Povećan broj novoobolelih

Broj zaraženih kovidom-19 raste i u Subotici. U većini slučajeva se radi o blažim kliničkim slikama. Oboleli od kovida od kraja decembra prošle godine leče se i antiviroticima koje izdaju lekari u Kovid ambulanti Doma zdravlja u Subotici.

Povećava se broj građana koji sa određenim respiratornim tegobama dolaze u Kovid ambulantu. Juče je obavljeno preko 360 pregleda, a otprilike svaka treća osoba je imala kovid infekciju. Brojke novozaraženih su dakle trocifrene, a pre samo 3 nedelje su još, da podsetimo, beleženi jednocifreni brojevi. Od kraja decembra pacijentima lekari mogu dati jedan od 2 antipiretika koji su u ovom trenutku na raspolaganju za lečenje korona virusa, uz napomenu da ovi lekovi deluju isključivo u prvih 5 dana bolesti.

„Pacijenti, pogotovo oni koji su stariji, njima obavezno ispisujemo antivirusnu terapiju, pre svega onima koji imaju hronične bolesti. Mlađi pacijenti, pošto ih imamo dosta koji su pozitivni na virus kovid, relativno dobro podnose ovaj talas oboljenja od korona virusa, tako da njima možda ne dajemo antivirusnu terapiju, ali sve zavisi, lekar uvek proceni da li treba ili ne, posle kratkog pregleda pacijenta i razgovora sa njim“, ističe dr Elizabeta Vrana, koordinatorka Kovid ambulante Doma zdravlja u Subotici.

Klinička slika sa kojom se pacijenti javljaju je blaža u odnosu prethodni period, a što se tiče broja zaraženih, naša sagovornica ističe da u narednom period očekuje značajno povećanje.

„Očekujem da će biti veliki broj pacijenata, mnogo-mnogo veći nego što je sada. Mi gledamo da se prilagodimo situaciji, povećavamo timove, razmišljamo o prostoru, ako ne bude dovoljno ovde kod nas, da li ćemo se širiti dalje, tako da sve ono što treba mi gledamo da pružimo maksimum našim građanima“, dodaje dr Elizabeta Vrana.

Statistički podaci Kovid ambulante Doma zdravlja za poslednjih pet meseci prošle godine svedoče o tome da oko trećine obolelih građana jesu osobe koje nisu bile vakcinisane.

 

RTVKOMENTARI

 1. laki kaže:

  E sad već moram da kažem da je sve ovo jedno veliko proseravanje. Da nisam doživeo ono što jesam danas, verovatno bih još uvek bio jedan od zagovornika potrebe za vakcinisanjem. No, danas je dara prevršila meru. Ko god da je osmislio propise i procedure vezane za kovid je danas uradio to da više ni u šta što naše ministarstvo zdravlja kaže neću da verujem. Ne da neću da verujem, nego ću biti među najvećim zagovornicima nepoštovanja donešenih mera i protivnicima vakcinisanja.

  No, krenimo redom. Prvo da napomenem da sam regularno primio sve tri doze vakcine, ali su se danas prema meni u Kerskoj državnoj ambulanti odnosili kao da nisam primio niti jednu. Pretpostavljam da je tako i u ostalim ambulantama pod patronatom državnog ministarstva zdravlja, koje je pak slepi sledbenik (za mene od danas) ozloglašene Svetske zdravstvene organizacije.

  Naime, o čemu se radi. Kao potpuno regularno zaštićen slučaj se danas pojavim na šalteru pomenute ambulante i požalim se na bolove u grlu, što je i poprilično uobičajeno posle svih ovih prazničnih dana i poprilične količine hladnog i gaziranog pića. Međutim, naš zdravstveni sistem je zaboravio na bolest zvanu PREHLADA i dotična šalterska službenica (koja uzgred budi rečeno ne nosi masku, baš kao i većina njenih kolega) me je pokušala poslati na pregled u kovid centar u Harambašićevu, u leglo zaraženih (ako to stvarno jesu, jer ovakvi postupci nadležnih su me razuverili u postojanje ovih sranja). Kakvi su ciljevi onih koji propisuju pravila i procedure možemo samo da nagađamo.

  Sve napred navedeno nije izmišljotina, nego revolt na postupanje kompletnog kvazi zdravstvenog sistema prema zdravstvenim osiguranicima, koji finansiraju plate ovog ološa u srpskom zdravstvu.

  Finale svega je bilo kad sam otišao u privatnu ambulantu, gde su mi za dodatno izdvojen novac iz ličnog budžeta, uradili preglede, analize, pristojno podelili savete i utvrdili da od pandemijske bolesti nema ni traga ni glasa.

  Očigledno je ovim državnim slugama đavola u ovom trenutku ovakav scenario sa mnoštvom zaraženih odgovarajuć. Zbog svih laži, ubeđivanja, podmićivanja, bezobrazluka… Vam svima savetujem da NE ODLAZITE na preglede u tzv. kovid ambulante i NE PRIMAJTE VAKCINU.

