Predavanje i koncert “Romska kultura i tradicija“ u Subotici

Predavanje i koncert kompozitora dr Zorana Mulića “Romska kultura i tradicija” održaće se večeras u Art bioskopu “Aleksandar Lifka” u Subotici, Trg žrtava fašizma 5 u okviru programa “Muzička scena Vojvodine” koji organizuje Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski”.

 U svom hiljadugodišnjem raseljenju po celoj zemljinoj kugli, Romi su iz svoje zemlje matice, Indije, naselili mnoge zemlje kako Evrope, tako i obe Amerike. Romi su najbrojniji raseljen narod po Evropi. Računa se da ih ima u Evropi oko 12.000. Inače, Indija nikad nije priznala da je zemlja matica Romima, i otuda nastaju mnogi problemi, počev od osnovnih egzistencionalnih, pa do osnovnih ljudskih prava.

Veliki broj Roma kako u svetskim okvirima, tako i kod nas, dao je svoj ogroman doprinos, slobodno se može reći, sveukupnoj civilizacijskoj kulturi i umetnosti.

Upravo zbog toga, ovo predavanje ima za cilj da makar i malo baci svetlost i izazove razmišljanje sa drugačijim pogledom na romski narod. Muzika koja razgaljuje ljudske duše i izaziva emocije omogućiće da se sagleda i shvati romski život i romski identitet.

Predavanje i koncert kompozitora dr Zorana Mulića “Romska kultura i tradicija” doprineće upoznavanju sa ovim narodom koji je skrajnut na margine društvenog i sveukupnog života.

RTVKOMENTARI

 1. avet kaže:

  “Računa se da ih ima u Evropi oko 12.000.”
  Ma kojih dvanaest hiljada Roma u Evropi, to nije tačan podatak, pa u Subotici ih ima barem 8.000.
  Možda dvanaest miliona???

 2. avet kaže:

  Komentar mi nije kritika na pisanje ovog sajta, jasno mi je da je originalan tekst preuzet od RTV-a, tako i piše na dnu ove vesti ovog sajta.
  Originalan tekst RTV stvarno spominje cifru od 12.000. Roma u Evropi, mora biti da je RTV pogrešio sa tri nule.

 3. ................................ kaže:

  Romi se po mnogo čemu međusobno razlikuju. Imamo to prilike videti posebno u delu oko buvlje pijace i neznam zbog čega niko od njihovih verskih ili drugih vođa ne reaguje na njihovo ponašanje. Devedeset i devete vlasti na Kosovu po povlačenju naše policije i Vojske prvo je terala njih-rome. Zašto??? Šta je to što se neda ovim ljudima da se prilagode sredinama u koje dolaze??? Buka, dreka, vika, nerad…alo!!! pa nećemo mi bežati nigde zbog njih..

 4. Brojac krvnih zrnca kaže:

  U vezi tacnog broja Roma u Evropi, ne postoje konkretni i verodostojni podaci, jer ih niko nigde nije sistematski popisivao. Procene se krecu od 8 do 15 miiona. Obicno se uzma neka srednaj vrednost. od 12 miliona ljudi u Romske nacionalne pripadnosti nastanjenih po celoj Evropi. Broj odnosno zastupljenost Romske populacije jako varira od zemlje do zemlje. U Rumuniji ima oko 1950000 pripadnika Romske etnije, u Estoniji svega oko 1200 stanovnika Romske nacionalnosti. Za Srbiju se uzima brojka od pola miliona Romskih stanovnika. U Hrvatskoj EU statistika belezi 35 hiljada Roma.

OSTAVITE KOMENTAR