Prečistač blokiran zbog nepoznatog zagađivača

Gradski prečistač bio je početkom januara privremeno „blokiran“ zbog velike količine otpadnih voda koje nije mogao da preradi.

 

Reč je, kako navode u Vodovodu, o velikoj količini organske kiseline, koja je izazvala povećani nivo fosfora u vodi, što je na kraju i prouzrokovalo poremećaj u radu prečistača, odnosno zastoj u prečišćavanju otpadnih voda. Iako su o ovom ekološkom incidentu bile obaveštene i ekološka i komunalna inspekcija, građani nisu saznali ko je uzročnik ovako visokog stepena zagađenja.

 

Nadležni navode da je na prečistaču uspostavljen normalan proces rada, da su svi parametri u optimalnim vrednostima, i da prečistač obavlja svoju funkciju. Međutim, kako navode lokalni mediji, inspekcija je spremna da odmah reaguje ukoliko dođe do ponovnog priliva visokozagađene otpadne vode, i pronađe izvor zagađenja. Kao i kod mnogih sličnih slučajeva, mnogi građani ipak ne veruju da je zagađivač nepoznat inspekciji.

precistac palic

DANASKOMENTARI

 1. laki kaže:

  Sve može da se istraži samo kad se hoće.

  Međutim, ne čudi nas ništa, s obzirom gde živimo. U Srbiji nikakvog napretka, niti boljitka nema u poslednjih 30 godina… štaviše suprotno tome. Jedino veština govora (čitaj LAŽI) naših "odgovornih" političara kod nekih naivnih građana stvara privid nečeg boljeg.

  Ovo je još jedan primer kako u ovom društvu nismo svi isto tretirani, novi primer korupcij, privilegobanja pojedinaca… nešto slično onom slučaju iz 2012. sa jednim ljubimcem ondašnjih gradskih otaca, kada je pola grada trovano dimom zbog neprimerenih uslova u kojima je pomenuti obavljao svoju delatnost. "Pojeo vuk magarca", a ponovilo se i kod ove vlasti. Svi imaju svoje pulene i svi se hrane sa grbače nas GLUPIH građana.
  Rekoh već sto puta: GOVNJIVE MOTKE SU REŠENJE!

 2. CICIRINELLA kaže:

  Ja bih turio jedno pitanje al da žuti ne larmaju. Jel to onaj prečistač koji su gradili Holanđani pa je popucao i dugo nije dobio upotrebnu dozvolu. Podsetite me jer se ne sećam da je bila neka fešta oko otvaranja.

 3. amacak kaže:

   

  laki:

  Rekoh već sto puta: GOVNJIVE MOTKE SU REŠENJE!

   

  imali smo govnjive motke pre, sada već, skoro 70 godina pa smo opet tu gde smo. u sadašnjoj situaciji govnjive motke bi značile poptun kolaps u roku od godinu dana. kolaps u smislu da bi se prošle 2013 sećali kao da smo živeli u norveškoj.

 4. Peter Sever kaže:

   

  CICIRINELLA:

  Ja bih turio jedno pitanje al da žuti ne larmaju. Jel to onaj prečistač koji su gradili Holanđani pa je popucao i dugo nije dobio upotrebnu dozvolu. Podsetite me jer se ne sećam da je bila neka fešta oko otvaranja.

   

   

  Podseti me samo ko je bio gradonačelnik kada je pravljen taj prečistač. Kasa, Išpanović ili Kučera ?

 5. jasso kaže:

  meni tu nije nesto jasno,kolika kolicina te kiseline treba da se izazove kako tu pise ekoloski incident i gde je to izliveno ili uliveno u kanalizaciju da bi dospelo do precistaca,jenda litra ili cak i sto litara ne bi to ucinilo,vec verovatno treba vise,mozda cak i tona,a verovatno se zna ko radi sa tolikom kolicinom i treba da se objavi,a ne ovako samo vest o nekom zagadjivacu i kao sto vec neko rece pojeo vuk magarca itd …

 6. freelancer kaže:

  Da čovek ne poveruje 🙂 Dakle, Subotica je naseljena ljudskim stvorovima iz dve grupacije: NEKO i NIKO… NEKO uvek napravi neku pizdariju, a NIKO nema pojma ko je… Nije moguće, ponoviću: nije moguće da se ne može otkriti uzrok ovome! Pa osnovni problem zagadjenja Palića i jeste u povećanoj koncentraciji fosfora, koji izazivaju stvaranje algi i smrt vodenog sveta. E sad to isto blokira PREČISTAČ! Pridružujem se grupi onih gradjana koji smatraju da inspekcija ZNA ko je zagadjivač, a zašto ne reaguje… E TO je pitanje.

  Predlog: stavljam 500 eura na sto da ću, uz pomoć interneta, par telefonskih razgovora i konsultacija, otkriti ko je zagadjivač, a da pri tome NISAM nikakav inspektor, blage veze nemam sa bilo kim iz JKP Vodovod i kanalizacija i NAJVAŽNIJE: udaljen sam od Subotice 1000 km… Ima li zainteresovanih?

 7. Loš Đak kaže:

  Ko kaže da je zagađivač nepoznat. To može lako da se otktrije tako što će inspektori zaređati po ono malo firmi koje još rade i provere šta se od hemikalija koristi u proizvodnji. Evo, na primer, ja predlažem da počnu od firme NEXT pa onda sledeći (da ne kažem opet NEXT) i tako dalje (NEXT) …

 8. Orlok Subutai kaže:

  Pa nema baš svako u Subotici "velike količine organske kiseline" koja sadrži fosfor u svojoj šupi, pa da se ne zna ko ju je izlio u kanalizaciju. Lepo se utvrdi koja je kiselina u pitanju (ako su u pitanju zaista tolike količine, to nije problem) i za šta se ona koristi Traže se papiri od svih fabrika hemijske industrije i srodnih o nabavkama i potvrde o propisnom odlaganju i eto ti krivca. Ko nema potvrde – kazna! Ko je izlio – kazna! Ovo "ne zna se" je priča za malu decu.

 9. Bohrer kaže:

   

  CICIRINELLA: Ja bih turio jedno pitanje al da žuti ne larmaju. Jel to onaj prečistač koji su gradili Holanđani pa je popucao i dugo nije dobio upotrebnu dozvolu. Podsetite me jer se ne sećam da je bila neka fešta oko otvaranja.

  Jel možda ona fešta,kad su sa žutima i SVM-ovci feštali oko njega sa rudarskim šerbama na glavi? Je l' to taj prečistač kad se u slavlju u prvi red ugurao gradski ministar Čeke? To mu je tako zdravo dobro išlo, al se zdravo gadno svršilo. Kažu da je prvi uplivo u taj prečistač kroz pukotinu koja se ubrzo zatim pojavila. Mislim da je drugi za njim bio Išpanović…dok ih je skela spremno čekala na Tisi…

 10. Palić kaže:

   

  freelancer: Da čovek ne poveruje :) Dakle, Subotica je naseljena ljudskim stvorovima iz dve grupacije: NEKO i NIKO… NEKO uvek napravi neku pizdariju, a NIKO nema pojma ko je… Nije moguće, ponoviću: nije moguće da se ne može otkriti uzrok ovome! Pa osnovni problem zagadjenja Palića i jeste u povećanoj koncentraciji fosfora, koji izazivaju stvaranje algi i smrt vodenog sveta. E sad to isto blokira PREČISTAČ! Pridružujem se grupi onih gradjana koji smatraju da inspekcija ZNA ko je zagadjivač, a zašto ne reaguje… E TO je pitanje. Predlog: stavljam 500 eura na sto da ću, uz pomoć interneta, par telefonskih razgovora i konsultacija, otkriti ko je zagadjivač, a da pri tome NISAM nikakav inspektor, blage veze nemam sa bilo kim iz JKP Vodovod i kanalizacija i NAJVAŽNIJE: udaljen sam od Subotice 1000 km… Ima li zainteresovanih?

