Prečistač konačno radi

Linija mulja na subotičkom prečistaču otpadnih voda konačno je proradila. Javno komunalno preduzeće “Vodovod I kanalizacija” je preuzeo liniju mulja od izvođača radova, holandske firme DHV. U Vodovodu kažu da će u narednih godinu dana rad gradskog prečistača biti pod nadzorom i ukoliko se primete neki nedostaci Holanđani su dužni da ih otklone. Radovi na prečistaču kasne dve godine, a izgradnja objekta je koštala 18 miliona evra.

Slika

Sandra Iršević

Arhiva:
Počeli radovi na Prečistaču
Projekat gradskog prečistačaKOMENTARI

  1. djomla kaže:

    Samo da dodam. Svaki prečistač se sastoji od dve linije "Linija vode" i "Linija mulja". Po nekom mom skromnom znaju iz oblasti tehnologije, linija vode služi da ulaznu zaprljanu vodu prečisti, procesom poznatijim kao "Aktivni mulj", u kom se u okviru aeracionih bazena unose mikroorganizmi koji ubrzavaju proces razgradnje organske materije a to se postiže i dodatnim ubrizgavanje vazduha koji te organizme treba da snabdeva kiseonikom. Nakon razgradnje, u taložnicima se odvaja mulj i prečišćena voda koja se u našem slučaju šalje dalje ka jezeru. U starom prečistaču nije postojala linija mulja pa se tako dobijeni mulj odlagao na deponiju mulja. U okviru novog prečistača postoji ova linija koja ima za cilj da visokoenergetski mulj iskoristi i takvu energiju pretvori u električnu kojom bi se napajao deo prečistača.

    E sad, linija vode radi već godinu dana i po rečima ljudi iz instituta Jaroslava Černi, radi jako dobro. Problem je nastao u liniji mulja za koju se nadam da radi kako treba. U slučaju da radi kako treba, Subotičani bi pored prve olimpijade, fudbalskog tima, fudbalske utakmice pod reflektorima itd. dobili i prvi prečistač u državi jer verovali vi ili ne veći gradovi u Srbiji a posebno oni na Dunavu nemaju prečistače.

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: