Pre Malog stadiona

Tribine su bile premalene da prime sve koji su hteli da gledaju Spartak, višestruke prvake Jugoslavije. Za njima je bilo sedam titula šampiona i jedan kup. Bila je to slavna ekipa plavih rukometašica, najuspešnijih od svih timova sportskog društva Spartak.

I ostali sportovi su imali brojnu publiku ali su se nekako najviše spominjale utakmice rukometa i potreba da se naprave veće tribine za sve one koji žele da prisustvuju.

Tada, a to je početkom šezdesetih, situacija sa sportskim objektima u gradu stagnirala je još od vremena pre rata. Pravu sportsku halu u to vreme u Jugoslaviji ima jedino Zrenjanin. Neke sportske utakmice se igraju u sali Nepkera ali najviše na otvorenom.

 

Cuncika i Kejo

cuncika i kejo

stadion-malih-sportova-1

stadion-malih-sportova-4

stadion-malih-sportova-5

stadion-malih-sportova-6

Konačno, 1963. godine :

estadio municipal

„Nedavno je počela izgradnja malog stadiona u dvorištu Fiskulturnog doma. Kada bude potpuno uređen stadion za male sportove, moći  će da primi 2.000 gledalaca.

Odavno se nije osećala potreba da Subotica dobije jedan stadion u centru grada gde bi se održavale sportske priredbe u rukometu, boksu, rvanju, hokeju na ledu i drugim sportskim granama…“

Tribine su narednih godina punili bokseri i hokejaši a stadion je 1969. godine dobio i veštački led. Ubrzo je u gradu izgrađena moderna dvorana u Dudovoj šumi ali stadion je nastavio da živi. Zimi kao klizalište a leti za razne manifestacije, koncerte…

 

Na Hokeju, šezdesetih

stadion-malih-sportova

 

Bokser Spartaka Arif Ibrahimović, 18.06.1967.

BK Spartak – BK Slavonija Osijek 

arif-ibrahimovic-spartak

boks-spartak

olimpijada 72

slet-subotica

stadion-malih-sportova

hk-spartak-subotica

Pedeset godina kasnije „Stadion malih sportova“ se sprema da dobije krov i postane dvorana. Da li će nakon toga ovo mesto i dalje nositi ime stadion ? Za Subotičane će verovatno ostati „Mali stadion“, sem ako ne dobije neko novo, zvučno ime, koje bi se primilo kod mlađe generacije.

mali_stadion 1KOMENTARI

 1. Stipane,siti se... kaže:

  …ne zuri.Polagacko.Kad postane DVORANA.Ustvari ceo taj kompleks "Jadran",zudi za rekonstrukcijom i adaptacijom.Pa,daj Boze,da on dobije NOVO IME,ZA NOVE GENERACIJE…

 2. Petar.SU kaže:

  Kako je lepo videti kakva je Subotica nekad bila.. 🙂

 3. S&S kaže:

  Zašto nema komentara o rukometnoj ekipi Spartaka (na slici), zar se baš niko ne seća njihovih igara. Pola igračica sa slike su bile reprezentativke Jugoslavije. Jugoslovenska liga je bila izuzetno kvalitetna, sa nekoliko vrhunskih ekipa. Zar se stvarno nesećate Mare, Magde, LJubice, Erike, Eve, Jelice …..

 4. andjeloo kaže:

  Само да се не догоди оно што се догодило многим другим објектима у граду . Започето , стало и на нигде . 

 5. roki kaže:

  Nema nista od dvorane…Kad se prosle godine nije napravila….sada kada dolaze izbori nema sanse….propustena je jos jedna lepa prilika i nikada se ovo nece pokriti. 

 6. Aleksa kaže:

  Ljudi moji, da li vi vidite koliko je gledalaca nekada bilo na hokejaskoj utakmici? Ekipa Spartaka se ravnopravno nosila sa ostalim ekipama, izuzetak su bile Jesenice.

  Sto se tice zenskog rukometa ekipa Spartaka je dugo vremena bila u vrhu jugoslovenskog rukometa, titule prvaka su osvajale naizmenicno sa ekipom Lokomotive iz Zagreba.

  Zenska odbojka je posebna prica, od osvajanja drugog mesta, pa do ucesca odbojkasica u reprezentaciji.

  I na kraju, sve je ovo bilo krunisano nezaboravnim boks mecevima, setimo se samo Ibrahimovica, Tamasija, Merkovica, Torontalija i legendarnog cika Piste, pa Setafanovica, Tot Rudike, brace Romek, zao mi je sto ih ne mogu sve nabrojati.

  A sve ovo se desavalo pre skoro 50 godina! Bilo je to zlatno doba subotickog sporta.

 7. Kertvaros kaže:

  Greh bi bio ne spomeuti  boksera  –  Cvetica.

 8. Lansky kaže:

  Alfreda Cvetića (Svetića) još pominju. Čovek zanimljive biografije i "skaut" boks kluba u 5. kvartu. Posmatrao je klince koji se šibaju u Gajevoj ulici i regrutovao ih u Spartak.

OSTAVITE KOMENTAR