Prečistač traži konstantno ulaganje

Dok većina gradova u Srbiji tek sada gradi postojenja za preradu otpadnih voda, Subotica odavno ima prečistač. Ipak, zbog starosti i napretka tehnologije, nekoliko puta je rekonstruisan, a poslednji put pre deset godina. Grad i JKP „Vodovod i kanalizacija“ ulažu više od pola miliona evra u izgradnju novog peskolova, koji bi trebalo da bude pušten u rad na jesen, a zahvaljujući KFW projektu za sanaciju jezera Palić i Ludaš, biće odvojena sredstva i za unapređenje rada prečistača.

Subotički prečistač pušten je u rad davne 1974. godine. Bio je prvi u tadašnjoj Jugoslaviji, i od tada radi bez prestanka.

Rekonstruisan je nekoliko puta – početkom devedesetih godina, zatim 2004, pa 2009. godine. Prema rečima nadležnih u JKP „Vodovod i kanalizacija“, potrebno je konstantno investiciono ulaganje, zbog čega su Grad i preduzeće izdvojili sredstva za igradnju još jednog peskolova ove godine. Kao što mu samo ime kaže, služi za odvajanje peska, i potrebno je da postoji rezervni, ukoliko na postojećem dođe do kvara.

KFW projekat za sanaciju jezera Palić i Ludaš predviđa ulaganje u prečistač. Iako ispunjava sve standarde Evropske unije, koji su znatno strožiji, budući da se voda uliva u jezero, dodatnim ulaganjima plan je da se snizi nivo fosfora.

Grad i Vodovod su za nov peskolov  izdvojili ukupno 75 miliona dinara, dok će se iz sredstava nemačke KFW banke izdvojiti oko milion evra – delom za unapređenje, delom za ispravljanje nekih uskih grla u procesu prečešćavanja vode.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Zorica kaže:

  Hocete reci rupa bez dna,,,,

 2. Tarabic kaže:

  A sta je kad su obilne padavine?

 3. Dani kaže:

  pik pak i preko noci palicka voda postane pitka .. pik pak precistac zahteva godisnje brdo para ((

 4. Pali kaže:

  Pa zar o ovone nisu kenjala o ovome opozicija pre koju godinu.

OSTAVITE KOMENTAR