  Ovo što ste pročitali je reakcija jednog prevarenog građanina ove države. Četvrtu, petu, šestu… i milionitu dozu ćete ubuduće, gospodo kvazi lekari, da nabijete sebi u dupe.

 2. avet kaže:

  „lekari mogu dati jedan od 2 antipiretika koji su u ovom trenutku na raspolaganju za lečenje korona virusa,“

  Predpostavljam da je slučajna štamparska greška, antipiretici ne leče bolesti, to su lekovi koji služe sa snižavanje povišene telesne temperature.

 3. smrad i kal kaže:

  nasra ga ko krdo bizona. mogo si da nam kažeš da si antivakser i bez laganja da si primio tri doze, ali – da ne lažeš ne bi bio antivakser – i tako se vraćamo na početak ove tužne basne.

  mislim, pazi logičara – prvo kenjka kako je „haos u harambašićevoj“ i kako su ga izlevatili kod privatnika a onda drobi „nemojte u državne ambulante i da se vakcinišete kme“, valjda da bi gužve bile još veće pa da i ostale oderu kod privatnika ko njega. debili debilni, kako im samo ne dosadi da farbaju, šibicare i lažu…

 4. laki kaže:

  @smrad i kal

  U pravu si, ali ne bih se nazvao antivakserom, nego, od danas, protivnikom bolesne logike, koju nam plasiraju u raznoraznim varijantama iz grčkog alfabeta. Dogurati ćemo do toga da će žulj od tesne cipele da se tretira kao potencijalni znak korone. Uostalom, ne treba da se jediš preterano, jer ćeš zbog ovih sranja i laganja imati manju gužvu u Harambašićevoj kad dođeš na red zbog PREHLADE ili KURIJEG OKA.

  Da li sam vakcinisan ili ne za tebe će ostati tajna. Ako mi poveruješ jesam, a ako ne, tvoj problem. Baš me sad zabole levo jaje za tebe. Hm, hm… možda je korona?

 5. laki kaže:

  @avet

  Ako Vučić kaže, onda se antipireticima leči. Šta ti znaš? Valjda ga je on prvi držao u ruci. A mislim i da su za sve krivi Šilas i Đolak.

 6. Vanja kaže:

  Ispravite tekst. Doktorka ne govori o antipireticima, već o antiviroticima.

 7. laki kaže:

  @JaPaja
  Poljubi mesto odakle je izišao mamac za muve.

 8. Čovek gušter kaže:

  @laki – „Vam svima savetujem da NE ODLAZITE na preglede u tzv. kovid ambulante i NE PRIMAJTE VAKCINU.“

  laki anegdota provalio sistem! BRAVO laki! 😀 Daj otkrij nama sirotinji još neku istinu koju si spoznao. xD

  laki nije antivakser, ali vas poziva da ne primite vakcinu, hahahhahahaha. 😀

 9. Istinom protiv lazi kaže:

  @ laki.
  zaboravio si napomenuti da ni grip nije dojagnostociran u drzavnim institucijama vec skoro 22 meseca(za vikend bio u BG i u razgovoru sa prijateljem koji je lekar u KCS saznao da ne smeju davati dijagnozu gripa vec samo virusna prehlada sta god to za nas laike znacilo)!!! A sto se tice zastite 3. doze vidis i sam da i SZO javno iznosi da nisi bezbedan ni sa 3. dozom vec je potrebna i 4.!

 10. laki kaže:

  @Istinom protiv lazi

  Baš tako. Mnoge bolesti, povrede, iščašenja, uganuća… će da prestanu da postoje zbog korone. Što je preterano, preterano je. Nakon svih kontradiktornih izjava medicinskih zvaničnika ne treba nikog da čudi što se, na žalost, i nauci više ne veruje. Međutim, naučnici su sami većinski odlučili da je bitnije služiti potrebama kapitala, a ne same nauke.

  U Srbiji pak imamo mi najboljeg inajpametnijeg studenta prava, medicine, ekonomije… i slušat’ ćemo mi njegove i Konjove savete. Najbolji nam je bez obzira da li nas zatvori kao stoku u obore, ili nam dozvoli da se ponašamo kao da smo pušteni s lanca.

  Šta se tu ti i ja mešamo?

 11. Istinom protiv lazi kaže:

  @ laki
  jedino zato jer ne zelim biti idiot koji slusa DrKona i mase glavom kad prica „zasto nema gripa -jer svi nose maske i pridrzavaju se odluka kriznog staba, a zasto je korona u porastu je ljudi ne nose maske i ne pridrzavaju se odluka kriznog staba!!“- jedan od bisera sa proslogodisnje konferencije Drkona i Kriznog staba!! Eto zato jer ne zelim da me ovakav neko pravi majmunom!!

 12. Lažima protiv istine kaže:

  Istinom protiv lazi – Ti onda slušaj onog doktora koji gura Pavlovićevu mast u nos radi odbrane od korone. Ne treba niko da te pravi majmunom, već jesi.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 53 = 61

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: