Potpora Vlade Hrvatske Hrvatima u Srbiji u izvanrednom stanju uzrokovanom COVID19

„Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman razgovarao je telefonski, 16. travnja 2020. godine, s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i narodnim zastupnikom Tomislavom Žigmanovom o aktualnim društvenim i političkim prilikama u Republici Srbiji, s naglaskom na izazove pandemije koronavirusa, stanju u hrvatskoj zajednici te aktivnostima ključnih hrvatskih institucija u Republici Srbiji“, priopćilo je danas Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. „Ministar Grlić Radman zanimao se za posljedice pandemije na život i rad pripadnika hrvatske zajednice te izrazio zadovoljstvo, kako primjerenim postupanjem institucija Hrvata u Republici Srbiji, tako i odgovornim ponašanjem samih građana hrvatske nacionalnosti.

Srbijanski narodni zastupnik i predsjednik DSHV-a Žigmanov je upoznao ministra Grlića Radmana i s prilikama u hrvatskoj zajednici s obzirom na izazove društvenog djelovanja u izvanrednom stanju, istaknuvši kako su sve predizborne aktivnosti Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini prekinute uvođenjem izvanrednog stanja 16. ožujka, a da krovna institucija, Hrvatsko nacionalno vijeće, svoje redovito funkcioniranje uspješno osigurava radom dužnosnika i djelatnika od kuće. Unatoč izazovnim uvjetima, život Hrvata u Srbiji nije stao – sve institucije djeluju i na području kulture i informiranja, naglasio je Žigmanov, te je ministra detaljnije izvijestio o promotivnim i drugim aktivnostima na planu upisa nove generacije učenika u program nastave na hrvatskom jeziku koje provodi HNV te održavanju osnovnoškolske i srednjoškolske nastave na hrvatskom na daljinu.

Ministar Grlić Radman prenio je snažnu potporu Vlade Republike Hrvatske svim nastojanjima Hrvata u Republici Srbiji u izvanrednom stanju. Također, poručio je kako će Hrvatska i dalje pozorno pratiti društveni položaj hrvatske zajednice te da će u svojim bilateralnim i drugim vanjskopolitičkim aktivnostima očitovati ne samo interes već i djelatno se zauzimati za poboljšanje njihovog društvenog položaja. Predsjednik DSHV-a Žigmanov iskazao je solidarnost Hrvata iz Srbije s posljedicama nedavnoga potresa koji je pogodio Zagreb i dio Krapinsko-zagorske županije“, stoji na kraju priopćenja MVEP-a Republike Hrvatske.

 

PR služba DSHV-aKOMENTARI

 1. Bunjevac kaže:

  Život u Zagrebu je sad grozan.Ova kombinacija epidemije s potresom ostavila je teške posljedice po građane,i psihičke i materijalne.Mnogi su ostali bez krova nad glavom a vlastitim sredstvima ga nikad neće moći ponovno steći.Na ulicama u centru moraš hodati sredinom da ti nešto ne padne na glavu,gomile šuta na sve strane….Kardinalu Bozaniću se srušio križ s tornja katedrale maltene do samog kreveta spavaće sobe….Sad je stvarno bolje biti na salašu u Mirgešu nago imati stan u Ilici u Zagrebu.

 2. (ba)laban kaže:

  Veliki pozdrav braći Hrvatima u celom svetu!

 3. Bunjevac kaže:

  Donald Tusk je izjavio da Europska pučka stranka(EPP) do kraja godine iz svojih redova izbacuje mađarsku stranku Fidesz Viktora Orbana,navodno zbog autoritarnog vladanja i nepoštovanja europskog duha demokracije.Hrvatska ne mora zbog tako nečega brinuti.Naime,Plenković je njihova marioneta i radi sve po njihovom.Onaj matori pijandura Jean Claude Juncker sigurno se nikad nebi usudio štipnuti za guzicu Viktora Orbana kao što je to učinio s Plenkovićem.Šteta za hrvatski narod i državu što nema jednog Orbana.

 4. Ugraditelj kaže:

  Ovi izgleda ne znaju s kakvim etnobizmismenom imaju posla. Idi brate na Čikeriju odakle si došao. Nije bilo dosta ugradjivanja – potpora opet materijalna ili samo moralna?

 5. K. kaže:

  Cilj je pomoći hrvatskoj nacionalnoj zajednici u teškim vremenima. Tako i treba, ozbiljna država brine o svojim sunarodnicima i van države. To je za svaku pohvalu.
  Samo, kada stigne obećano iz matice Žigmanov će sebi obilato pomoći dobijenim sredstvima. Što je i u redu, jer je on deo te zajednice. E sad, što će svi ostali u zajednici dobiti znatno manje ili ništa, pa sad, šta se tu može…

 6. Boris kaže:

  @Bunjevac, možda je sad najbolje imati palatu i prateći kompleks objekata na Čikeriji kao Žigi…

 7. Milan kaže:

  Bunjevac
  Lepo je to što pišeš i slažem se sa tobom u potpunosti za sve što si naveo. Ako mi dozvoliš, primetio sam da si Subotičanin iz nekog prigradskog mesta, Mirgeš, Mala Bosna, Tavankut ma nebitno. Pitam te, kao Subotičanin, što se mučiš da se pravopisom prikazuješ kao Hrvat kad si se izjasnio kao Bunjevac. Lomiš jezik, reči, piši bunjevački ako ti je lakše, onako kako pričaš kod kuće, od rođenja, maternji…. Eto, ja samo toliko, nadam se da te nisam uvredio, majka mi je Bunjevka u zdravo izvanrednom stanju i nikad nije tako divanila a kamoli posala.

 8. Glasnik kaže:

  Zalostan je ovaj sajt,kada se pljuje po Bunjevcima,sve komentaree pustate,a kada uzvratimo vasima,muk.Gde vam je demokratija?Gori ste nego najtotalitarniji rezimi.Nists o Hrvatima vi,a Subotica com,nista protic Vucica,bravo.

 9. Hrvat kaže:

  Hrvatska pomaže svoje Hrvate, svoj hrvatski puk u inozemstvu, hvala Vam!

 10. salašar kaže:

  Milane pročitaj Bunjevački blog pa će ti biti jasno zašto Bunjevci ne treba da govore “bunjevački”.

 11. Rab kaže:

  Na žalost, džabe pomaže samo Hrvatima.Virus ne broji krvna zrnca i ne zna za nacionalnost.Ako se, ne daj Bože, razbolite…lečiće Vas doktor.Hoćete li ga pitati da li je Hrvat da Vam bude lakše?
  Budalaštine.
  Alo, 21.vek.

 12. salašar kaže:

  Interesantno,ovi što bi Bunjevcima priporučivali “bunjevački” znadu samo lupat minuse,al kad ji čovik suoči s argumentima onda zaćute jel su zdravo glupavi i to ne samo oni nego i oni s juga koji su njim time napunili tintare da nebi priviše odzvanjale prazninom.Zdrava salašarska logika.

 13. Samo istina kaže:

  Salasar-bas si salasar u pogrdnom smislu.Malo istorije ti ne bi falilo.Sramotite bunjevacki rod,divanite rvatski ako znate,ha,ha,ha.

 14. salašar kaže:

  @samo istina,nakači ti svoju istoriju sebi na nos,nama ona ne triba jel smo je već odavno bacili nađubre.

OSTAVITE KOMENTAR