Pozovi gritera da bi zavoleo Suboticu

Nik Majers iz Sijetla voli destinacije izvan uobičajenih turističkih ruta i u maloj kulturnoj „ambasadi” svoje zemlje, Američkom kutku u Subotici, popio je svoju prvu, pravu domaću kuvanu kafu. Za ovog uposlenika „Starbaksa” bilo je to neobično iskustvo, a o svemu tome detaljno je izvestio na svom blogu, deleći komplimente Subotici, ljubaznosti domaćina i lepoti grada.

U otkrivanju grada i novih ukusa pomogao mu je Levente Homolja, zaposlen u Turističkoj organizaciji Subotice, ali i griter – poseban turistički vodič, koji je kao vaš prijatelj u drugom gradu. Subotica je, odmah posle Beograda, 2010. godine pristupila svetskoj mreži gritera, odnosno gradova koji imaju ovu turističku uslugu izmišljenu 1992. godine u Njujorku, kada je Lin Bruks shvatila da je na putovanjima stekla prijatelje koje bi da ugosti u svom gradu.

 

Levente Homolja i bivši ambasador SAD Majkl Kirbi

levente-i-ambasador-Kirbi

Od tada je upravo ta neposrednost, ljubaznost, prijateljski nastup prilagođen potrebama gosta u osnovi gritera svugde u svetu. U Subotici ovaj posao, osim Levente, aktivno rade i Bojan Stanin, Bojan Nikolić, inače kolega novinar, i Đorđe Todorović. Ovo je volonterska usluga Turističke organizacije, tako da ni griterima ne plaća vođenje turista, niti im gost duguje bilo kakvu novčanu nadoknadu.

Osim znanja jezika i uslužnosti, Levente objašnjava šta je još važno za gritera: – Ogromna ljubav prema gradu i neprestano čitanje o njegovoj istoriji i slušanje starijih sugrađana. Samo tako mogu da se pronađu, nauče i upoznaju za većinu skrivene tajne i lepote grada i njegove istorije.

Kao i za svaki posao koji se radi bez naknade, griteri imaju i ogroman entuzijazam, a gosti im na to uzvraćaju i na neočekivane načine. – Godišnje u Suboticu dođe između 30 i 40 turista koji traže usluge gritera i kada prošetamo s njima, pričajući im o istoriji grada i znamenitim sugrađanima, oni se toliko iskreno oduševe njegovom lepotom da sam i sam počeo Suboticu da posmatram drugim očima – priča nam Levente.

Dobro poznavanje Subotice je, naravno, obaveza, jer iskustvo gritera govori da im stižu odlično edukovani putnici, upoznati sa ovdašnjom istorijom, kulturom, te nije retkost da neki to ovekoveče i u posebnim blogovima ili postavljajući fotografije na društvene mreže.

Nakon što je 2014. godine „Njujork tajms” Suboticu uvrstio na 42. mesto od 52 destinacije koje treba obići u Evropi, prvi koji je tragom tog teksta stigao u grad bio je Patrik Barker iz SAD. – Patrik je bio toliko oduševljen našim gostoprimstvom i onim što je video da je o tome napisao blog koji je postavljen i na zvanični sajt ambasade SAD u Beogradu. Mi smo i privatno ostali u kontaktu i ove godine nam se vraća, zajedno s porodicom i prijateljima – nastavlja Levente.

Kroz grad je poveo mnoge strance, pa je tako usluge gritera tražio i danski ambasador u Turskoj, dok je prilikom prve neslužbene posete Subotici Majkla Kirbija, sada već bivšeg ambasadora SAD u Beogradu, Levente sam ponudio da mu pokaže Gradsku kuću i centar grada. – Bila je to potpuno neformalna situacija, ja sam bio u šortsu i papučama, ali sam želeo da mu pokažem naš grad, a on je to prihvatio.

Obično su griteri ti koji zasipaju gosta podacima, ali Levente pamti i neobičan slučaj sa Subotičankom koja je grad napustila 1948. godine i prvi put se vratila pre dve godine s mužem.

– Pošto je Jevrejka, obišli smo Sinagogu i jevrejsko groblje, a onda sam je poveo na železničku stanicu, gde je u sklopu neke manifestacije bio i voz koji je nosio žrtve holokausta. Bila je tu i grupa đaka i dok ih je učiteljica ispitivala kakve su oznake nosili Jevreji za vreme Drugog svetskog rata, umesto dece, odgovorila je moja gošća. Rekla im je da je i sama bila u ovakvom vagonu. Onda je deci govorila o užasu rata i logora. Bio je to potpuno spontano i toliko nabijeno emocijama da ćemo zauvek pamtiti – ispričao nam je subotički griter Levente.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Taj griter mogao je barem da se ukusno obuče umesto ove ‘ partekle’ što ima na sebi…

 2. Milos kaže:

  @Mogille mislim da si promasio temu… Po obicaju.

 3. nislija kaže:

  @Megille nije recepcionar nego griter.

 4. nekoime kaže:

  doticni „griter“ (greater) je jednom prilikom u poseti sinagogi prevodio sta je domacin pricao na madjarskom, domacin izgovori 20 rec, „griter“ to prevede u 2, sturo opisne reci…

 5. Pravdoljub kaže:

  Subotica kao jedna od turističkih destinacija,koju preporučuje „Njujork tajms“. HVALE VREDNO!!! sada ostaje na nadležnima da povedu računa kao nikada do sada o komunalnom redu i čistoći grada. Imamo potencijala,svako od nas se trudi na neki način da nešto učini za ovaj grad,učinimo još samo malu stvar-budimo uljudniji jedni ka drugima, samim tim šaljemo lepšu sliku i u svet.

 6. Megille kaže:

  @ Milos @ nislija ,Obiđite malo predgrađe Subotice 500 metara od Subotičke gradske kuće pa možete poslati ‘ poruku’ u svet… A što se tiće neukusnog odevanja gritera jako je dobra poruka za svet s obzirom da na slici zajedno se slikao sa bivšim Američkom ambasadorom ,koji ipak kulturno se obukao i nije došao obučen kao da ide na maškare.

 7. stormwatch kaže:

  Greater moze biti London, a Greeter je ova osoba koja vodi po gradu i svojom usluznoscu i pristojnoscu i znanjem zadivljuje strane turiste…

  A jel se neko seca one extreme sramote koja se pojavila na B92(?), pre mnogo godina….vodio covek goscu u Bioskop Lifka i prica ti on prica kako u je Lifka poznata kao super Disko i u jednom momentu kaze da nema pojma da li su tu pustani filmovi i da je to zaista bio bioskop, po njegovom je mozda bio ali on ne zna.

 8. nekoime kaže:

  @strum, mea culpa, hvala na ispravci 😉

  @pravdoljub, ajd daj link do clanka

 9. Pravdoljub kaže:

  @NEKOIME. Oprostite, no nije mi jasno šta želite? Sa ovim….““@pravdoljub, ajd daj link do clanka““.

 10. Mister No kaže:

  Levente je dobar momak, poznajem ga . Zna dobro engleski i kulturan je . U ovom slucaju odelo ne cini coveka . Ne daj Boze da je na slici pored Kirbija neki politicar tipa Srecko Sojic, doteran ali posvadan i sa srpskim jezikom a kamoli sa engleskim.Napred Levente !

 11. Mister No kaže:

  @stormwatch Nisam Vas razumeo,ko se osramotio na B92 ?

 12. Mister No kaže:

  @ Pravdoljub Preporuka poznatog svetskog lista je lepa stvar , nazalost turisticki potencijal Subotice nije iskoristen.

 13. Pravdoljub kaže:

  @Mister No-U pravu ste, to je jedna tužna činjenica. Posebno kada pogledamo kako grad, tako i okolinu. Imali bi smo štošta da pokažemo, ali zasada je ovako. Nadajmo se boljim danima,jednom..

 14. stormwatch kaže:

  @Mister No

  Pa taj decko sto je bio Greeter na toj emisiji koja se davala na B92, ja ne znam ko je on.

 15. Joška kaže:

  Izvinte jel treba da bude ovakav domaćin ? https://m.youtube.com/watch?v=PfnYqQfs6Z4

 16. nekoime kaže:

  @pravdoljub, pa link do clanka iz ny times casopisa, koji kaze da je subotica top destination

 17. Torbica kaže:

  @Nekoime slobodno ukucajte na google subotica new york times i eto clanka. A mozete i ovo procitati slobodno, radi se o decku koji samo zbog tog clanka dosao u nas grad. http://www.americancorners.rs/view-news/en/Subotica/10/Patrick_Barker_from_Kentucky__USA_in_Subotica/

 18. Mister No kaže:

  @ stormwatch Balkanska posla , momak je mogao pola sata pre snimanja da se proseta gradom, raspita se i dosao bi do trazene informacije pa ne bi ispao neobavesten pred kamerama .

 19. stormwatch kaže:

  @Mister No

  Ja se secam da je on bio oficijalni Suboticki vodic. Pa zar ne bi trebalo malo detaljnije da se protrese znanje takve osobe o gradu koji predstavlja?…i to jos na nacionalnoj televiziji. Inace, dokacili su ga neki tipovi na nekom forumu u vezi toga pre par godina, pa se licno javio i poceo da ih psuje jer su „niza vrsta“ u odnosu na mladog gospodina.

 20. Pravdoljub kaže:

  @nekoime. Naravno evo :http://www.vinarijazvonkobogdan.com/vesti/new-york-times-preporučuje-suboticu-i-vinske-puteve-palića

  http://www.nytimes.com/interactive/2014/01/10/travel/2014-places-to-go.html?_r=0

  Malo sam se potrudio da Vam iziđem u susret i da Vam pronađem linkove od članaka koje ste tražili u drugom linku na četrdeset i drugoj stranici se nalazi fotografija vinograda i sledeći tekst pisan na Engleskom. Izvolite…………
  42. Subotica, Serbia

  Serbian wine? Time to take a sip.

  The Balkan Peninsula has a wine culture that dates back hundreds of years, but war and political unrest over the last century decimated Serbian vineyards. As recently as a decade ago, Serbia produced virtually no wine that met international standards. But progress has been swift. Recently, small producers have revived the Subotica-Horgos wine region near the northern border with Hungary. Here, the Palic Wine Route has been attracting domestic wine tourists who spend days sampling local cabernet sauvignon in wine cellars, sipping dry Trijumf white during dinner at Bosscaffe and unwinding in the Hotel Galleria‘s high-tech spa. — INGRID K. WILLIAMS

 21. Mister No kaže:

  @ stormwatch Zvuci neverovatno , suboticki vodic da ne zna tako nesto . Ja bih od sramote dao otkaz da sam se tako izblamirao . Voleo bih da znam ime tog coveka i odakle je . Ja sam rodeni Suboticanin ali neki Bosanci koji zive u Subotici znaju o nasem gradu vise od nas domorodaca . Odakle li je mladi vodic .? 🙂

 22. stormwatch kaže:

  Ovom prilikom bi hteo da podelim sa vama jednu moju staru na konto tog texta o Subotici u New York Timesu.

  Naime, bio sam prezabezeknut kada sam video da je clanak o Subotici o NYC izazvao buru zgrazavanja, zlobe, primitivizma i izivljavanja kod dobre vecine forumasa i da je text extremno i ostro kritikovan od strane lokalnih sarlatana.

