Predator na korzou

Neobičan prizor na korzou u ranim jutarnjim satima. Ptica grabljivica kolje goluba i kida ga naočigled prolaznika. Da li zbog gladi ili hrabrosti, ne boji se ljudi nego komada, sada već obezglavljeni plen.

U prirodi bi ovakav prizor bio sasvim uobičajen ali čovek u gradu, uljuljkan na vrhu lanca ishrane, zaboravi da je oko njega neprestana borba za život i smrt. Od insekata ispod njegovih nogu, do ptica na nebu, svi rade jedan drugome o glavi. Ne postoji harmonija nego stalni sukob i sudar suprotnosti. Jedan Njegošev junak, Iguman Stefan, u „Gorskom vijencu“ kaže:

Svjet je ovaj tiran tiraninu,
a kamoli duši blagorodnoj!
On je sostav paklene nesloge:
u nj ratuje duša sa tijelom,
u nj ratuje more s bregovima,
u nj ratuje zima i toplina,
u nj ratuju vjetri s vjetrovima,
u nj ratuje živina s živinom,
u nj ratuje narod sa narodom,
u nj ratuje čovjek sa čovjekom,
u nj ratuju dnevi sa noćima,
u nj ratuju dusi s nebesima.KOMENTARI

 1. Stub kaže:

  Boj na Kosovu nije opisan kao ovaj čin u prvom pasusu!

 2. Trovach kaže:

  Rekao bih da je jastreb u pitanju, ali je nesto mali iako mi se cini da ima pruge na grudima. Ako nije jastreb mozda je mlad kobac. Misari retko napadaju golubove jer su prevelik plen za njih, ali slika dozvoljava puno gresaka od strane poprilicnog laika poput mene. Neka neko strucniji objasni.

 3. Trovach kaže:

  P.S. Ne bih rekao da je u pitanju soko.

 4. Boonyevac kaže:

  Ajmo zastitnici pasa i macaka, javite se…

 5. Zoran kaže:

  Kobac (Accipiter nisus), gnezdi se retko i u Subotici, ali ne po stambenim zgradama, već na drveću. Na primer, gnezdi se u Dudovoj šumi. Hrani se gotovo isključivo manjim pticama. Ženka, koja je veća i snažnija od mužjaka, kao u ovom slučaju, može da savlada veći plen. U toku zime ovakve scene su češće. Kobac jeste jedna manja vrsta iz roda jastreb (Accipiter). U Srbiji se gnezde 3 vrste koje pripadaju ovom rodu.

 6. Pablo kaže:

  Jastreb

 7. Trovach kaže:

  @Pablo…Malo zbunjuju one nejasne pruge na grudima. Njih ima samo odrastao jastreb, dok mladi lice na kobca. Mozda je muzjak u pitanju. Mislim da su oni, poput muzjaka sokola, manji od zenki. Opet, fali nam misljenje pravog strucnjaka.

 8. Ch Darwin kaže:

  Ja ostajenm kod moje pretpostavke da je rec o nekoj vrsti sokola (ima ih bezbroj vrsta) Sto se jastreba tice protiv njega govori cinjenica da se gnezdi u sumi i samim tim mala je verovatnoca da se bez straha i zazora upusti lov, hvatanje i cerupanje zrtve u najprometnijoj Subotickoj ulici. S toga sam misljenja da je rec o jednom varoskom predatoru koji se najverovatnije gnezdi u samom gradu gde je potpuno naviknut na sve one sumove i buku koji grad donosi sa sobom i na koje on vise ne reaguje jer je najverovatnije rodjeni varosanin u ko zna vec kojoj generaciji. Jedna divlja ptica ili zivotinja ima takozvanu sigurnosnu distancu do koje dozvoljava da joj se neko (nepoznat) priblizi. Ptice u parku drugacije reaguju na coveka ili psa nego iste takve jedinke koje zive u sumi ili u polju. To isto vazi iza svaku drugu zivotinju.

 9. Gligorije kaže:

  Prva suma je na 2 km vazdusnom linijom od gradske kuce…

 10. Aleksa kaže:

  Pošto sam deo života proveo u okolini gde je bilo mnogo tzv.golupčara, dobro se sećam da su uvek strahovali od jedne vrste sokola – mađarski “vércse” ustvari to je sokol kliktavac. Ta ptica se iznenada pojavljivala i ustremila se na jata golubova. Golubovi su se raspršili na sve strane, no neki su ipak postali plen sokola.

 11. Milan 408 kaže:

  Radi se vrsti jastreba kod nas zvanom kobac,svakodnevno ovaj par lovi golubove i grlice u centru Subotice,vidi se to po gomilama perja u okolini fontane.Ono što se može reći da se u Subotici gradu toliko namnožili ovih predatora da se već desetak godina gnjezde na zgradama i tornjevima.Sad ih već primećuju i obični gradjani koji nisu navikli na osmatranje ptica.Ono što je za Suboticu bitno ,a to je da već trideset godina ovi predatori su intenzivno zaštićeni ,pa sad niko više ne primeti da u Subotici je retkost čuti cvrkut vrabaca,laste su desetkovane i sve češće zaobilaze naš grad kao i sitne ptice pevačice.Borbe sa nepoželjnim insektima sada vodimo isključivo hemijom i zagadjujemo sve više svoju okolinu.

 12. Zoran kaže:

  Dobro, pošto se ovde razvila možda nepotrebna polemika, moram da napišem još jedan komentar. Pticama (ornitologijom) se bavim više od 40 godina i moje tvrdnje su zasnovane na znanju i iskustvu, nikako na pretpostavkama, kao kod g.Darwina. Zamislite da ja nekom stručnjaku za nuklearnu fiziku iznosim moje pretpostavke za tu nauku, a totalni sam laik za tu oblast. Smešno! Još jednom da kažem, na fotografiji je kobac (Accipiter nisus) ženka. Znači ne radi se ni o kakvom ,,urbanom” sokolu. Neko je spomenuo sokola kliktavca. To je drugi naziv za vetrušku (Falco tinnunculus), našu najbrojniju vrstu sokola, koja je ,,osvojila ” mnoge gradove, ali Suboticu još ne. Viđa se u okolini grada i hrani se uglavnom glodarima i gušterima.

 13. Simpo kaže:

  Ovo se desava u nasem gradu na svim nivoima. Pojavili su se raznorazni predatori. Ovaj kobac je ovo uradio jer je gladan dok drugi kobci na visem nivou vise nisu ni gladni ni zedni i imaju vise nego sto im je potrebno za 10 zivota, i opet kolju zbog zadovoljstva.

 14. Trovach kaže:

  @Zoran…Hvala na strucnom odgovoru. Bio sam skoro potpuno siguran da nije soko.
  @Milan 408…Ja sam napravio visecu hranilicu od plasticne flase od svepsa i poklopac od gornjeg dela flase koka-kole. Flasu svepsa sam presekao na pola, tako da je gornji deo okrenut naopako i ima ulogu usipnog hosa, a na donjem delu su otvori kroz koje ptice jedu suncokret. Prvo su dosle senice, za njima vise vrsta zeba, pa na kraju i vrapci i sada njih ima najvise. Oni cak kljunom izbacuju suncokret, pa ga pokupe sa zemlje. Uglavnom, oni su sada tamo gde ima lako dostupne hrane.

 15. Trovach kaže:

  @Zoran…Imam jos jedno pitanje. Na mom hranilistu razlikujem 4 vrsta zeba. Jedna je obicna zeba (ima plavkastu glavu), ali joj je slicna druga sa slicnom bojom tela, ali nema plavu glavu vec svetlu prugu po sredini smedje boje na glavi. Takodje vidjam i harangozove (nisam siguran za zvanican naziv), ali i slicnu vrstu koja je uglavnom sivkasta. Da li je to polni dimorfizam, ili su stvarno u pitanju razlicite vrste?

 16. Zoran kaže:

  Hranilicu posećuju razne vrste ptica. Od zeba česte su:obična zeba (Fringilla coelebs), mužjak i ženka se dosta razlikuju, severna zeba (Fringilla montifringilla) naš zimski gost, zelentarka (Chloris chloris), čižak (Carduelis spinus), zimovka (Pyrrhula pyrrhula), češljugar (Carduelis carduelis) i td.

 17. Trovach kaže:

  @Zoran…Hvala. Nekim cudom su izostali cesljugari, cizak se ponekad pojavi, a najvise mi je krivo sto se vise ne pojavljuje batokljun. Mislim da je problem sto sam hranilicu okacio pred dnevnu sobu koja gleda na prometniju ulicu, ali ako kazem da stanujemo ispred “Djara” u Keru, onda nije cudo da nas posecuju najrazlicitije vrste koje ne zive u gradu. Pre neku godinu sam vozio biciklu, a pored mene je uporedno polako proleteo polarni soko. Prelepa ptica. Komsinica je rekla da je videla srnu, a fazani spavaju po okolnom drvecu.

 18. Zoran kaže:

  Da, zaboravih batokljuna. Ove zime sam ih dosta fotografisao, naročito u Dudovoj šumi. Hajde da kažem i da sam član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i da svakodnevno objavljujem svoje fotografije ptica u dve grupe na Fejsbuku. Što se tiče polarnog ili severnog sokola (Falco rusticolus), za Srbiju ne postoje pouzdani podaci. To je veoma interesantan podatak. Jedna severna podvrsta nešto manjeg sivog sokola veoma liči na njega, a možda je i pobegao nekom sokolaru, jer to je kod njih najcenjenija vrsta.

 19. Trovach kaže:

  @Zoran…I ja sam pomislio da je begunac jer nije karakteristican za nase krajeve. Svojevremeno u jednoj emisiji sam gledao sokolara koji je prikazao meleza sivog i polarnog sokola.

 20. Trovach kaže:

  @Zoran…Imam jos jedno pitanje. Kako stoji populacija modrovrane i da li se bar malo povecala brojnost?

OSTAVITE KOMENTAR