Povećava se pritisak na Kovid ambulantu u Subotici, juče obavljeno blizu 500 pregleda

Na Kovid odeljenju Opšte bolnice Subotica trenutno se nalazi 59 pacijenata, od toga 6 u jedinci intenzivnog lečenja, na respiratoru. U prethodna 24 sata je u respiratornoj ambulanti te ustanove bilo 94 pregleda, a 6 pacijenata je zadržano na bolničkom lečenju. Povećava se pritisak i na Kovid ambulantu Doma zdravlja u Subotici. Juče je u toj zdravstvenoj ustanovi obavljeno blizu 500 pregleda.

Kovid ambulanta Doma zdravlja ponovo beleži rekordan broj zaraženih. Juče ih je bilo 230, što, kada odbijemo one građane koji su došli na kontrolni pregled, govori o tome da je preko 60 odsto testiranih bilo pozitivno na korona virus.

„Pacijenti koji su se u početku javljali, dakle u januaru, to su bili uglavnom mlađi ljudi, sa mnogo lakšom kliničkom slikom nego što je to danas. Sada se javljaju pacijenti srednjih godina, i stariji pacijenti, i oni često imaju i pridružene bolesti, hronične bolesti, tako da imamo pacijente koji nemaju baš tako laku klinički sliku kao što je bilo na početku. Te pacijente upućujemo naravno na dalju dijagnostiku, a ako možemo lečimo i mi te pacijente. Dešava se trenutno da imamo više upala pluća nego što je to bilo početkom januara meseca“, objašnjava dr Elizabeta Vrana, koordinatorka Kovid ambulante Doma zdravlja u Subotici.

Naša sagovornica apeluje na građane da se u slučaju da na sebi primete simptome koje ukazuju na Kovid-19 obavezno jave u odgovarajuću ambulantu.

„Svi već znamo šta su kovid simptomi. Temperatura, bol u grlu, curenje nosa, slabost, malaksalost, bolovi u mišićima. Ako građani misle da su se samo prehladili, bilo bi dobro da dođu, da potraže pomoć ovde u Kovid ambulanti, da se testiraju, da ih zavedemo, da miruju kod kuće tih sedam dana izolacije, ili sami, ako ne žele da dođu kod nas, sami da se izoluju da se virus ne bi širio“, dodaje dr Elizabeta Vrana.

Sumirajući podatke od prošle nedelje, naša sagovornica ističe da je već tada u Kovid ambulanti bio značajan broj građana zaraženih kovidom-19. Prosečno je na dnevnom nivou bilo oko 300 prvih pregleda, a pozitivnih pacijenata oko 190.

 

RTVKOMENTARI

 1. smrad i kal kaže:

  uh, oh, eh. nedovoljno je ovo. mora bar 1000 zaraženih po danu, inače čabar… ajde stoko, šta čekaš? cmači se, grli i i muči po zatvorenim prostorima, naročito kad je hladno. zaražavaj se brže, jače i bolje, treba nam zatišje za izbore!

  ps
  kad smo već kod izbora – ispade da je sveti nestor od početka bio vučićev projekat smišljen da pokupi glasove preplašenih i lakovernih antivaksera. nažalost, dosta njih je veru u tog bradatog šarlatana platilo životom.

 2. Redukcija i nacionalna selekcija kaže:

  Bolesnici umiru od čekanja kod specijalista i nelečenja njihovih bolesti u subotičkoj opštoj bolnici. Subotičani ne mogu da se leče jer im je medicinska pomoć uskraćena. Cilj? Da se smanji broj stanovnika i korisnika zdravstvenog osiguranja guranjem višegodišnjih bolesnih lica u smrt.

 3. smrad i kal kaže:

  „Subotičani ne mogu da se leče jer im je medicinska pomoć uskraćena“

  verovatno zato što se političari i farmakomafija prave da postoji nekakav virus? sigurno nije zato što pretežno polupismena rajetina od 18 do 45 u punoj snazi „hoće da živi normalno“ bez maski, mera i vakcina, zaražava se kao horda besnih babuna i tako opterećuje zdravstveni sistem do pucanja. virus zabole dupe za vaše želje, planove i ignorisanje, ima da vas melje i gazi dok god se ne dozovete pameti kao portugal npr.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 89 = 95

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: