Pozorište na raskrasnici puteva

Od kada je 2007. godine krenulo da se rekonstruiše, bura oko Narodnog pozorišta se nije stišavala. Bilo kakvo dešavanje u i oko gradilišta privlači veliku pažnju javnog mnjenja koje se po prvi put susrelo sa činjenicom da su radovi zaista stali i da je sudbina ovog poduhvata dovedena u pitanje. Sa terena se vidi da sredstava za ovu investiciju nema, niti postoje neki planovi da se u skorije vreme ulože neka sredstva. Međutim i da se ulože, postavlja se pitanje da li će ih biti za iduću godinu i onu tamo. Niko ne garantuje.

 

U tako teškoj situaciji postavlja se pitanje: Kako dalje?

Postoje više tunela kojima se može krenuti u ovome trenutku, svaki je podjednako mračan i ni jedan ne garantuje svetlo na kraju.

 

1. Jedna od varijanti koja bi najmanje uzburkala javnost je rešenje koje nudi faznu izgradnju pozorišta. Naime, potrebno je iz postojećeg objekta izvući minimum korisne površine neophodan za funkcionisanje Narodnog pozorišta. U taj minimum spada jedna dvorana umesto tri, i samo određeni broj prostorija, krajnje neophodnih. Preostali prostor, a tu spadaju podrum, balska dvorana, dve preostale dovarane itd. bi ostali nesređeni, praktično bez instalacija i maltera na zidovima.

 

Projekat bi morao da doživi velike izmene kako bi se finansijska konstrukcija smanjila na minimum. U takvoj situaciji bi primera radi spoljašnja fasada bila drugačija, oprema za scene i dvoranu bi bila oskudinija, enterijer bi bio najosnovniji itd…  I da se sve to smanji na minimum, potrebna sredstva bi bila velika, i tolika da bi se pozorište gradilo bar još 5 godina. Tada bismo dobili spolja završen objekat sa pročeljem kakvog ga pamte svi građani, ali i nesređenu unutrašnjos koja bi se ona uredila “jednoga dana kada se steknu uslovi za to”.

 

2. Druga varijana je radikalnija i pretpostavlja potpuno uklanjanje betonskih skeleta izgrađenog prethodnih godina. Ostao bi samo uređeni i doterani stari deo sa stubovima kao spomenik nekadašnjem pozorištu. Prostor oko takvog spomenika bi se pretvorio u trg. Predviđena sredstva bi se potrošila u sređivanje sale u Jadranu ili eventualno u kupovinu Domu JNA.

 

Ova varijanta je malo verovatna i predstavljala bi potpuni poraz ljudi na vlasti, a činjenica da pozorišta više nema izazvalo bi veliku ogorčenost naroda.

 

3. Treća varijanata podrazumeva pomoć privatnog sektora. Drugim rečima, postojeću kvadraturu pozorišta je potrebno podeliti u dve celine. Jedna potrebna za samo pozorište i tu spadaju tri dvorane i prostorije koje idu uz njih, dok drugu celinu čine poslovni prostori uz Korzo ali i uz Nušićevu. Predviđeni model podrazumeva prodaju tih prostora i obezbeđivanje dodatnih sredstava za završetak zgrade. Naravno država ali i grad bi i u tom slučaju morali izdvojiti pozamašnu sumu novca ali bi veoma ubrzali izgradnju celog objekta.

 

Ono što predstavlja veliki problem je činjenica da u ovo doba pred SEKU 2, malo ko bi se od privatnika usudio da uleti u vema skup biznis, vredan nekoliko miliona evra.

 

Možda postoji i četvrto ili peto rešenje, ali kako god bilo, neko će morati da povuče najteži potez i odluči ŠTA DALJE, jer je po svemu sudeći trenutno stanje neodrživo. Možda se može zažmuriti na jedno oko na kostur u Dudovoj šumi, ali se ne može zažmuriti na kostur u centru. Rešenje se mora naći, ova ili naredna vlast u gradu.KOMENTARI

 1. Beli kaže:

  Sve dok se odgovorni ne sankcionišu , dotle se manite svakakvih varijanti. Odgovorni bi mogao iz ličnih sredstava da dovrši pozorište a verovatno i bazen. Ostavio je ideje a pare uzeo i nikom ništa. Sramota za grad , državu i kompletnu nepotrebnu ujdurmu oko pravne države. Mi smo u lopovskoj državi i tačka.

 2. Anonimni kaže:

  2. Druga varijana je radikalnija i pretpostavlja potpuno uklanjanje betonskih skeleta izgrađenog prethodnih godina. Ostao bi samo uređeni i doterani stari deo sa stubovima kao spomenik nekadašnjem pozorištu. Prostor oko takvog spomenika bi se pretvorio u trg. Predviđena sredstva bi se potrošila u sređivanje sale u Jadranu ili eventualno u kupovinu Domu JNA….

  NAJBOLJA VARIJANTA ! Na zalolst ali tako je 🙁

 3. Crni kaže:

  Trebala bi finansijska ili neka inspekcija da pogleda gde su pare otisle i normalno da kazne one koji su bahato koristili sredstva za izgradnju.Mislim ako smo demokratska ‘neka’ drzava… 👿

 4. Scenski radnik kaže:

  Kasa nije završio ništa što je započeo od krupnijih poslova !!! Ama ništa.

  Govorim o gradskim poslovima, a privatne“projekte“ ne uzimam u obzir jer u tom sektoru on efikasno zaokružuje investicije. Sada se drži Naropdnog pozorišta kao pijavica iako, novine su pisale, njemu je mandat istekao i treba da se bira novi predsednik Upravnog odbora.

  Treba ovih dana da se bira i novi direktor Narodnog pozorišta, čeka se raspisivanje konkursa. O tome se ne govori. Sadašnja direktorka je već prekoračila pravo, izabrana je za ovaj treći mandat protivno Statutu.

  Uprkos velikom nezadovoljstvu javnosti ni taj novi projekt nije pušten daga građani „omirišu“ da se raspričaju da se oseti njihov odnos, nisu organizovane ni stručne rasprave.

  Zašto???

  Moglo bi možda nešto da se popravi od nastale štete. Jasno je dana ovaj način od posla nema ništa.Niti se zna koliko su para do sada potrošili, niti se zna koliko bi još trebalo. Ne zna se kako bi izgledalo kad bi bilo para, ne zna se ni kako će da izgleda ako bi se išlo uz minimalni trošak na završetak.

  Velika tajna svima ispred nosa, a svi ćute kao da su im  mozgovi zabetonirani.

 5. Anonimni kaže:

  Zbog 3-ce varijante je sve ovo i radjeno. Jednim udarcem 3 muve: 1. Ukrades pare za gradnju, 2. Srusis dokazni materijal u vezi otudjenja poslovnih prostorija sto postoje dokazi, 3. pretvoris u exluzivne poslovne prostore i na korzou i sa strane zelene fontane i pod tzv nemanja para a zbog pomoci privatnog sektora prelijes PP u njihove ruke-znamo i cije. Inace niko ne spominje da je jedno jako privatno preduzece bilo (moguce jos uvek) spremno da odmah zavrsi pozoriste i da drzava ih plati u roku kojem moze i kako moze, po nista posebnoj ceni. Samo da drzava da garancije, mislim da bi vec i bilo gotovo. Sta mislite ko je to sprecio? Brzinski dovukao jednu dizalicu iz Sombora da bi delovalo 9 da neko vec radi – ali nije moglo dugo da traje. Zna gospodin debeli brkati zasto je srusio, sigurno ne da bi renovirao i obezbedio Suboticanima Pozoriste, Suboticani treba samo da se puvaju i odobravaju a on odlicno zna sta ce i za koga ce.

 6. Anonimni kaže:

  Kupite DOM JNA. To je naljbolja varianta,kakav poraz,pametan covek razmislja
  o sta ce da bude a ne sta je bilo.

 7. Anonimni kaže:

  poubijajte sve one koji su digli ruku za rušenje pozorišta,a i one koji KAO nisu bili zainteresovani

 8. Anonimni kaže:

   

  :

  Kupite DOM JNA. To je naljbolja varianta,kakav poraz,pametan covek razmislja

  o sta ce da bude a ne sta je bilo.

   

   

  Pametan covek itekako pamti sta je bilo jer ona fraza kaze “istorija je uciteljica zivota”, potrositi milione evra i reci da pametni razmisljaju o buducnosti je budalastina.

 9. Anonimni kaže:

  :

  poubijajte sve one koji su digli ruku za rušenje pozorišta,a i one koji KAO nisu bili zainteresovani

  Amen!
  gde su sada ti koji su digli ruku?

 10. Gorstak kaže:

  Možda da razmislimo i o varijanti da svima onima koji su se zdušno zalagali za ovaj nerealni megalomanski projekat, i zahvaljujući kojima sada imamo ruglo u centru grada, damo opremu i alat pa neka ga sami završe.Samo bojim se da ce biti dosta posla jer kad to zavrse sledi rad na bazenu, platou Zorana Đinđića…

  Nekad pomislim da i ne zaslužujemo bolje jer samo posmatramo kako nas kradu i lažu pred očima…Bolje bi im bilo da izvrše rekonstrukciju zatvora, jer se nadam da će tamo provesti ostatak života!

 11. k. kaže:

  Naći će se već neko adekvatno rešenje. Nego, možda bi valjalo razmisliti šta preduzeti u međuvremenu. Polazeći komercijalnom logikom ova konstrukcija zapravo krije neviđeni potencijal. Uzmimo za primer recimo jednog sasvim prosečnog turistu iz Evrope koji se sticajem okolnosti zatekao u našem gradu. Šta on vidi? Pored toga što, dok gricka kokice, može da uživa do mile volje u fotografisanju brojnih lepih zgrada ovog grada, zatećiće se pred ovim grandioznim zdanjem. Ne sumnjam da će se ovaj isti turista tu zadržati još neko vreme. Za to vreme će razmišljati o istoriji umetnosti, arhitekturi, o gradovima koje je video ili tek hraniti golubove, nije važno. Ono što je sigurno je da će ponukan na razmišljanje ogladneti, večerati u nekom ugodnom restoranu i možda prenoćiti tu. Još ako bi se organizovao neki performans u pomenutoj građevini, interesovanje bi moglo biti veliko. Odgovarajuća bi bila neka trupa artista ili cirkuski spektakl.

  Šalu na stranu, bilo bi lepo kada bi se složno našlo neko prihvatljivo rešenje i završilo lepo na radost sviju nas. Zarad toga je, uostalom, i početo sa gradnjom. Zar ne?

 12. Anonimni kaže:

  Ti koji su dizali ruke su na istom mestu na kome su i pre par godina dizali ruke za rušenje. Doduše malo su se prekomponovali a i ono ZLO od gradonačelnika (tadašnjeg) je kao nagradu dobio direktorsko mesto u privrednom parku u malom bajmoku. Umesto da završi na robiji …opa direktor.

 13. Anonimni kaže:

  Da sad raspisu neki referendum po ovom pitanju, ja bih glasala za varijantu 1. Medjutim, ne bih se slozila sa drugacijim (privremenim) izgledom fasade. Zar nisu sagradili sve spratove? Nema razloga da se menja fasada. Jer svi znamo da je privremeno najduze. 
  Cak sta vise, glasala bih i za opciju da naprave poslovne prostore i fasadu. Bez opremanja enterijera. Znam da to ne sluzi osnovnoj svrsi, tj. ne bi uopste bilo pozoriste. Ali budimo realni, nije to ni zadnjih par godina. Barem bismo se, za pocetak, resili rugla.

 14. Anonimni kaže:

  ono zlo od tadasnjeg gradonacelnika je dobilo mesto direktora a jos vece zlo od predsednika skupstine gradonacelnikovu fotelju!!!.. i sta je uradio po tom pitanju za cetri godine?… cutao i molio boga da ga ne pitaju za pozoriste… ali briga njega, pije se pivo u minhenu…

 15. Anonimni kaže:

  “Marian Lih, članica Gradske uprave Minhena za socijalna pitanja rekla je da je uprava Minhena uvek bila spremna da pomogne i da će rado razmotriti svaku inicijativu Subotičana.Saradnja je uspešna u mnogim oblastima, od socijale, zdravstva, školstva, do kulture i sporta. Sa njom se složio i Hamid Sijerčić, član Gradske uprave Minhena koji je uveliko doprineo da konkretna humanitarna pomoć stigne do Subotičana.”

  Sad već otprilike vidim u čemu možemo biti uspešni. Pošto se nismo pokazali baš sposobnim u domenu oživljavanja privrede i turizma, barem dobro prolazimo u društvu kao socijalni slučaj. Eto mi odemo na sajam, investitora baš i nema nešto u ovo krizno vreme, ali nađe se neko da se sažali na nas i dodeli nam humanitarnu pomoć. I to je nešto.

 16. Anonimni kaže:

   

  :

  „Marian Lih, članica Gradske uprave Minhena za socijalna pitanja rekla je da je uprava Minhena uvek bila spremna da pomogne i da će rado razmotriti svaku inicijativu Subotičana.Saradnja je uspešna u mnogim oblastima, od socijale, zdravstva, školstva, do kulture i sporta. Sa njom se složio i Hamid Sijerčić, član Gradske uprave Minhena koji je uveliko doprineo da konkretna humanitarna pomoć stigne do Subotičana.“

  Sad već otprilike vidim u čemu možemo biti uspešni. Pošto se nismo pokazali baš sposobnim u domenu oživljavanja privrede i turizma, barem dobro prolazimo u društvu kao socijalni slučaj. Eto mi odemo na sajam, investitora baš i nema nešto u ovo krizno vreme, ali nađe se neko da se sažali na nas i dodeli nam humanitarnu pomoć. I to je nešto.

   

   

  Pravo u centar.  😳

 17. dezider vojnic purcar kaže:

  e sad ja moram da kazem nesto…. ko je zlo a ko nije zlo… narod je birao. Drugo otvaranje novih radnih mesta je trenutno jedino sto koliko-toliko funkcionise u gradu (najavljene jos 3 velike investicije – bice i manjka radne snage) i to je jedino sto ne mogu da zamerim ovima na vlasti. Trece – pozoriste, apsolutno sam za varijantu br 2. postojece podrume pretvoriti u podzemne garaze, gore trg, a za potrebe pozorista kupiti i adaptirati dom vojske ( kakvo nam je pozoriste i trupa i to je previse).

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: