Povraćaj PDV-a za opremu za bebe

Roditelji od prvog januara imaju pravo na povraćaj PDV-a na opremu i hranu za bebe, jer je na snagu stupila odredba Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u.

 

Vraćanje novca od PDV-a predviđeno je za mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu finansija i privrede. Zahtev za refundaciju PDV-a može da se podnese dvaput godišnje, i to od 1. do 15. februara, odnosno od 1. do 15. jula tekuće godine.

 

Pravo na refundaciju može se ostvariti za proizvode kupljene do navršene prve godine starosti deteta u iznosu do 40.000 dinara, a za proizvode kupljene od navršene prve do druge godine u iznosu do 30.000 dinara.

 

Pravo na povraćaj PDV-a imaju roditelji, odnosno staratelji čiji je ukupan neto prihod u tekućoj godini ostvaren u iznosu manjem od 960.000 dinara, odnosno 80.000 mesečno, i čija je ukupna imovina na koju se plaća porez na imovinu manja od 23,4 miliona dinara. Roditelj koji ostvaruje pravo na refundaciju PDV-a na bebi opremu treba samo da popuni zahtev i dostavi fiskalne isečke koji pokazuju visinu PDV-a koja treba da mu se vrati.

 

Jedini podatak koji roditelj u zahtevu za refundaciju upisuje jeste svoj JMBG, JMBG supružnika i JMBG deteta, iz kojih se mogu dobiti sve potrebne informacije (o državljanstvu, visini prihoda, roditeljstvu), tako da nema potrebe da se dostavljaju posebni dokumenti i dokazi. Staratelj koji ostvaruje pravo na refundaciju mora dostaviti i dokaz o starateljstvu.

 

Kako je rečeno, samo pri prvom podnošenju zahteva za refundaciju PDV-a potrebno je doneti dokumentaciju, dok se kasnije prilažu samo fiskalni isečci.

 

B92KOMENTARI

  1. olivera kaže:

    Da li imaj ja pravo na pdv moj sin ima sada 2 godine i 5 meseci i od kada mi trebaju racuni?

OSTAVITE KOMENTAR

35 + = 40

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: