujete
  Raspisan je tender – ne verujete
  Poptisan je ugovor o rusenju – ne verujete
  Kad krenu radovi necete verovati
  I kada se srusi necete verovati

  Samo, pazite kada budete šetali livadom pored OU da ne raspalite glavom o nepostojeći betonski stub. Zna da zaboli.

 11. Stormwatch kaže:

  Nadam se da ce tamo da nikne neka desetospratnica!

 12. antus kaže:

  kolko para?????????

 13. CIRINELA kaže:

  Rušenje betonskog skeleta, odvoženje šuta i ravnanje terena 35 000 evra
  Ponovno postavljanje rampe za parking  20 000 evra  

  Ko je u ovom gradu lud? 

 14. Ivica kaže:

  CIRINELA:

  Rušenje betonskog skeleta, odvoženje šuta i ravnanje terena 35 000 evra

   

  Ponovno postavljanje rampe za parking  20 000 evra  

  Ko je u ovom gradu lud? 

  Ima ludih i za izvoz…ali da si ti loš matematičar, to si već nekoliko puta dokazao….pričam za kostur, ne za rampu (o tome ništa ne znam), hajde malo prelistaj Svaštaru, i raspitaj se koliko bi te koštalo da ti neko odnese 10 m3 šuta iz dvorišta, i to sa običnim malim IMT traktorom sa kašikom, znači bez ikakvog rušenja…zatim se raspitaj koliko košta rušenje, recimo Ultom, odnosno koja mu je satnica + odnošenje šuta…a posle toga se raspitaj koliko košta sat rada pneumatskog čekića, autokrana, hidraulične dizalice sa korpom za radnike koji će seći armaturu, pneumatskih makaza (što nećeš u Subotici ni pronaći) + odnošenje istog šuta, ali sa kamionom nosivosti 24 t….kada pronađeš cifre, pomnoži to sa 20-tak radnih dana + 20-tak dnevnica…

  Cifra je više nego realna… 

 15. Double P kaže:

  Moji predlozi sta da se izgradi na tom mestu:

    

  ILI

  Koji vam se vise dopada? Mislim da bi se oba savrseno uklapala u ambijent grada. 

 16. Ivica kaže:

  😀

   

 17. Stormwatch kaže:

  Bravo Ivice! Tako razmisljaju pravi Suboticani!

 18. CIRINELA kaže:

  Očito si otišao u ofsajd. Ja mislio kako je rampa preskupa po drugi put, a za 3,7 miliona dinara za rušenje nisam rekao da je preskupo. Šta više i više nego realna cena.

  Daklem presvetli i veleumni Ivice rampa je BEZOBRAZNO skupa i to po drugi put, na to sam mislio i pitao ko je tu lud.

  A što se tiče matematike , nije mi jasno kad sam ja to izvodio još neku računicu na ovom sajtu? Interesantno, počinjem da te prepoznajem, jer nikad te nisam ni komentarisao, ni citirao niti kritikovao. 

 19. djomla kaže:

  Dva P, Ivice,

  to je ta vizija…

  Već duže vreme razmišljam, ne bi bilo loše da na Palićkom putu, na mestu prve ili druge kasarne nikne jedna zgrada od 20 ili 30 spratova, sa sve uredjenim platoom oko nje, parkinzima, putevima i zelenilom. Da bude jedna dobra kapija grada.

  Onaj ko se usudi i izgrad prvi neboder, tj. objekat viši od Gradske kuće ućiće u istoriju grada na velika vrata.

   

 20. Ivica kaže:

  CIRINELA:

  A što se tiče matematike , nije mi jasno kad sam ja to izvodio još neku računicu na ovom sajtu? Interesantno, počinjem da te prepoznajem…

  Imali smo raspravu na temi o pozorištu, tako da se „poznajemo“ 😉 …meni je ono tamo ličilo na pljuvanje po svaku cenu, pa sam posmislio da je i ovde to u pitanju…znači da su i rušenje i rampa preskupi….no nije ni binto….ako ćemo i o rampi, nisam ekspert, čak šta više ništa ne znam o njima, ali si i u komentaru napisao „vraćanje“, a nije to samo vraćanje, već putpuno dve nove rampe…primera radi, mala rampica na daljinski za dvorište zgrade ti staje oko 1300-1500 evra, i to bez senzora i ostale opreme…kada pogledaš šta ovde sve imaš: dve rampe, automatski aparat, senzore, video nadzor, procesor + softver i još mali milion stvari, lako možeš doći do cifre od 15-16k…20 već i meni zvuči mnogo, ali sam već navikao da izvođači deru budžetske korisnike….no, čak i da se nije apsolutno ništa kraduckalo na tom projektu, ma ništa ne može da promeni činjenicu da se radi o promašenoj investiciji, ali nećemo sada o tome…

 21. Ivica kaže:

  @djomla

  U Subotici mora da se desi takvo nešto….u suprotnom gubimo identitet i korak sa vremenom…Nove hale, tržni centri i sl. pored magistralnih puteva jesu super, ali to sve spada u domen nekog održivog razvoja, ništa bitno ne menja u vizuelnom smislu, da razvija jedan novi identitet grada….nama fali novi LANDMARK….nama fali nova ponuda, nešto što nema svaki ili svaki drugi grad…fali nam nešto VELIKO, i to na dobroj lokaciji…želim da vidim kakav je to osećaj da svojim očima posmatraš takvu transformaciju…pre sto godina su naši preci imali tu priliku, kada se gradila nova gradska kuća, mi je očigledno nećemo imati…

  Pariz je lep, ali ne živi zarobljen u 19. veku, već gradi nove četvrti i moderna remek dela, svaka generacija ostavlja trajan pečat tom gradu (ne samo njemu, već gotovo svim evropskim metropolama)… 

 22. djomla kaže:

  Jednom prilikom dok sam pričao sa profesorom Dinulovićem dotaknemo se mi teme spratnosti u Subotici, te tu ja napomenem kako su dobri sadašnji planovi jer ne predviđaju izgadnju zgrada viših od 8 spratova, pa čak i na Prozivci. To je visina na kojoj po principu spojenih sudova i dalje možeš da imaš vode i kada nestane struje.

  Na to dobijem odgovor: a zašto Subotica ne bi imala neboder? Naravno ne u centru, ali postoji i mesto i vreme za tako nešto.

  E konačno smo u odličnoj situaciji bar što se tiče mesta. Grad ima zemlju i to dosta zemlje na idealnoj poziciji. Van cetra, mimo naselja sa kućama, na bulevaru. Ima mesta za nove saobraćajnice i komplet infrastrukturu za jedan veliki objekat, samo još nedostaje onaj kritičan trenutak kada će neko naći računicu u svemu tome. 

 23. pajo kaže:

  eeeeeeeee… pa nece valja sa kamionima od 24 tone kstariti centrom grada odvozeci sut od OU :mrgreen:

OSTAVITE KOMENTAR

+ 34 = 44

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: