Pozorište će imati dve umesto tri scene

Komisije za izmenu projekta adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta, donela je zaključke na osnovu kojih će se urediti objekat.

 

Narodno-pozoriste-3.8.2013.-01-225x300

Predviđeni su brojni prateći i uslužno komercijalni prostori u cilju racionalne upotrebe novog objekta. Takav prostor činiće trećinu ukupne površine objekta čime će objekat ekonomski u funkcionalno biti izbalansiran. Prateći i uslužno komercijalni prostor može biti samo takve namene koja je kompatibilna ili u funkciji osnovne namene objekta, odnosno podržava kulturno umetnički sadržaj ustanove “Narodno pozorište“.

 

Projekti Izmene i dopune glavnog projekta omogućavaju uštede pri adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade u visini od približno 1/3 u odnosu na prvobitni Glavni projekat, odnosno za cca 8 miliona evra. Ušteda se zasniva, pre svega, na smanjenju volumena, smanjenju površine objekta, materijalizaciji i kroz smanjenja broja scena sa 3 na 2.

 

 

Bez kamerne scene

 

„Izmenjenom projektno-tehničkom dokumentacijom potrebno je predvideti dve scene: jednu veliku pozorišnu dvoranu i jedna manju scenu, što zadovoljava produkcione kapacitete i predviđeni budući razvoj Narodnog pozorišta, kao i zahteve publike. Veliku pozorišnu scenu (do 550 mesta) i koncertnu dvoranu sa prostorom (otvor) za orkestar (do 450 mesta).“ zaključak je Komisije.

 

Imajući u vidu navedeno, projektant se obavezuje da izmenama i dopunama projektno-tehničke dokumentacije predvidi predračunsku vrednost radova za radove koji predstoje i koji su neophodni za završetak objekta na nivou od cca. 10 mil. evra sa PDV-om, uvažavajući prethodne zaključke.

 

Finansiranje

 

Vlada Republike Srbije je do sada finansirala izvođenje radova u vrednosti 228.007.472,81 dinara a AP Vojvodina 257.870.879,67 dinara, pa ostaju ugovorne obaveze ugovornih strana za završetak radova rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje zgrade i to u procentima iskazano: R Srbija – 45%, AP Vojvodina – 45 % i Grad Subotica – 10 %, od ukupne vrednosti izgradnje objekta, prema Ugovoru o finansiranju.

 

Trenutni gabariti su konačni

 

Izmenjenim projektom treba redukovati volumen, odnosno visinu budućeg objekta, prema ulici Korzo i Trgu slobode, bez uklanjanja delova armirano-betonske konstrukcije prema ulici Korzo i Trgu Slobode, jer oni nisu ni izvedeni. Umesto ranije projektovane visine 28,83 m, visina objekta se smanjuje na 22,43 m, prema Trgu Slobode i na 18,3 m prema ulici Korzo, na takav način da se objekat uklopi u visinske gabarite do sada izvedenih radova.

 

Tokom nastavka projektovanja i izgradnje obezbediće se informisanje javnosti grada Subotica putem stavljanja 3D prezentacije projekta cele zgrade i njenog pročelja na javni uvid.KOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Sve nesto sumnjam da se na republicke pare moze racunati.

 2. djomla kaže:

  dodatni komentar  Projektantima je naloženo da pomenutu kamernu scenu preprojektuju tako da ukoliko jednoga dana bude sredstava i potrebe, da se ona relativno lako, bez velikih građevinskih zahvata, može pretvoriti u scenu. 

  Sa druge strane, glavni ulaz u pozorište sa strane trga, gde je nekada bio Yufest, trebalo bi da bude prostor koji će korenspondirati sa centralnim gradskim trgom. Osmišljeno je da taj prostor živi u skladu sa trgom kako bi se dešavanja na trgu delom mogla održati i u pozorištu. 

  Svakako Dani svinjokolja ne bi mogli delom da se održe u pozorištu, ali bi lako svoje mesto mogle naći neke izložbe, razni performansi, promocije, manifestacije poput Noći muzeja, sadržaj tokom Dana grada itd…   

  Trenutno je aktuelan Jazzik koji ukoliko bi prešao u pozorište mogao da upotpuni sadržaj festivala tim prostorom. Isto važi i za Dečiji festival, Filmski…

 3. Mr IKS kaže:

  Masta radi svasta !!!
   
  Kada ce se sa projekata,preci na realizaciju ?  
  Inace,kamerna scena od 0.00 do 22,5 je naj ekskluzivniji prostor za izdavanje !!! 
  Neki vec trljaju rukice !!! 

 4. mesco kaže:

  predlazem da se u pozoristu predvidi i jedna hladnjaca za te „mesnate dane“.

 5. ... kaže:

  ‘Usluzno komercijalni prostori’… Molim vas, nemojte dozvoliti da to budu banke.

 6. JEDAN JEDINI kaže:

  Cineplexx bi trebao da bude u sklopu zgrade Narodnog pozorista!!!

 7. STeve kaže:

  Jedna od velikih gluposti je izgradnja scena na nacionalnoj osnovi, radujem se da se od te ideje odustalo (ne daj boze da npr. jedna bude za nijansu veca  😉 itd)

 8. djomla kaže:

  STeve,

  „scene na nacionalnoj osnovi“ i slični izrazi nikada nisu izrečeni od strane arhitekte Radivoja Dinulović, bar ne u mom prisustvu. Naprotiv…

  Ti i takvi izrazi su potekli iz nekih drugih krugova sa nacionalnim predznacima.

  Govoriti o tri scene i tri nacije je krajnje besmisleno iz prostog razloga što je u Subotici zasupljen mnogo veći broj nacija koje bi u tom slučaju ostale bez svoje scene.

  Živimo u vremenu kada nacionalne organizacije, saveti i ustanove kroz kulturu i obrazovanje radi privlačenja finansijskih sredstava vrše polarizaciju društva po nacionalnoj osnovi, a sve pod zastavom „zaštite nacionalnih prava“. Taj trend je jako izražen. Građanska Subotica je onaj deo populacije koji se suprotstavlja tome i ovo pozorište bi trebalo pre svega da bude centar tog i takvog društva.

 9. STeve kaže:

  djomla:

  STeve,

  „scene na nacionalnoj osnovi“ i slični izrazi nikada nisu izrečeni od strane arhitekte Radivoja Dinulović, bar ne u mom prisustvu. Naprotiv…

  Ti i takvi izrazi su potekli iz nekih drugih krugova sa nacionalnim predznacima.

  Govoriti o tri scene i tri nacije je krajnje besmisleno iz prostog razloga što je u Subotici zasupljen mnogo veći broj nacija koje bi u tom slučaju ostale bez svoje scene.

  Živimo u vremenu kada nacionalne organizacije, saveti i ustanove kroz kulturu i obrazovanje radi privlačenja finansijskih sredstava vrše polarizaciju društva po nacionalnoj osnovi, a sve pod zastavom „zaštite nacionalnih prava“. Taj trend je jako izražen. Građanska Subotica je onaj deo populacije koji se suprotstavlja tome i ovo pozorište bi trebalo pre svega da bude centar tog i takvog društva.

  Zar nije bilo planirano 3 scene – srpska, hrvatska i madjarska? Ako jeste, sama epitet koji sam im dao je ispravan. Uzgred, ne verujem da cela ta ideja ima neke veze sa arhtektama, pa bih njih izostavio iz ove price.

 10. EagleX kaže:

  @STeve
   
  Bile su planirane 3 scene, ali su bile podeljene po funkcijama, npr. najbliza scena prema tgu je bila planirana za filharmoniju/koncerte, dok je ona u centru (Velika) bila planirana za predstave/opere i kamerna scena. 
  Prvi put cujem za tu podelu prema nacijama. 

