Pred lopovima nemoćni su i grobari

Gotovo svaki put kada poseti večno konačište pokojne supruge na Palićkom groblju, Milomir Ivanović, penzioner sa Palića, zatekne počupano cveće, ukradene ikebane, polomljene delove grobnica…

grobar

– Kao da nam nije dosta tuge za pokojnicima, već svaki put moramo da se potresemo kada vidimo kako neko uništava njihove večne kuće – priča Milomir, pokazujući na deo groblja koji uopšte nema ogradu, te lopovima nije nikakav problem da uđu i odnesu šta im se prohte. – Groblje ima više ulaza, ali ovaj pravoslavni deo nema ogradu s druge strane. Tražili smo od Mesne zajednice da nešto učini, voljni smo da sufinansiramo video-nadzor ili postavljanje ograde, ali niko ne reaguje. Kada bi se samo više poštovala zabrana ulaska na groblje biciklima i motorima, sigurno bi i krađa bilo manje.

Ovakva situacija nije samo na Paliću, već i na ostalim grobljima u Subotici. Krade se sve odreda – od ikebana, sadnica, slova sa spomenika, vaza, okvira za slike, kuke sa ploča od mesinga i bakra.

– To je kompleksan problem, koji nažalost, teško može da se reši jer je reč o malim iznosima, i, kada se prijavi, policija ne može da reaguje – objašnjava Vesna Prčić, direktorka JKP „Pogrebno“. – Cveće se masovno krade, ali ne da bi se odnelo na drugi grob, nego da bi se preprodalo. Sigurno postoji uigran lanac, ali je to teško dokazivo.

Po njenom mišljenju, video-nadzor neće oterati kradljivce. Na svakom groblju rade grobari, ali oni nisu čuvari. Iako reaguju u svakoj situaciji, najviše krađa se dešava noću.

– Stranke su nam pričale da počupaju latice, upale sveću i buket preliju voskom, kako ga ne bi ukrali ili ga pokvase nekom tečnošću jakog mirisa… Ljudi se na svaki način dovijaju da ono što donesu na groblje, tu i ostane – dodaje direktorka Prčić. – Najpre se mora promeniti mentalitet naših građana, a onda i temeljno ispitati tokovi trgovine ukradenim stvarima. Jedino tako će građani moći da imaju bezbedne dolaske na groblja i sačuvaće se ono što je ostavljeno i skupo plaćeno.

 

DžAK PUN SLOVA

Još se prepričava situacija kada je čuvar Senćanskog groblja uhvatio lopova sa punim džakom ukradenih slova. Preduzeće je potom zvalo korisnike da dođu i prepoznaju slova koja nedostaju na grobovima njihovih najmilijih.

 

NovostiKOMENTARI

 1. EMA kaže:

  Nema drugog načina osim video nadzora!
  Zašto je to teško uraditi?

 2. Pravdoljub kaže:

  Plaća se i to debelo se plaća pogrebnicima da održavaju groblja. Plaća se . A zaštite nema, možda je bude ako kao profitabilna preduzeća pogrebnici povećaju cene održavanja. I nisu krivi pogrebnici, nego je narod kriv najiskrenije. Šta vredi pokojniku :spomenik od par hiljada evra,mesingana slova,ograde od plemenitih metala,cveće. Ja svoje pokojnike nosim u srcu,sveću palim kod kuće i na groblju onu malu okruglu i do tada izmolim šta imam i sredim okolo grobnice. Mnogi kažu „zaslužio/la je pokojnik/ca) da, ali zar se od toga groba nepravi bukvalno smetlište kada se nabacaju venci od par hiljada dinara koje posle 40 dana grobari pokupe i spaljuju dok sve ono za zadušnice i svi svete,one orahe i raznoraznu hranu i zapaljene cigare ,kao pokojniku za dušu,pokupe oni koji samo zato i dođu da nešto ušićare.Umesto venaca novac je bolje dati članovima porodice pokojnika,dok je nošenje hrane na grobove čist paganizam . Ovo govorim kao rimokatolik.

 3. antifašista kaže:

  Dobar snajperista bi sve rešio !

 4. Iby P. kaže:

  Verovatno ce izazvati negodovanje, ali nasim preminulim roditeljima, rodjacima nije nista bolje, niti vrede vise sa monumentalnim nadgrobnim spomenicima. Sa velicinom spomenika ne dokazujemo niti potvrdjujemo nasu ljubav, secanje I postovanjem. Groblje bi izgledalo mnogo „lepse“ ako bi bile samo male spomen ploce a okolina odrzavana kao park. Znam da je „tradiciju“ tesko menjati, ali svakako bi bilo dobro razmisliti o tome u interesu onih koji tamo pocivaju a I u interesu porodica. Troskove bi bili mnogo manji I ne bi bilo sta da se ukrade.

  Sa postovanjem

  P.S.

  Mnogi svetski poznati naucnici, piaci pa cak I predsednici nemaju tako monumentalne nadgrobne spomenike kavi su na subotickim grobljima

 5. STeve kaže:

  Iby,

  Mislim da nije problem (ni resenje) u dimenzionisanju fizickog gabarita naseg bola ili zelje ka preminulima, vec zaista, opste stanje bezbednosti u ovoj drzavi – nije samo problem sto kradu na groblju. Kradu svuda, od drzavne kase do bicikle. To treba resiti, podizanjem zivotnog standarda.

 6. Megille kaže:

  Treba nam zakon kao u Texasu , pa kad padne prva glava , bit će reda i poštivanje privatne imovinee. A ove komunalne pajace- manekene treba raspustiti jer su samo na teret poreskih obveznika Subotice …Hallooo ?

 7. Mercedes kaže:

  To sto je neko napravio spomenik, kakav je zeleo, neko kako je mogao, to je njihova LICNA stvar! Takodje, kako ce neko ispostovati svoga pokojnika, .dali ce zapaliti malu ili veliku svecu.. Sve zavisi kako neko oseca da mora, da zeli…To se nikoga ne tice, bar nebi trebalo …
  Jedino, cuvanje grobova i cveca, bi trebala biti necija obaveza. Tu posebno mislim na Pogrebno, mozda grobare, jer ih za grobnice, pa i grobna mesta ne placamo malo.
  A cvece nestaje isto tako i sa Bajskog groblja, pogotovo ako je blize staze,blize trotoaru.

 8. Pravdoljub kaže:

  @ Mercedes. Tako mislite? Šta mislite? Hoće li se posle ove ujdurme povećati zakup grobnih mesta?

OSTAVITE KOMENTAR

+ 65 = 69

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: