Povrat PDV-a ipak nije tako jednostavan

Roditeljski portal Bebac.com oštro protestuje zbog odluke Poreske uprave da od roditelja zahteva da prikupe brojnu dokumentaciju kako bi ostvarili pravo na povraćaj PDV-a na bebi opremu.

 

“Smatramo da je nedopustivo da jedna državna institucija krši dogovor kojim je predviđeno da roditeljima koji žele da povrate PDV neće biti potrebna nikakva dokumentacija nego samo jedinstveni matični broj građana kroz koji bi Poreska uprava došla do svih podataka.

 

Zahtevamo odgovor na pitanje zbog čega su se sada stvari promenile i zbog čega se roditeljima ponovo na teret stavlja besmisleno čekanje na šalterima i prikupljanje brojnih papira? Zbog čega država želi da odvrati roditelje od ostvarivanja svog prava, jer to će se sigurno dogoditi kada vide spisak dokumenata koje treba da prikupe”

 

Radi se o sledećim dokumentima:

 

– fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih za bebu
– fotokopija dokaza o starateljstvu
– fotokopija uverenja o državljanstvu podnosioca zahteva
– dokaz o prebivalištu podnosioca zahteva (overena fotokopija lične karte ili potvrda o prebivalištu)
– potvrde oba roditelja o ukupnim prihodima za prošlu godinu
– fotokopija rešenja poreza za imovinu podnosioca zahteva
– fiskalni isečci izdati od strane prodavca i njihove fotokopije
– spisak brojeva fiskalnih isečaka
– fotokopija kartice sa tekućim računom i prve strane ugovora sa bankom

 

Kada se pogleda ovaj spisak i kada se uporedi sa onim što je obećano da će biti potrebno da bi se vratio PDV, a to je samo jedinstveni matični broj građana, jasno je da je država ponovo pala na ispitu i odlučila da svoju nesposobnost i neusklađenu administraciju prebaci na teret roditeljima. Očigledno je da se ovde ponovo radi o isključivo deklarativnom zalaganju za roditelje i pronatalitetnu politiku svih političkih partija bilo da su na vlasti ili u opoziciji, dok od prave akcije koja bi zaista pomogla roditeljima zapravo nema ništa.

 

Zahtevamo od nadležnih da preispitaju svoju odluku i da počnu da deluju u pravcu podrške roditeljstvu u Srbiji i u realnosti, a ne samo na papiru – navodi Bebac.com na svom portalu.KOMENTARI

 1. beba kaže:

  Dok mi mama i tata svu ovu dokumentciju pikupe, ja ću biti punoletan… 😆

 2. Anonimni kaže:

  klasika za nasu drzavu, kao dali su neke privilegije. od sve ove halabuke jedino su trgovci dobro prosli jer su podligli cene.

  cekamo da nam se javi dinkic da da nova obecanja

 3. kjhg kaže:

  bilo bi smesno da sve ovo ne treba jer bi onda svako mogao da stane u red za povrat PDV-a

 4. Admin kaže:

  Saopštenje za medije Poreske uprave:

   

  Родитељски портал “Бебац“ констатовао је да се од родитеља захтева да прикупе обимну документацију да би остварили право на повраћај ПДВ-а за храну и опреме за бебе.  Пореска управа Републике Србије се извињава због грешке која је настала у нашем систему.

  Наиме, у једној од наших филијала дељен је образац који садржи велики број докумената која би родитељи требало да доставе да би остварили право на повраћај ПДВ-а за храну и опрему за бебе. Реч је о старом обрасцу и према новом Правилнику о поступку остваривања права на повраћај ПДВ, предвиђено је да се приликом попуњавања врло једноставног обрасца, осим јединственог матичног броја за оба родитеља и новорођенче, достављају само фискални исечци издати од стране продавца хране и опреме за бебе.

  Изузетно, при првом подношењу захтева за рефундацију ПДВ, ако је реч о усвојеној беби или старатељству, усвојилац бебе доставља и фотокопију одлуке надлежног органа о усвојењу, а старатељ бебе фотокопију одлуке надлежног органа о стављању под старатељство.

  Захтев се подноси филијали Пореске управе по месту пребивалишта. Никакве додатне потврде код остваривања права на повраћај ПДВ-а за храну и опреме за бебе нису потребне.

  Пореска управа Републике Србије се још једном извињава родитељима и јавности због насталог пропуста.

 5. Ma vazi kaže:

  A sta drugo ocekivati, da drzava da novac ? Pa neeeee, ne ide to tako. Kod normalne , savesne drzave to se ne bi uopste ni vracalo jer nikada ne bi ni postojao PDV na bebi opremu u normalnoj drzavi. Ali sad kada vec pominjemo vracanje PDV, najbolje bi bilo kada bi ti pametni mozgovi koji samo greju fotelje i pune svoje dzepove, pokrenuli mozdane vijuge i lepo traze samo izvode za decu pa preracunaju sami , unazad godina mesecno hrana, pelene, kozmetika, obuca i odeca sve za bebe ali da uzimaju prosek u Beogradu za cene kao sto rade za plate pa onda izracunaju potpisu i podele narodu taj novac. Pa ce tek onda da vide koliko kradu ovaj jadni narod ………….

 6. Pera kaže:

  Naša država je otimačina ne viđena!Zadužili Srbiju radi ličnog bogaćenja.A mi da vraćamo!Neverovatno,najveće izdajice i najveći neprijatelji su upravo u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR