Predložen minimalni trošak za tekuće i investiciono održavanje stanova

U Subotici za prosečan stan od 60 kvadrata mesečno održavanje koštaće između 500 i 600 dinara i još oko 200 dinara za garažu. Prinudni upravnik još 300 dinara.

Na ime troškova tekućeg održavanja zajedničkih delova zgrada, stanova ili poslovnih prostora, u objektima bez lifta biće  260 dinara po stanu, a u zgradama sa liftom za svaki stan vlasnici su dužni mesečno da uplaćuju u fond za tekuće održavanje svoje zgrade 340 dinara.

Za investiciono održavanje koje je takođe po Zakonu o stanovanju obavezno vlasnici su dužni da uplaćuju u fond svoje stambene zajednice najmanje 4 dinara po kvadratnom metru stana ukoliko zgrada nema lift, a najmanje pet dinara po kvadratu u zgradama koje inmaju lift.

Takođe je predloženo da se za tekuće održavanje garaža plaća mesečni paušal od 150 dinara, a za garažno mesto ili boks 100 dinara mesečno.
Dodatno, obaveza za investiciono održavanje stambenog i poslovnog prostora je 4 dinara po kvadratu mesečno u zgradama bez lifta, a minimalni iznos mesečnog izdvajanja na ime troškova investicionog održavanja po kvadratnom metru stana ili poslovnog prostora za zgrade sa liftom  je  5 dinara.

Zakon takođe propisuje obavezu da se predvidi  minimalni iznos mesečnog izdvajanja na ime troškova investicionog održavanja po kvadratnom metru garaže, garažnog boksa i garažnog mesta kao posebnog dela zgrade pa je subotičklo veće predložilo da to bude iznos od  2 dinara po kvadratu.

U zgradama u kojima se stanari ne dogovore  i ne izaberu upravnika stambene zajednice iz svojih redova ili ne izaberu ni profesionalnog upravnika, Gradsko veće je predložilo da na ime naknade za rad prinudnog upravnika, za svaki stan vlasnici imaju obavezu plaćanja 300 dinara, a ako imaju i garažu još 100 dinara.

Konačnu odluku doneće Skupština grada, a Gradsko veće je uputilo predlog u skladu sa Zakononom o stanovanju i održavanju zgrada koji je usvojen pre godinu dana, a sada je u skladu sa propisanim rokovima vrlo aktuelno i praktično usaglašavanje sa novim propisima te sve stambene zajednice imaju obavezu da donesu odluku o organima upravljanja  radi unapređenja uslova stanovanja  i očuvanje i unapređenje vrednosti stambenog fonda i svih resursa u toj oblasti.

 

RTV Pannon

 KOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Ahhh,ta lepa komunistička vremena: Badava su se delili stanovi, društvo je održavao ,investiciono i tekuće održavanje. Ništa nije se plačalo- gradske-političke ‘mange’ koji su se uselili u jednu noizgrađenu zgradu pored ,mlečne tržnice’ sa izgovorom da zgrada nije tehničko primljena desitinama godina nisu plaćali za grejanje a ni za ostale komunalije. Dobra su to bila vremena… Za neke… ‘Standardservi’ zadužen za održavanje društvenih objekata ‘harao’ je po gradu sa napunjenim fondovima jer družtvena sredstva su se prelivali na njihove račune ,pa onda iz toga su financirali ‘privatne usluge’ viđenim političarima…i pojedinim njihovim službenicima.

 2. Posmatrač kaže:

  Lopovska banda. Jeb…

 3. punisher kaže:

  sve ovo lepo zvuci, samo je problem je nas grad u Srbiji.
  Bice tu raznih zloupotreba, kradja iz zajednickog fonda, namestanje tendera itd itd. tako da ova inicijativa ne pije vodu i sve ovo je bacanje para kroz prozor.
  Prvo treba pravosudje, policiju i drzavne cinovnike dovesti u red pa tek posle cimati siromasne gradjane.

 4. sumorno kaže:

  Naprdnjak dolazi na mesto upravnika vaše zgrade.
  Plaćaćete ga 300-400 dinara po stanu,i on će da odlučuje
  Šta treba da se radi na i u vašoj zgradi,koliko će vas
  to koštati.
  Kada prvi naprdnjak odluči šta i kako će se raditi,
  angažovaće drugog naprdnjaka preduzetnika sa kojim će
  izračunati novac namenjen radovima,a čiji odnos cene
  i kvaliteta ide samo njima na ruke.
  Ukoliko odbijete jer na primer znate i smatrate da je preskupo,
  dolazi vam treći naprdnjak,komunalni inspektor i kažnjava vas sa
  5-50 hiljada dinara.
  Naravno ako i dalje terate konac na mak ili niste u stanju
  da platite,dolazi vam četvrti naprdnjak,izvršitelj,
  koji ima pravo da vaš stan stavi na aukciju da bi se dug naplatio.
  Peti naprdnjak se pojavljuje na aukciji,kupuje vaš stan višestruko
  ispod tržišne vrednosti.
  Potom se vaš stan proda po tržišnoj vrednosti,te se zarada deli.

  Kada dođe vreme da se glasa vi nećete da glasate jer su svi isti,
  Oni će opet pobediti na izborima jer ipak su svi isti.
  Vi idete u banku da tražite kredit za novi stan a bankari trljaju ruke
  jer su svi građani ipak isti i glupi.

 5. Megille kaže:

  @ sumorno : Na ovo su ih naučili iz EU-a čitaj Nemci -koji najviše ‘pomažu’ Srbiji. Na ovaj način izvlače novac iz Srbije jer Nemci imaju svoje ljude u svim javnim preduzećima ,vladi i pri financijam.Da, nemački pomoć. Ali se kamatama se vraća njima nazad. Jer kada se ide prositi za pomoć kod njih oni im ‘daju’ šprancu kako treba doći do novca građana. Nema kod njih -kapitalista-liberala ništa đabe…

 6. SzBDK kaže:

  Hahaha, da Nemačka živi od toga da krade od srpske sirotinje. Ništa mercedes, opel, bmw, merck, evonik, bayer, bosch… to je sve sviranje k**cu. Pa obrt nekih nemačkih firmi je takav da mogu da kupe Suboticu sa celim stanovništvom i pretvore sve u luna park. Bože šta sve čovek ne pročita…

 7. Megille kaže:

  @ SzBDK . Blage veze nemaš ,pa sve resursi iz zemalja u tranziciji su kod njih završili ,lako biti pametan kada si opljačkao sve države bivšeg socijalističkog bloka. Uništili su kompletnu industriju-proizvodnju u tim državama,postavili su ‘ekonomiste -političare analfabete ‘ u državama u tranziciji ,pa i dalje izrabljulju narod tih država koji rade za njih za mizerne plate. Lako je tako biti uspešan i imati veliki ‘obrt’ kapitala kako ti veliš. Da li si se zapitao zašto je Srbij onda ‘sirotinja’ ? Zato jer kuka u inostranstvo za ulagaće i investitore ? Gde je Srbiji proizvodnja ? Zašto strani investitori,banke ne plaćaju poreze ,zašto Srbija plaća po 10 -hiljada evra da stranac otvori radno mesto sa plaćom od 200 eura? Istovremeno ta ista Srbija po nalogu tih investitora u vidu raznih poreza i paušala kroz Javnih Preduzeća vraća uložena sredstva tim ‘dobrim’ investitorima, Ta tvoja priča da Nemačka može kupiti celu Suboticu ne drži vodu ,jer onda ne može više zarađivati na resursima-ali ovo je već ekonomska kategorija pa ne bi te zamarao ,jer vidim da ni prethodnu temu nisi shvatio-blage veze nemaš…

 8. Anonimni kaže:

  KOMUNALNA INSPEKCIJA VEC POSLALA OPOMENE ,, ALI KOME!!!!!!!? SVIM REGISTROVANIM – SKUPSTINAMA STANBENIH ZGRADA !!!!! HAHAHA ,ZNACI SAMO ISPRAVNIM I ZAKONOM URDJENIM ,REGISTROVANIM SKUPSTINAMA <HAHAHAH ! A ONE ZGRADE KOJE NISU REGISTROVALAE SKUPSTINE ,SE SADA SMEJU NAMA !!!!! TAKO VAM I TREBA KADA STE LUDI !!! NEVEROVATNO ,KAKVE PRETNJE O MILIONSKIM KAZNAMA AKO SE NE IZBERE UPRAVNIK , ALI SAMO ONIM ZA KOJE IMAJU PODATKE DA SU REGISTROVANI A ONI SU MANJINI , STRASNO , NEVIDJENO ,BEZOBZIRNO PONASANJE ,SVAKA CAST NA BEZOBRAZLUKU !!! DA NE PISEM O OSTRVLJENOSTI PRIUCENIH PROFESIONALNIH UPRAVNIKA KOJI SU NAVALILI NA UREDJENE ZGRADE KO LESINARI NA LESINU , DA ZGRABE PARE OD ,NAROCITO VELIKIH SKUPSTINA SA VISE ULA ZA !!! NE SAMO STO UPROPASCUJU LEPLJENJEM REKLAMA NA ULAZNA VRATA ZGRADA NEGO I PRETE ZASTO ME NE ZOVETE DA VAM ,, UREDIM ONO STO STE VEC UREDILI ,,, DA VAM ZGRABIM PO 400 DO 500 DINARA , PA POSLE KAD MEV IDITE !!! STRASNO SMO PROGNOZIRALI DA JE ZAKON TEZAK PROMASAJ ALI JE JOS STRASNIJE REALIZACIJA TOG BESMISLENOG ZAKONA !!! MI KOJI POSTUJEMO ZAKON PA SMO IZABRALI UPRAVNIKE NEMAMO UREDBE O ROSKOIMA TEKUCEG ODRZAVANJA ,NEMA ODLUKE O INVESTICIONOM ODRZAVANJU , NEMA PROPISA KAKO CE SE TO UPLACIVATI PO VLASNIKU STA NA ,NEMA BLIZE UREDBE O NACINU – NEMA UPUTSTAVA KO I KAKOTO SPROVESTI !!!! GDE GOD PITAS KAZU , TO JR NOVINA MI NEZNAMO JOS NISTA !!!!!!!!!!!! BRAVO MINISTARKO ,BRAVO BRAVO ! MINISTARSTVO ,SAMO ZNATE DA PRETITE ,A KAKO MI VAMA DA PRETIMO POSTO STE NAPRAVILI HAOS I RAZDOR KOD VLASNIKA STANOVA PO ULAZIMA . OVAJ ULAZ HOCE PROFESIONALCA !!!!???? SA TRI MESECA KURSA , A DRUGI ULAZ HOCE SAROG PRETSEDNIKA KOJI RADI VEC 15 GODINA I VISE I ZNA VISE OD 10 PROFESIONALACA !!!! TOLIKO NEKA VAM JE SAS RECOM .

 9. Nada kaže:

  Zgrada u Pancevu 4. sprata, upravnik izabran od par ljudi,racun 1029, dinara mesecno, pitamo se za sra, oci mu nismo videli. Krov on bira izvodjaca rata 5000dinara, a u zgradi samo penzioneri koji nemaju i sta sada, ko moze da natera sirotog coveka da se odrekne hleba, zbog krova, mislim da se treba skupiti sredstva pa tek onda pregovarati.

OSTAVITE KOMENTAR