  Elem…evo…

  O, đe li si to Ingrid igrom sudbine na svom putu skrenula?
  Pa si Suboticu, u tamo nekom New York Timesu spomenula.
  Dok sva nepomenuta mesta za takvom reklamom žude,
  u Subotici se stranačke, palanačke i primitivističke strasti – sve odjednom bude.
  Javljaju se da ti objasne kako nemaš pojma šta si videla,
  I da ti se u stvari pogrešna stvar svidela!

  Kritike su razne – tragične, komične jadne i tužne.
  Kao i uvek, najviše se čuju ovi što ne znaju da spoje unakrsne tri,
  što sveta, sistema ni kulture nisu videli.
  U životu u civilizaciji teško da imaju bilo kakvog pojma,
  ali se ponose time što su ambasadori silovanja tvog vlastitog dojma.

  O, gospođo K?
  Da li ste vi to na na nečije kurije oko stali?
  Pošto su vam epitet potplaćene novinarke dali.

  Ali, što da im ne verujem? Sasvim je sigurno istina to što oni pričaju!

  Jer u New York Timesu je sve moguće objaviti za Sifon sode i deset sa lukom.
  Pa nisu to neke eminentne novine kao; Šlic, Kurar, Kress i Ola!,
  gde se sve postiže isključivo obrazovanjem, iskustvom, talentom, radom i mukom!

  I gde baš nađe da ode u Boss?
  Taj restoran poznat na svim kontinentima već duže,
  po visokim ocenama na Tripadvisor.com.
  Za svakoga ko za svoje pare ne želi, poslužene ostatke sa svadbi da mu služe,
  siguran, logičan i odličan gurmanski dom.

  Sa tim providnim plaćenim promovisanjem, privukla si apsolutno negativnu pažnju,
  ali bi zato itekako stekla kult obožavalaca, da si pomenula neku rupu sa masću leba,
  ili „preukusnog“ smrdljivog zagorelog vola, na 23 godine neopranom ražnju!

  Gde ti bi da pri zdravoj pameti zadireš u vinograde, lažno plodne?
  Kad su sve te nagrade za najbolja vina u Kaliforniji, kako pričaju oni što znadeju, iz drugih razloga date,
  samo ne zbog kvaliteta, tehnologije, tradicije i Ravnice Vojvođanske rodne.

  Eto, opet si Ingrid propustila da sebi u Subotici napraviš kult,
  Jel’si, sram te bilo, u laganom delirijumu promašila kraljice Lozovače pult.

  Pomenu ti vala, najveći Welness centar i svima mrsku Galeriju.
  Taj svetski, hotelsko-kongresni-event komplex, iznikao u jednom zlobnome selu.
  Trebala si se zavući pod neki šator i bez pribora izgustirati na te nane,
  sveže zaklanu i izroštiljanu mangulicu celu!

  Galleria ti je inače u gradu, jedna od glavnih tabu tema,
  Jer je građevina izrasla na nasleđu nakrivljenih udžerica i nabijanica vlažnih.
  Neukusno prepuna je Subotica još uvek takvih dragulja lažnih.

  Znam međutim, da si se sita nauživala pogleda sa vrha tornja gradske kuće,
  samo si jednostavno ušla, kupila kartu i popela se gore.
  Šta li tvojih 8 imaginarnih prijatelja misle kada pružaju pogled daleko u ravnicu,
  na kojoj se nekada baškarilo panonsko more?

  Draga Ingrid,
  ni sama nisi svesna kakvu pometnju u „eliti“ grada sa ovim pohvalama you would make,
  dok u Bossu onako ležerno pišući članak, ti were devouring a chocolate cake!

  Ostale veće turističke destinacije, i manje vukojebine featurovane u tom vodiču,
  pametno će iskoristiti promocije takve, ogromne prednosti.
  No, u Subotici ti vladaju neke druge – primitivne vrednosti.

  Budi sigurna da si u lavirint zaostalosti, zlobe i gluposti,
  Uvek dobrodošla da izađeš!

  stormwatch 2014.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 56 = 60

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: