Potrebna nadgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Subotici

JKP Vodovod i kanalizacija Subotica objavilo je tender za nadgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Subotici.

Kako se navodi, potrebna je izgradnja i ugradnja opreme za fazu dodatnog uklanjanja fosfora, te generalni remont postojeće ploče za ceđenje mulja i trakaste prese za mulj, nabavka i ugradnja merača protoka i izgradnja nadstrešnice nad prostorom za utovar mulja.

Projekat se sprovodi u okviru nemačke finansijske saradnje sa Srbijom, a razvojna banka KfW finansira nekoliko mera za čišćenje i unapređenje kvaliteta jezera Palić i jezera Ludaš u Subotici.

Sastanak pre podnošenja ponuda i obilazak terena su obavezni. U obzir će se uzeti samo ponude ponuđača sa odgovarajućim regionalnim iskustvom.

Ponude moraju biti predate najkasnije 21. aprila do 12 sati.

Više informacija o tenderu pogledajte OVDE.

 

eKapijaKOMENTARI

  1. hugo grocijus kaže:

    žive muke sa ovim jadnim jezerom

  2. Oki kaže:

    Nisam siguran da li smo vratili i onaj kredit što je skupština izglasala za vreme DOS-a, i prestati sa kapitalnim ulaganjima u postrojenja za koja se unapred zna da nemaju dovoljan kapacitet.
    Koliko je gluposti urađeno u prošlosti, nadam se da neće i u budućnosti.

  3. Oki kaže:

    To “jezero” ja zovem septička jama, jer drugo i nije. Samo ne sere jedna porodica u nju već skoro cela Subotica.

  4. Blindman kaže:

    Lepa, mirišljava otpadna voda braon boje.
    Pa nije to od fosfora, to je najobičnija obična govnjiva voda.
    Treba to pustiti u Tisu, tako i svi ostali rade, a prave se mutavi.

  5. pajo kaže:

    To su te pare sto je Ker capio.

  6. Trovach kaže:

    @Blindman…To je zabranjeno. Nesto razmisljam, onako laicki. Delimicno preciscena voda ide u 1.sektor. Da li bi se izmedju njega i 2. sektora mogao napraviti drugi precistac koji bi popravio kvalitet vode? Mozda tako na prelazu izmedju svakog sektora, tako da bi u 4. isla najcistija voda.

  7. Lajte kere varošanke kaže:

    Kada ništa drugo ne znate. Naravno da PRLJAVA voda dolazi na prečistač da se PREČISTI, a u Prvi sektor ulazi bistra i prečišćena, po kvalitetu koji je predviđen projektovanjem prečistača. Takva odlazi u Drugi i Treći sektor i meša se sa vodom koja se zagađuje u Četvrtom sektoru – stambenom i turističkom u koji se odatle upušta neprečišćena jer nema prečišćavanja i kanalizacije na tom delu. Sada se gradi kanalizacija tamo, ako niste čuli, da voda ne bi u Četvrti sektor ulazila zagađena, što bespovratno finansira nemačka KfW banka sa 6,5 miliona evra. Deo ovih sredstava namenjen je i za PREČISTAČ da se nadogradi kako bi se smanjila koncentracija fosfora u vodi, koji stvara alge, a alge čine vodu jezera prljavom i zelenom. Izlovljavaju se i babuške, koje se hrane zooplanktonima koji inače uništavaju alge, a u jezero se pušta smuđ, grabljivica koja lovi babuške. Tako da nema blage veze da “delimično prečišćena voda ide u prvi sektor”. Problem je Četvrti sektor, koji treba da bude rešen kanalizacijom. Inače da je to tako, ne bi se labudovi kao ovaj, koji ne idu u prljavu vodu, zadržavali u Prvom sektoru.

  8. Lajte kere varošanke kaže:

    U svakom slučaju, providna i bistra voda sa prečistača kao što se vidi ulazi u Prvi sektor na ovom mestu

  9. Trovach kaže:

    @Lajte kere varošanke…Hvala na objasnjenju. Rekao sam da laicki razmisljam 🙂

  10. croat kaže:

    Ja sam vec imao predlog i prije, otvorite sektore, mulj tovarite na barze, barce gurajte do deponije, muljem pokrivajte deponiju koju ce te na kraju posumiti i napraviti sankaliste. Pored svih ostalih mera koje je su vec u planu.

  11. bivsi radnik Vodovoda kaže:

    @ Lajte kere varošanke
    da te obavestim da na Palicu vec postoji kanalizacija koja je u funkciji vise od 40 godina i da se uliva na UPOV na Slanom jezeru. Kad budes zeleo javi da te odvedem pa da vidis da sve od Jedrilicarskog kluba,pa Obalom Mihalja Vermesa i tako do Slanog jezera postoji izgradjeni kolektor. Raspitaj se u firmi malo. Zalosno je sto radnik Vodovoda i Kanalizacija ne zna za tu cinjenicu,ali dobro nije on kriv sto ne zna gde se nalaze objekti njegovog preduzeca a i treba opravdati pokradene novce. Takodje bi voleo da nam kazes koliko domacinstava upusta kanalizaciju u Palic??? 5, 10 ili ni jedno??? Snimali ste kamerom, pa iznesi nam podatak!!! Sa druge strane zaboravio si reci da ni ovaj UPOV nije jos 100 % u funkciji ,a vec mu treba remont.

  12. Istina kaže:

    @croat
    Moram da priznam da ti ideja nije loša

  13. Lajte kere varošanke kaže:

    @bivsi radnik Vodovoda – da i ja tebe obavestim, bivši radniče Vodovoda, da ta kanalizacija koja postoji na Paliću ne vredi mnogo jer ima samo mehaničko prečišćavanje, rešetku, koja se začepi i onda se otpadna voda direktno izliva u jezero. Broj objekata prebroj i sam, nebitno je, ugostiteljski objekti, septičke jame iz kojih sadržaj dospeva u jezersku vodu, da je samo ZOO vrt pa bi bilo previše. A jeste među njima. Ako si čuo za kanal Bege, onda bi trebao da znaš šta kroz njega odlazi u Ludaš. Problem je, dakle, Četvrti sektor i ako se 500 ili 700 domaćinstava priključi na kanalizaciju…no? Ne znam za “pokradene novce”, kada već to tvrdiš morao bi da znaš koji su novci pokradeni, kako su pokradeni, koliko novaca i ko ih je pokrao!? Ne stoje u Vodovodu novci u kaci s kupusom pa da dođe neko i “pokrade”. A ove novce, ako misliš na njih, KfW banka ne daje Vodovodu u ruke nego drži kod sebe i direktno plaća radove izvođaču na osnovu vrlo konkretne i precizne dokumentacije o urađenom poslu. Jbg, švapska pedantnost. Ne znam šta podrazumevaš pod tim da prečistač još nije u funkciji 100%, morao bi da navedeš šta to ne radi, a trebalo bi da radi? Uređaj radi bez prekida više od 10 godina i ispunjava sve ono što je projektom predviđeno da ispunjava, a to što se pokazalo da sada treba više skidati fosfor nego pre 10 godina, jeste stvar unapređenja tehnologije i unapređenja rada prečistača a ne rezultat greške. Remonti su uvek potrebni, i rade se u hodu, delovi dotrajavaju i menjaju se, prema tome konstatacija “već mu treba remont” ti je ZLONAMERNA. Posle decenije i više naravno da je potreban veći remont, ali zato nema para odjednom, pa se pojedine deonice rade godišnje, koliko sredstva dozvole i po sporazumu sa gradom. Tako je prošle godine bilo sa peskolovima, a sa drugim detaljima ne bih da te zamaram. Nisam radnik Vodovoda.

  14. bivsi radnik Vodovoda kaže:

    @ Lajte kere varošanke
    Ako nisi upoznat u ZOO vrtu je pre nekoliko godina izgradjena kanalizacija koja se uliva u kolektor iza Riblje Carde!!. I ne lupetaj da se kanalizacija 500 domacinstava uliva u Palic ! Evo kazi jedno domacinstvo cija se kanalizacija na potesu gde se sada radi kanalizacija uliva u Palic??? Koje je to sproveo kanalizaciju na divlje preko Palickog puta??? Takodje sto se tice kanala Bege opet te lepo pozivam da odemo u obilazak Bege da vidis da se nicija kanalizacija ne uliva u nju! To mozes pitati kolege iz DTD-a koje odrzavaju taj kanal. I ne znam da li si upoznat da se Bega nalazi nizvodno od Palica i da voda iz tog kanala nema uticaj na njega sto bi trebao da zna neko ko se bavi hidrologijom, jer nece voda uz breg.Takodje i precistac koji se nalazi na Slanom jezeru ne utice na kvalitet vode u Palicu. Zao mi je sto sam te ovim cinjeniocama razocarao ali iz ovoga se vidi da ne poznajes problematiku . Bio bi ti takodje zahvalan ako smes da objavis rezultate kvaliteta vode iz 1990 i 2020 godine da se uporede i vidi kvalitet vode u tih 30 godina. Ovo nije nista zlonamerno ovo su sve cinjenice sa kojima sam upoznat sa svojih 38 godina rada.

  15. Pajo kaže:

    Sandra?

  16. Pajo kaže:

    Podrzavam bivseg radnika Vodovoda
    Ja Pajo buduci bivsi radmik Vodovoda.

  17. bivsi radnik Vodovoda kaže:

    @ Pajo
    Nije ,pisalo bi onda radnica , mada ako znas doticnu gospodju slobodno je mozes upitati i informisati se o ovome posto je jos bolje kao bivsi rukovodilac na precistacu upucena u ovo.

  18. Arsenije Čarnojević kaže:

    Dobro, odakle onda govna i hemikalije u jezeru? Da govna i ostali otpad teku u Palić je više nego očigledno. Mislim na četvrti sektor. Vi penzioneri ste se pokazali sa svojih 38 g.. Jezero svake godine gore i gore. Svi imaju daleko čistija jezera oko nas. Ne znam kako ste samo uspeli da ga zagadite toliko. Argumente i struku imate a rezultati totalni promašaj. Kako to objašnjavate radniče vodovoda?

  19. bivsi radnik Vodovoda kaže:

    @ Arsenije Čarnojević
    Dok se struka pitala kupao si se u Palic i svi objekti koji su bili u funkciji odrzavanja jezera su u potpunosti funkcionisali i radilo se na redovnom odrzavanju jezera.Kad su u Vodovod poceli da dolaze mamini i tatini sinovi, vlasnici partijski knjizica i ucesnici traktorijada sve je otislo u 3…. Danas nemas na UPOV-u jednog jedinog ko se razume u njegovu problematiku. Svi koji su iole ista znali o njegovom funkcionisanju su ili otisli u penziju ili razjureni sad su tamo razni inzinjercici koji o njegovom funkcionisanju znaju ko Marta o nekim stvarima!

  20. Subyorker kaže:

    To nije voda u Paliću, to je opasna mutogena hemikalija koju je Krang greškom iz dimenzije X poslao u Subaju umesto sekaču u Nju Jorku…razmislite malo

  21. Radnik na precistacu kaže:

    bivsi radnik Vodovoda
    Molim te dodji na precistac da nam pokazes kao se radi ako si siguran da ne znamo bicu ti zahvalan

OSTAVITE KOMENTAR