    Ima zainteresovanih, ali naša linija odbrane počinje na 500 km udaljenosti…zašto smo mi tamo,a ne na Paliću,prosudi sam.

 11. Bohrer kaže:

  Pa neče vam valjda opštinski inspektor za ekologiju Rudika istraživati zagađenja i obilaziti prečistač…Još će se nekom zameriti pa završiti na berzi rada,a njegovi nalogodavci ostati bez jeftine ljige.

 12. CICIRINELLA kaže:

  @Peter Sever

  Hoćeš reći da se divljaštvo nad građanima Subotice računa sam od kada je neko gradonačelnik?

  Da prevedem, hoćeš reći da vas žutaća od 2000-te do 2008-me uopšte nije bilo u vlasti? Vi ste bili samo nemi posmatrači i evidentičari rasturanja Subotice?.

 13. pera kojot kaže:

  @ CICIRINELLA

  Da to hoce da kaze!!!! Jer da si malo upucena znala bi da se zuti pojavljuju tek na izborima 2004( do tada kao stranka nisu postojali u Subotici) i kad se takva glupost izvali kao sto si rekla stane se pred ogledalo i vice 1000x 'ja sam magarac'. kiss

 14. laki kaže:

  @pera kojot

  Ako je neko sad dokazao bezgraničnu ograničenost svojega mozga to si upravo ti, kojote.

  Možda "žuća" nije bilo u ovolikom broju kao prethodnih godina, ali ih je bilo. Normalno, pošto nisu bili (a nikad i neće biti) većinska stranka, nisu vladali Suboticom u to prvo vreme, ali ih je bilo i u vlasti, i u akcijama rasprodaje i rasturanja subotičke privrede… ponekad sam se plašio frižider da otvorim, jer nisam znao hoće li i odatle neki da ispadne.

  Volšebnim radnjama su osvojili subotički presto, a da ni sami nisu znali kako su uspeli da pobede tradicionalno složne i najbrojnije Mađare. Ovo da "nisu znali" sam se šalio… Znali su itekako gde su i koliko varali… taman toliko koliko treba. Da je bilo pravde oni nikad ne bi bili na vlasti, bar ne kao najjači. A ta nepravda je Suboticu i Subotičane koštala velikog budžetskog deficita, nagomilanog (dupliranog) stranačkog "kadra" u gradskoj upravi i javnim preduzećima… Demokrate na vlasti su bile najveće zlo koje je zadesilo ovaj grad od njegovog nastanka.

 15. CICIRINELLA kaže:

  @pera kojot

  Kao prvo nisam žensko već muško i pišem u muškom rodu ako malo obratiš pažnju.

  Priznajem , nisam ni malo upućen i to mi je velika mana.

  O5 Saši Vučiniću ( nadam se da znaš ko je to ) :

  "Od 2002. do 2004. godine obavljao je i dužnost potpredsednika Skupštine opštine Subotica".

  A postao je član subotičkog DS-a još 1996-godine ( hoćeš da ti kažem pod kojim brojem )

  Tek toliko o tome da 2004-te DS nije ni postojao kao stranka. Ako ne veruješ priupitaj čika Google-a a može i Sašu .

  Što reče jedan žutać , trebalo bi ovaj internet zapaliti, ne možeš ni pošteno slagati a da te ne ocinkari.

   

 16. Nick kaže:

  Dok god se svadjate koja stranka manje smrdi igrate im u ruke i ne sprecavate ih da kolektivno unistavaju drzavu i svaki grad.

 17. CICIRINELLA kaže:

  PERA KOJOT SPAŠAVA DS DA NE ODE U PROVALIJU

 18. tako taki kaže:

  znam ko su zagadjivaci …. 29 novenbar, partizan, aurometal, zorka, sever koji jedva radi,dali da nabrajam jos

   

 19. Neša kaže:

   

  Nick:

  Dok god se svadjate koja stranka manje smrdi igrate im u ruke i ne sprecavate ih da kolektivno unistavaju drzavu i svaki grad.

  Treba se držati stava najvećeg dela javnosti "svi su oni isti" i nikom od njih ne dati apsolutno nikakvu podršku jer ona ih zapravo održava u životu. Krajnje je vreme da ostanu sami ko govno na kiši napušteni od društva u čije ime rade, lažu, obmanjuju, kradu i upropaštavaju ga. Prema njima treba imati milosti onoliko koliko je oni imaju prema građanima.

 20. dejan kaže:

  opet neka  politicka  speklulacija . bas me zanima sta i ko  stoji iza ovoga i kada ce pisati sa velikm slovima  NE MOJTE DA SE KUPATE U FOSFORU  je  bi ce te   fosforizovani mozda   i florescentni . :))))

   

   

   

 21. freelancer kaže:

   

  dejan:

  opet neka  politicka  speklulacija . bas me zanima sta i ko  stoji iza ovoga i kada ce pisati sa velikm slovima  NE MOJTE DA SE KUPATE U FOSFORU  je  bi ce te   fosforizovani mozda   i florescentni . :))))

   

   

  Ma nema problema… Kupao bih se i u fosfornom Paliću, ali pod uslovom da posle ne SVETLIM ŽUTO!!!!

 22. Bohrer kaže:

   

  freelancer:

  dejan: opet neka  politicka  speklulacija . bas me zanima sta i ko  stoji iza ovoga i kada ce pisati sa velikm slovima  NE MOJTE DA SE KUPATE U FOSFORU  je  bi ce te   fosforizovani mozda   i florescentni . :))))

  Ma nema problema… Kupao bih se i u fosfornom Paliću, ali pod uslovom da posle ne SVETLIM ŽUTO!!!!

    Nebrini ,svetličeš belo…zaboravio si tri NATIO-ve bombe koje će još dugo zračiti i vrebati…

 23. Petar.SU kaže:

  Precistac nije dobio dozvolu za rad jer je neispravno sagradjen. U tome je problem. Proverena informacija, a nas ponovo obmanjuju.

 24. Istraživač kaže:

  I da završimo :Milioni tona kancerogenog i drugog zagađenog materijala je zatrpano od strane Subotičke Čistoče i Zelenila na lokacijama blizu Paličkog jezera. Na ovaj način zagađen je vodonosni sloj koja se spaja sa Paličkom jezerom,a zagađenje se cedi mimo prečistača direktno u jezero po zakonu spojenih sudova (gradivo osnovne škole),zar sve ovo nisu znali locirati razni dobroplačeni inspektori za ekologiju u Subotici? Pa zašto ne progovore gospoda iz Javnog Komunalnog Preduzeća Čistoča? .Zašto tako mudro čute.Plaše se da će ih neko priupitati gde su potrošenie silne novci iz EU?. Da se ne postavi pitanje čije privatne i neprivatne firme su taj novac prisvojil-lažno iskazavši "sanaciju"divljih deponija koje su sami stvarali? Onima prekomerno zaposlenima po stričevima, kumovima, zemljacima, izbeglicama, vernicima ,nevernicim , imenjacima, partijskim drugovima baš ih briga: greju se u svojim praznim kancelarijama na + 30 stepeni i čekaju kraj radnog vremena. Ko ima pravo da se žali da danas nije dobro ? Pa ni u komunizmu nisu ovako dobro živeli. Eto gospodo freelanceri i drugi dodajte ove teze vašim istraživanjima…A 5% smanjenja zaposlenih u Čistoči što je najavio gradonačelnik Maglai u ovom slučaju "niti množi, niti deli" već je samo nova Magla ' i…

OSTAVITE KOMENTAR