Povratak Svetog Trojstva

Radovi na vraćanju restauriranog spomenika, skulpture Svetog Trojstva, na prvobitnu lokaciju u Subotici su počeli.

Izvođač radova je subotička firma “Javornik”, a investitor Javno preduzeće (JP) “Direkcija za izgradnju grada”, odnosno grad Subotica. Predviđeno je da se restaurirani spomenik, nakon izgradnje temelja, postavlja etapno u vertikalnim segmenitma. Ugovorena vrednost ovih radova iznosi 2,8 miliona dinara, i oni se finansiraju iz gradskog budžeta. Novac za restauraciju, koja je prethodila radovima montaže spomenika, obezbeđena su od donatora.

Rok za završetak ovih radova je trideset kalendarskih dana”, navodi se u saopštenju Kabineta gradonačelnika Subotice.

sveto trojstvo

Odluka da se Sveto Trojstvo iz parka kod katedrale izmesti tamo gde je prvobitno bilo postavljeno 1815. godine, doneta je 2014. godine i restauratorski i konzervatorski radovi povereni su Umetničkoj radionici „Restauro“ iz Nove Crnje. Organizacija ovog dela posla pripala je Mađarskom nacionalnom savetu, dok se o pripremi lokacije i samom postavljanju brine Direkcija za izgradnju grada Subotice.

Karolina Biači,  diplomirani restaurator za kamen i kamene skulpture, čija ekipa je mesecima radila na pripremi spomenika, za Subotičke novine je izjavila da se od šest figura za sada radilo samo na tri, u skladu sa ovogodišnjim budžetom i da se nada da će se naredne godine ipak naći sredstva da sve budu rekonstruisane.  „U protivnom, vraćamo stare betonske figure Bogorodice i Sv.Trojstva, naravno sredićemo ih koliko možemo mada se beton ne da restaurirati, to je i najveći problem jer je već jako propao i puknut na mnogo mesta. Možemo ih čistiti i eventualno dati ton žućkaste boje, ali se puno ne može pomoći“.

Poslednja restauracija

„Sve što smo mogli spasiti od originalnog mi smo spasili, ali bilo je nekih delova koji su se u toku montaže bukvalno raspadali u paramparčad, pa smo morali da izlivamo nove, znači veštački kamen od istih sastojaka peščara i krečnjaka koji se savršeno može koristiti“, rekla je u toku restauracije Karolina Biači. Ona ujedno smatra da je, s obzirom na stanje u kojem se nalazi, ovo i poslednje moguće obnavljanje Svetog Trojstva, nakon čega će moći da se radi samo njegova kopija.

biaci

Karolina BiačiKOMENTARI

 1. JovaToYou kaže:

  Uskoro će samo spomenici ostati u Subotici.

 2. Gojko kaže:

  Ja bih predlozio da se u strogi centar grada postave jos jedno 5 do 6 spomenika i jos jedno dve fontane. Ovako mi malo pusto izgleda centar grada.

 3. bane kaže:

  @JovaToYou- Spomenici i G-đica Biači… @Gojko- Centar grada nesamo da izgleda pusto, on i jeste pust…

 4. stormwatch kaže:

  Bravo Presveto!

 5. Gojko kaže:

  @bane
  Jeste neki su otisli, ali mnogo njih je i ostalo. No u centru sada sem spomenika i banaka skoro da i nema nista, a i tih par ugostiteljskih objekata su preskupi za prosecni dzep. Verovatno je zato “pust” centar.

  Inace malo me i strah od ovog spomenika. Ova izmisljotina popovske elite(Svetog trojstva nema u bibliji) se vec vise puta okrenulo protiv samih popova pa im je crkvu raskolilo prvo na istocnu i zapadnu, potom zapadnu na Carigradsku i Rimsku (danas popularno zvane Katolicku i Pravoslavnu ) crkvu. Do kojih novih nesuglasica moze dovesti niko ne zna al’ nesuglasice medju veroispovestima i verama najcesce zavrsavaju ratovima, te je moja zabrinutost sa tim veca!

OSTAVITE KOMENTAR