 11. Neša kaže:

  @STeve
  Koliko se sećam, ta ideja je javno bila iznošena kao primer „multikulturalnosti“ sredine i opravdanje za megalomanski projekat koji je u startu bio osuđen na propast ako se uzme u obzir dosadašnje iskustvo sa velikim projektima izgradnje ili rekonstrukcije koji su započeti u ovom gradu pa ni posle više godina/decenija nisu privedeni kraju već samo predstavljaju način za izvlačenje novca iz budžeta (džepova građana): bioskop kraj Otvorenog univerziteta, kompleks bazena u Dudovoj šumi, Hajzlerovo kupatilo, Muzička škola, Srednja tehnička škola, bivši plac firme Komgrad…


   

   
   

 12. Ivica kaže:

  @STeve,
   
  3 scene – srpska, hrvatska i madjarska – To je pograšno tumačenje…Možda je bilo par puta rečeno da postojanje tri scene omogućava održavanje više predstava istovremeno, pa i na više različitih jezika, ali da će svako imati svoju sopstvenu scenu, to nikada nije…

 13. STeve kaže:

  Hvala svima na objasnjenju. 
   
  Gotovo sam ubedjen da sam citao na par mesta o tome, ali mrzi me sada da listam arhive, a nije bas ni vazno jer prihvatam vase argumente.

 14. gfk kaže:

  Kako je moguće nesto graditi a da nema gotov projekat,pa ni običnu garažu nemožeš graditi bez projekta.

 15. komsija kaže:

  O pozoristu se mnogo prica ali se i radi. Dokle god se radi dobro je, kada stane onda treba kritikovati.

 16. Loš Đak kaže:

  Lakše je (kraduckati) sa kulturom…

 17. neša kaže:

  Ivica:

  @STeve,

  3 scene – srpska, hrvatska i madjarska – To je pograšno tumačenje…Možda je bilo par puta rečeno da postojanje tri scene omogućava održavanje više predstava istovremeno, pa i na više različitih jezika, ali da će svako imati svoju sopstvenu scenu, to nikada nije…

  Nema potrebe da ublažavamo ili umanjujemo težinu izrečene gluposti predstavnika populističke ideje „stručnost iznad politike“ koja u startu u realnosti nije imala utemeljenje – tada su se svi kleli u TRI SCENE a pozorišna terminologija je veoma jasna:

  SCENA

  (grč. skehe – drvena skela, pozornica, lat. scaena) 1) Posebno izdvojen i opremljen prostor na kojem se izvodi predstava (bina); 2) deo čina u drami – prizor, pojava.

  BINA
  (nem. Buhne – pozorište, pozornica, scena) Posebno uređen i opremljen prostor kojem se izvodi predstava ili neki scenski događaj.
  Sem toga, javno se nerealno lupetalo da će SVE TRI SCENE imati najsavremeniju digitalnu audio-vizuelnu tehniku i rasvetu.

  I tako… narod kaže „obećanje ludom radovanje“ a strankama glasovi koji im obezbeđuju još četiri godine jahanja lakovernih građana Subotice.
  Da stvari sa tim građanima zaista nisu kako treba govore minusi na moj komentar, tačnije kritiku na račun lokalne vlasti koja grad vodi u propast a što se po priloženim fotografijama može videti. Subotica je u ruševinama, svako od nas je potencijalna žrtva neke zalutale otpale cigle a vi meni lupate minuse što kritikujem lokalnu neodgovornu vlast koja je kriva za ovakvo stanje.
  Dižem ruke od vas a vi pripazite da ne stradate od maltera, cigle, zabata, fasade ili cele zgrade! Za svaki slučaj ponesite šlem a ja vam upućujem rudarski pozdrav „Srećno“!

OSTAVITE KOMENTAR