Pozorište: 150 miliona ali iz pokrajine?

U Subotici se trenutno ne okreće nijedan kran.

 

Ovakva situacija koja dugo nije viđena u gradu predstavlja svojevrsni uvod u jednu veoma lošu razvojnu godinu koja je pred nama. Slična predviđanja smo čuli i od gradonačelnika koji je akcenat stavio na projekte koji su mahom ugovoreni i koji se finansiraju sredstvima EU ili putem kredita.

 

– Sledeće godine će biti dve velike investicije a to je izgradnja Regionalne deponije, izgradnja kolektora 2, kolektora 7 i fabrike vode. – istakao je Maglai.

Deponija-Subotica-04

Regionalana deponija

 

Sva potreban dokumentacija za izgradnju Regionalne deponije je obezbeđena a u toku je međunarodni tender za izbor izvođača radova na njenoj izgradnji. Očekuje se da će tender biti okončan do proleća 2014. godine.

 

Projekat težak 21 milion evra predstavlja najskuplji projekat u gradu i podržan je od strane Evropske unije koja će obezbediti 80% potrebnih sredstava dok će se ostatak obezbediti iz budžeta Republike Srbije.

 

Iduća godina je samo početak u realizaciji celokupnog projekta koji će se okončati 2017. godine.

 

Vodovodna i kanalizaciona mreža

 

Nakon potpisvanja ugovora sa Evropskom bankom (EBRD), grad je 2012. godine uzeo kredit u vrednosti od 11 miliona evra za realizaciju projekta izgradnje kanalizacione i vodovodne mreže. Projektom se predviđa izgradnja Kolektora 2 i 7, izgradnja potisnog voda od Subotice do Palića, centralnog kompleksa Vodozahvat 2 i centralnog magistralnog voda povez istok – zapad. Očekuje se da se iduće godine krene u realizaciju samog projekta.

 

Narodno pozorište

 

Nakon neuspešnog lobiranja u republičkom parlamentu gde je amadmanom zatraženo da se obezbedi 150 miliona dinara za izgradnju Narodnog pozorišta, gradonačelnik je izneo očekivanja da će se pomenuta sredstva obezbediti iz Pokrajinskog budžeta.

 

– Po meni će biti i investicija oko toga da je potpisan nastavak izgradnje pozorišta u visini od 85 miliona dinara i ja se nadam da će biti ispoštovan dogovor i da će se u 2014. godini još 150 miliona dinara predvideti iz pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja – rekao je Maglai.

 

Očekivanja gradonačelnika da će se obezbediti sredstva iz pokrajinskog fonda su podjednako realna koliko i njegovo očekivanje da će sredstva obezbediti u budžetu Republike Srbije. Izjava se pre može tumačiti kao stvaranje alibija za eventualni neuspeh po ovom pitanju i prebacivanje odgovornosti na opozicioni DS. 

Narodno pozoriste 2

Sinagoga

 

Ipak, za očekivati je da će se obezbediti sredstva za nastavak sanacije Sinagoge za šta je gradonačelnik obećao izdvajanje većih sredstava.

 

– Gledaćemo da se veće pare izdvoje za revitalizaciju i rekonstrukciju Sinagoge.

 

Novina u investicionim planovima je početak revitalizacije i rekonstrukcije obdaništa i zabavišta na teritoriji grada, koja su po rečima gradonačelnika u veoma lošem stanju jer se decenijama nije ulagalo u njih.KOMENTARI

 1. Glas razuma kaže:

  Malgai u poslednje vreme ne zna gdi udara.

   

  Posto mo molbe prema koalicionim partnerima nije prosla, red je da zamoli Dulica i Pajtica za pare iz pokrajine.

 2. realno. kaže:

  Jaka mu je koalicija kad ne mogu da mu proguraju "pozoriste" u budzetu. Toliko ce i da traje koalicija…

 3. pinky kaže:

  Kapitalna investicija – renoviranje obdanista 😀 Sta, dobice par novih stolica i krevetica i onda ce se slikati kao nesto je uradjeno?! Ma daj bre!

 4. hvalite me usta moja kaže:

  Deponiju je ugovorio još Oliver Dulić dok je bio u Ministarstvu zaštite životne sredine kada je iz fonda izdvojio 20% za izgradnju deponije. Sve ovo kasnije je prikupljanje dokumentacije i realizacija.

   

  Isto važi i za vodovod. Kredit je podignut još za vreme Saše Vučinića.

   

  Vidim Maglaiu puna usta tih projekata.

 5. Anonimni kaže:

  Zna li neko šta će biti sa klizalištem?

 6. Stipane,siti se... kaže:

  …a tamo neke 2004-2005,samo na Galleriji se "vrtila" 3(tri) krana !!!

  Pomozi Boze,za novog Waltera,pa makar i uvaljivao bajate cokolade i "isplahnule" flomastere,oprane mede,pozutele sveske,….kao ovaj,koji je kobajagi,branio Suboticu.

  Volio bih da vidim saldo >Opstina-Walter !!! 

 7. Marija kaže:

  Na Badnje vece pre dve godine su bili kranovi na Prozivci

   

 8. ---- kaže:

  Ovoj truloj koaliciji zasnovanoj iskljucivo na alavoscu za foteljama u javnim preduzecima predvidjam , sasvim optimisticno , rok trajanja do proleca.

 9. komsa kaže:

  Znaci nista novo. Sve stari nasledjeni projekti.

   

  Ako i to pozavrsava od njega dovoljno.

 10. CICIRINELLA kaže:

  @hvalite me usta moja

  Istine radi.

  1. Projekat  izgradnje Deponije je zapocet jos davne 2006-te godine. Dakle pre punih 7 godina i malo jace,

  2. Preko IPA fondova obezbedjeno je 17 miliona evra

  3, Ostatak od cca 4 miliona je obezbedila drzava.

   

OSTAVITE KOMENTAR