Predavanje „Moj prijatelj Meštro“

U okviru izložbe "Novo: akvizicije od 2010. do danas", u Modernoj galeriji ’’Likovni susret’’ Subotica, večeras je održano predavanje o slikaru Imreu Šafranju pod nazivom "Moj prijatelj Meštro"

 

Likovni susret - Bela Duranci - (1)

Na izložbi koja je u toku u Modernoj galeriji ’’Likovni susret’’ Subotica, posetioci mogu da vide i jedan od pariskih kolaža Imrea Šafranja, koji je ovaj umetnik poklonio svom prijatelju Beli Duranciju, a Duranci donirao našoj Galeriji.

 

Imre Šafranj i Bela Duranci, pored profesionalnog odnosa umetnika i istoričara umetnosti, ostvarili su i trajan prijateljski odnos, koji je prekinut tek Šafranjevom smrću. Sve do tada, njih su vezivala zajednička interesovanja, slični stavovi i odnos prema sredini u kojoj žive i rade. Obojica vezana ne samo za vizuelnu umetnost, već i za pisanu reč (Šafranj je takođe, kao i Duranci, pisao dnevničke zapise), tragove svog profesionalnog razumevanja i prijateljstva ostavljali su i u tekstovima koje su pisali.

 

Likovni susret - Bela Duranci - (3)

 

Bela Duranci, prvi diplomirani istoričar umetnosti grada Subotice, aktivno prati, promišlja i pomaže subotičku likovnu scenu još od početka šezdesetih godina prošlog veka. Stvaraoci sa kojima je osećao posebnu idejnu bliskost gotovo uvek su postajali njegovi prijatelji. Tako je bilo i sa Imreom Šafranjem, jednim od najkontroverznijih ličnosti u vojvođanskoj umetnosti pedesetih godina 20. veka.

 

Likovni susret - Bela Duranci - (2)

 

Bela Duranci je govorio o umetničkom opusu Imrea Šafranja, iz pozicije analitičara/tumača, ali i o njihovim prijateljskim vezama, na taj način približavajući Šafranja onima koji ga nisu lično poznavali.

 

Likovni susret - Bela Duranci - (4)

Likovni susret - Bela Duranci - (6)

Likovni susret - Bela Duranci - (5)KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR