Potrošači često obmanuti velikim sniženjima

Potrošači u Srbiji često su obmanuti „velikim sniženjima“ u trgovinama, jer se dešava da najavljenji popusti i akcije u reklamama i izlozima nisu ni blizu stvarnih, izjavio je predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović.

.

On je za Tanjug objasnio da trgovci samo stave jedan ili dva proizvoda na sniženje kako bi se „pokrili“ kod inspekcije, dok se ostali artikli prodaju po punoj ceni.

.

Papović je naglasio da takvu mogućnost za prevare potrošača i manipulaciju njima ostavlja neprecizan član 44 Zakona o trgovini koji propisuje sniženja za „veće količine i veći broj kupaca“, jer niko ne može da odredi šta je to sniženje.

.

„Trgovci imaju obavezu da tačno naznače vreme sniženja i rokove, što se retko radi“, dodao je on.

.

Načelnik tržišne inspekcije Goran Macura je kazao da prodavac mora da nabavi veću količinu robe koja traja tokom celog popusta. Kako je naveo, ukoliko robe nestane već prvi dan popusta prodavac je u prekršaju.

.

Macura je dodao i da se inspekcijskim kontrolama može utvrditi namera prodavca da obmane potencijalne kupce. Kako je objavljeno na sajtu potrošač info, prošle godine je na 1.000 kontrola utvrđeno više od 50 odsto nepravilnosti.KOMENTARI

  1. mesab kaže:

    I šta onda,sve se zna sve se konstatuje a stara praksa ide dalje, pojeo vuk magarca, nema sankcija nema odgovornosti, naivni će i dalje trčati nebi li šta uhvatili po sniženim cenama?

  2. ildi kaže:

    Vecina naroda vise ne moze da cuva novac i da ceka snizenje. Pametno trosi onaj koga ne mogu da namame takve reklame. Primer: ne kupujem cokoladu ni ako je na akciji ako imam novca samo za hleb, ne kupujem  skupu vrstu deterdzenta na akcij ako je i tako skuplji od najjeftinijeg. Vrlo dobro treba razmisliti sta nam treba, pa ako je na akciji to bolje!

  3. timot kaže:

    Kao stari i iskusan trgovac sa 35 god. staža sramota mi je kazati da sam bio trgovac. Uto vreme nisi smeo izložiti robu u izlog bez cene.  A ako bila rasprodaja robe je bilo kolko hoćeš a ne za tri dana kao danas. I da napomenem mi smo morali završiti trgovačku školu i da budemo osposbljni da radimo kao trgovci .Danas ta škola ne postoji u Subotici jer svako može biti trgovac e pa taka nam je trgovina.

OSTAVITE KOMENTAR