Praznik rada u Subotici – 01. maj 1946.

UVOD

Prvog maja 1886. godine u Čikagu su stotine hiljada radnika izašle na ulice zahtevajući veća prava i osmočasovni radni dan… U dugoj ljudskoj istoriji klasnih borbi, bio je to još jedan "rat svetova" – sukob između siromašnih i bogatih – u kojoj jedni nisu hteli ništa da izgube, a drugi nisu imali šta da izgube…

Tek danas, nakon "mudrih i poštenih" privatizacija koje nas kao grom iz vedra neba strefiše tokom protekle decenije, još uvek uljuljkani bajkama o lepoj i svetloj budućnosti, tek retki pojedinci uviđaju da je radnička klasa odavno izgubila rat…

Ali da se vratimo temi.
Kako je izgledala proslava Prvog maja u Subotici između dva svetska rata pisao je Lansky na temi: 1. maj i izleti oko Subotice pre rata.

Nakon završetka rata u Jugoslaviji i dolaska komunista na vlast, proslava 1. maja postaje legalna. Socijalizam se ukorenio u podsvesti običnih ljudi, uz "opušteno" druženje i roštiljanje u prirodi,  stvoren je utisak da je 1. maj najvažniji državni praznik.

Logično. Spojili su se lepo (druženje i roštiljanje) sa korisnim (plaćeni nerad).
Na ovim prostorima Prvi maj se po tradiciji slavi u prirodi (po šumama i gorama naše zemlje ponosne), a jedini izuzetak od ovog pravila je selo Đurđin. U Đurđinu se prvomajska proslava odvija na "proštenju" – seoskom vašaru u glavnoj ulici (potez od crkve sv. Josipa Radnika do O.Š. Vladimir Nazor). Kada se u kasno popodne vašar raziđe, važi "pravilo" da se obavezno prisutvuje tradicionalnim konjičkim trkama na seoskom hipodromu (kod škole).

 

1. maj 1946. godina

Daleke 1946. godine u Subotici je proslava počela ujutro u 6 sati "Buđenjem" od strane muzičkih kapela (što je i danas običaj). Od 8,30 je kretala organizovana povorka trasom kao na slici,  i to sledećim ulicama:

Trg maršala Tita (današnji Trg republike), Republikanskom ulicom (Korzo), Antunovićevom ulicom (Đure Đakovića), Vilsonovom ulicom (Maksima Gorkog), Zagrebačkom do Somborskog puta. Somborskim putem preko Jelačiveće ulice (Matka Vukovića) do Trga slobode.

 

Trasa kretanja Prvomajske kolone

Šetnja se završavala u 9 časova na Trgu slobode ispred (danas nepostojećeg) pozorišta gde je održan svečani miting na kojem su se menjali govornici pričajući bajkovite priče o lepoj i svetloj budućnosti, o bratstvu i jedinstvu (koje ćemo čuvati kao zenicu oka svoga), o fabrikama kojima će upravljati radni ljudi i kako će svako raditi u domenu svojih mogućnosti, a dobijati onoliko koliko mu pripada… zašto tako malo?

Preteče Subotičkih novina, "Hrvatska riječ", nakon praznika, u petak 3. maja, objavile su da je subotičkim ulicama prolazila "nepregledna povorka radnog naroda" i da je "ispred počasne tribine prodefilovano oko 40.000 učesnika proslave".

 

Naslovnica Hrvatske riječi

 

Te daleke 1946. godine šetnja uz vašarski nakinđurenu obalu Palićkog jezera nije postojala, mada ćete pronaći podatak da se proslava 1. maj na Paliću obeležava preko 120 godina.

Prvi Prvomajski uranak, ovakav kakav ga danas poznajemo, obeležava se tek od 1983. godine. Dudova šuma je do tada bila glavno izletničko mesto i u njoj su se okupljali izletnici. Naravno, kao i danas, građani su rado odlazili i na neke druge lokacije – okolne šume i šumarke.

U Dudovoj šumi su od ranih jutarnjih sati, pa sve do 18,30 časova, za izletnike bili organizovani različiti programi zabavnog sadržaja.

Uveče od 19 časova na Trgu slobode je održan koncert filharmonije i vojne muzike, a onda je za prisutnu svetinu, kojoj klasična muzika nije prirasla srcu, upriličeno opštenarodno veselje uz kozaračko kolo i nazaobilazne partizanske pesme…. Druže Tito mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo… I nismo!!!

Još uvek slavimo 1. maj!  … I gazimo travu…KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  PRVI MAJ 125 PUTA – prvi su bili graficari – stampari, od gostione VASS ÁDÁM-a do izleta na

  Palich. Parola je bila SVI ZA JEDNOG – JEDAN ZA SVE, kao i natpis 8-8-8 sve su to uzeli

  policajci. I ove godine nekadasnji radnici Panonije, Minerve, pa i Birografike izlaze do jezera

  tamo je bio sportski centar VERMES-a – ostao je samo BAGOLY -VÁR, setimo se njih.DGY

 2. stormwatch kaže:

  Lepo lepo, divan je taj praznik prvi maj. Osamdesetih godina se samo ziveo ceo April da se dodje na Palic prvog maja posto je proslava bila svetska. Mada imam jedno drugo pitanje, kako se pak ove novine nijesu zvale Bunjevacke Novine, kad Hrvati nikad nisu ziveli na tim prostorima sudeci po onome sto pricaje Bunjevci i sto je zdusno podrzano od sadasnje vlasti?

 3. Bunjevac kaže:

  U vrijeme Hrvatske riječi današnji srbijanski konstrukt lažnog bunjevačkog identiteta još nije postojao sa svim ovim bizarnostima kao danas.Postojalo je samo naslijeđe ugarske represije koja Bunjevcima nije dozvoljavala integraciju u hrvatsku naciju nakon Ugarsko hrvatske nagodbe.Osim toga,velika Mađarska je imala pretenzije na skoro cijeli teritorij današnje Hrvatske,slično kao Miloševićeva Srbija pa je iz tog vremena ostala "bunjevština" kao domorodački neintegrirani identitet lokalnog identifikacijskog dometa.Na takvo stanje su velikosrpski ideolozi,počev od Erdeljanovića nadalje nakalemili svoju velikosrpsku "dumu" da Bunjevci nisu Hrvati nego pitaj Boga šta,valjda Dačani.

  Nerješiv politički problem za Srbiju je nastanak samostalne hrvatske države koju Srbija nikad neće moći "probaviti".K tome još,po automatizmu suvremenog međunarodnog prava,Bunjevci postaju državotvorni element,manjina s matičnom državom koju Srbija inače ne može smisliti.

  Dakle,Bunjevci se u Srbiji ne priznaju kao "grana hrvatskog naroda" ne zato što ne priznaju granu nego zato što ne priznaju stablo!A ne može se biti grana nepostojećeg stabla.

  Ako se već ne može de jure osporiti hrvatska država koja je nastala u ratu tako što je porazila velikosrpskog agresora,treba svim mogućim smicalicama oslabiti njezinu manjinu unutar granica mogućeg:unutar Srbije,a to se događa upravo na bunjevačkom slučaju.Naravno da se to vidi iz aviona i da nitko izvan granica Srbije nije toliko blesav da ne vidi u svemu ovome segment velikosrpske politike,iste one koja je udarala na Vukovar,Srebrenicu,Dubrovnik itd…..

  Od toga će se Srbija duuuugo morati prati….

 4. zorandjala kaže:

  Bunjevac? Sirok pojam,ja ih znam barem pedeset koji nemisle tako. ovo ni Poglavnik nebi bolje objasnio .Samo si zaboravio najveceg sina lijepe vase Tita.

 5. Bunjevac kaže:

   

  zorandjala:

   

  Bunjevac? Sirok pojam,ja ih znam barem pedeset koji nemisle tako. ovo ni Poglavnik nebi bolje objasnio .Samo si zaboravio najveceg sina lijepe vase Tita.

   

   

  Nikakav "poglavnik" ni Tito,ni "Šava ni Pava",nego samo gola istina,ogoljena od svih srbijanskih gluposti izrečenih o Bunjevcima.

  Bunjevci su,preko hrvatske države državotvorna manjina s matičnom državom Hrvatskom kao "adresom,imenom i prezimenom" pred međunarodnom javnošću,a ne neka krezava domorodačka zajednica kojoj će Srbija kreirati identitet.Manite se ćorava posla,zato se Srbija i raspada.

 6. Car Dušan kaže:

  Bunjevci su Srbi odnosno srbskog su porekla, koji su na žalost pokatoličeni od strane Marije Terezije te su kao takvi kasnije svojatani od strane takozvanih Hrvata! Izvorno, Bunjevci su bili Pravoslavne veroispovesti koji su kasnije pokatoličeni te su u mnogim istorijskim izvorima navođeni kao katolički Srbi a na ove prostore su došli iz okoline reke Bune u Hercegovini!
  Što se tiče nastanka današnje hrvatske, moglo bi se reći da najveće zasluge snosi kralj Aleksandar I Karađorđević koji je nakon Prvog sv. rata poražene velikohrvate potezom pera preveo na stranu sila pobednica te im na taj način u novoformiranoj državi SHS POKLONIO nukleus državnosti!!! Dakle, najveća zasluga za formiranje današnje Hrvatske nesumnjivo pripada srpskom kralju Aleksandru!!!
  Drugo, nikakva Hrvatska nije porazila „velikosrpskog agresora“ već je ta takozvana Hrvatska proterala ogroman broj svojih građana Srpske nacionalnosti uz pomoć američke i nemačke logistike te izdajnika S.Miloševića koji umesto da proglasi opštu mobilizaciju u Srbiji, naređuje Krajiškim Srbima da odstupe a Miletu Mrkšiću da povuče krajišku vojsku sastavljenu uglavnom od lokalnih meštana!
  Da je S. Milošević proglasio opštu mobilizaciju u Srbiji te srpske snage poslao u pomoć krajiškim Srbima, današnja takozvana država Hrvatska prostirala bi se u najboljem slučaju od Zagreba do Varaždina! Što, još uvek nije kasno, jer današnja Rusija nije i ona Rusija iz devedesetih godina prošlog veka!!! Tako da ako ti nešto nije jasno, razjasniće ti se uskoro!!!

 7. Aleksa kaže:

  Car Dusan

  E,bas ste me nasmejali

 8. Car Dušan kaže:

  Aleksa

  Samo se ti druže smej… ali pazi da ti ne presedne taj smeh… Srbi i Srbija su bili kičma i one prve ( kraljeve ) Jugoslavije kao i one druge ( titine ) Jugoslavije, to uvek imaj na umu, jer je to prosto istorijska činjenica.
  Na žalost, pokazalo se da su obe te tvorevine bile samo uvod to jest nukleus u stvaranju nečega što se danas zove nekakvim državama nastalim na ruševinama prethodne dve Jugoslavije! Navedi mi samo kada je to u istoriji sveta ili Evrope hrvatska imala državu!!!??? Odgovor je vrlo jednostavan – NIKADA! Naravno, ako ne računamo ustaško-fašističku kvazi državu pod vođstvom Anteta Pavelića a koju mu je na poklon dao čika Adolf Hitler!
  Prema tome, ova i ovakva današnja banana državica zvana lepa njihova proizvod je jednog anticivilizacijskog, protivpravnog i divljačkog čina secesije od međunarodno legalne i legitimne države zasnovane na svim postulatima međunarodnog prava! Da ne govorimo i o tome da Istra, Dubrovnik, kao i cela Dalmacija ni pod tačkom razno ne pripadaju ni u kom smislu današnjoh kifla državici! Ali, kao što već rekoh, to će biti predmet nekih budućih revizija i pretresa… Jer, RUSI DOLAZE!!! :))

 9. SoliDeoHonor kaže:

  Nije se potpisao autor teksta…vidi se da je stručan, zna da je proštenje samo običan seoski vašar?!

 10. Milenija kaže:

  Ako su Bunjevci Srbi, onda su i Srbi Bunjevci.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 79 = 87

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: