Predavanje: Od rituala do umetnosti

Predavanje pod nazivom „Od rituala do umetnosti” održana je u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Mađarskom kulturnom centru (Bohinjska bb) u četvrtak 20. februara 2020. godine.

Igra i ples su postojali na svim nivoima razvoja civilizacije i kulturnog života ljudske zajednice. Imajući u vidu da je u plesu instrument umetničkog izražavanja vlastito telo, oduvek je bio dostupan svim društvenim slojevima. Arheolozi su najraniji zapis plesa, star oko 9.000 godina, pronašli na slikama u Indiji, ali i na egipatskim grobnicama, koje datiraju iz perioda oko 3.300 godine pre nove ere.

Predavanje o istoriji plesa i njegovoj važnosti održala je Natalija Raičević, profesorica klasičnog baleta i direktorica Osnovne baletske škole “Raičević” u Subotici koja se usavršavala  na Akademiji ’’Princesse Grace Kelly’’ u Monte Karlu, kao stipendista Fondacije Marika Besobrasova i diplomirala na Institute de danse „JANINE STANLOWA“ u Parizu (smer pedagogija    klasičnog baleta).

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome će se pružati podrška regionalnim umetnicima i promovisati najrazličitiji trendovi u kulturi.  Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.KOMENTARI

 1. yu kaže:

  Natalija Raičević, profesorica klasičnog baleta i direktorica Osnovne baletske škole “Raičević” u Subotici koja se usavršavala na Akademiji ’’Princesse Grace Kelly’’ u Monte Karlu, kao stipendista Fondacije Marika Besobrasova i diplomirala na Institute de danse „JANINE STANLOWA“ u Parizu (smer pedagogija klasičnog baleta).
  Koliko njih u Subotici zna da imamo ovakvu osobu u Subotici?
  Ikoliko cenimo kulturu na svetskom nivou i grad promoviše vidi se po tome koliko dobija prostora u medijima i koliko se pozivaju da učestvuju u gradskim proslavama.
  Bruka za gradsku vlast. Non stop nas zamlaćuju kojekakvi trećerazrednim nazovi estradnim umetnicima. Koliko je sredstava za podrškuje dobila Baletska škola Raičević od bilo koje ustanove u gradu? Jedino smo ih vidrli u angažmanu gradske vlasti kada je gradonačelnik bio Išpanović. učestvovali su u programu Bala gradonačelnika. Nadam se da će konačno dobiti mesto iprostor kakav zaslužuju po svom značaju.

 2. adkersu kaže:

  yu, pa zar Vi stvaro mislite da bi sadašnji vladajući u gradskoj vlasti mogli da promovišu išta što nije po njihovom shvatanju kultute? Nema šanse. Njihov nivo je kičerajski folklor sve pod grandioznim palamuđenjem nazvanim mutikulturizam srozavajući prave vrednosti bilo koje kulturne delatosti, pa tako i folklora. A balet? Pa za večinu njih to deluje kao bosanska složenica “ba, let” odnosno “plešu, a lete ba”!

OSTAVITE KOMENTAR