Potpisani IPA projekti

Institucijama sa područija grada Subotice ove godine je odobreno 24 projekta ukupne vrednosti 2 miliona evra, koji će se finansirati sredstvima EU. Ovim povodom su u Segedinu potpisani prvi ugovori o prekograničnoj saradanji sa Mađarskom. Najviše odobrenih projekata je iz oblasti edukacije, kulture i sporta, jer Srbija kao zemlja koja nije kandidat za člansvo u EU nema pravo na projekte koji se tiču izgradnje infrastrukture. Najviše projekata odobreno je Otvorenom univerzitetu, ukupno 4, zatim Gradskoj bolnici i Zoološkom vrtu po dva, a Gerontološkom centru, Subotičkim pijacama i sportskim društvima po jedan projekat.

Slika

Hokejaški klub Spartak je iskoristio mogućnost konkursa i ostvario saradnju sa klubom Tisza vola iz Segedina, sa kojima će nastupati u 1B Mađarskoj ligi pod nazivom Spartak Tisza volan. Više o ovome na:
Ujedinjenje hokejaškog kluba Spartak i HK Tisza Volana

Zoološki vrt na Paliću je učestvovao na IPA konkursu i odobrena su mu dva projekta. Jedan od njih je: Implementation of nature conservation rescue center and animal health system with cross-border cooperation. Prekogranični partneri vrta su Szegedi Vadaspark i Kiskunsagi Nemzeti Park, dok je lokalni partner NVO Riparia. Više o ovome na:
Prekogranični program – Animal Health

Univerzitet nauka u Segedinu i Opšta bolnica u Subotici zajednički su konkurisali za sredstva pred pristupna sredstva za projekat "Ispitivanja stepena neplodnosti pomoću ginekološke endoskopije-zajedničko unapredjenje rada u cilju budućih istraživanja i inovacija". Vrednost projekta je 302 hiljade evra, a od tih sredstava subotička Bolnica dobija 130 hiljada evra. Obe zdravstvene ustanove nabaviće medicinsku opremu, izmedju ostalog i virtuelni simulator laparoskopskih operacija, kako bi se povećao broj minimalno invanzivnih intervencija u odnosu na klasične operacije, a biće organizovani i edukativni seminari za ginekologe.KOMENTARI

  1. Dreamgirl kaže:

    Jedan od IPA projekata Otvorenog univerziteta je i projekat "Learn" koji ima za cilj uspešnije zapošljavanje nezaposlenih lica i usavršavanje njihovih već postojećih znanja i veština. Projekat se radi u saradnji sa Centrom iz Kečkemeta „ÁLLÁSKERESŐK EGYESÜLETEINEK BÁCS-KISKUN MEGYEI SZÖVETSÉGE".

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: