Predmet „kostura“ se vraća na sud

Betonska konstrukcija u centru grada popularno nazvana “kostur” koja već 60 godina ruži centar konačno će promenom detaljnog urbanističkog plana dobiti svoju svrhu izgradnjom objekta za kulturu. Planeri  Zavoda za urbanizam su izradili Plan detaljne regulacije koji je prošao  javni uvid i Komisija za planove ga je usvojila. Na jednoj od narednih sednica će se naći i pred odbornicima lokalnog parlamenta. Sa druge strane, grad se i dalje spori sa firmom „Holtek“ za prostor.

 

Izmenom plana detaljne regulacije na mestu gde se nalazi skelet pored Otvorenog univerziteta treba da se izgradi objekat za kuturu. Pre šest decenija, kada se objekat gradio bilo je u planu da se pored zgrade Otvorenog univerziteta izgradi bioskop sa 600 mesta, međutim izbio je požar i skelet je ostao tako da ruži izgled grada. Prostor je postao stecište narkomana i beskućnika, prepuno smeća.

 

Vršilac dužnosti gradskog javnog pravobranioca kaže da je u poslednjem trenutku firma „Holtek“ odustala od medijacije, tako da se predmet vraća na Privredni sud. Bez obzira na to, promenjena je namena zemljištu u zoni skeleta.

 

Kada je propao pokušaj da se izgradi bioskopska sala postojala su razna rešenja, među kojima je i gradnja desetospratnice. Sledeći korak je da se plan nađe pred odbornicima lokalnog parlamenta  nakon čega bi skelet mogao da bude srušen. Prošle godine je bilo najavljeno rušenje objekta za 1.oktobar, ali je zbog spora sa firmom „Holtek“ to  prolongirano. Pre 15 godina sklopljen je sporazum sa  “Holtekom” koji je trebalo da izgradi desetospratnicu, a grad je trebalo da ukloni betonsku konstrukciju. Kako objekat nije uklonjen “Holtek“ je pre tri godine tužio grad i tražio nadoknadu štete.

 

izvor RTV YUEKOKOMENTARI

 1. mislilac kaže:

  Vreme je za resenje, jer je tih 15 godina neki suboticki rok za pocetak resavanja problema. To je situacija i sa kompleksom bazena, a iskustvo nas uci da slicna sudbina ceka i pozoriste.

 2. deki85 kaže:

  Nece se to dirati. Kostur je u skladu novog imidza grada u fazonu Berlin ’45.

 3. tigar kaže:

  nisam bas pratio situaciju ali kako je ovo moguce?!
  „Pre 15 godina sklopljen je sporazum sa  “Holtekom” koji je trebalo da izgradi desetospratnicu, a grad je trebalo da ukloni betonsku konstrukciju.“ Ko je vlasnik tog Holteka?!

 4. djomla kaže:

  Holteh je privatna kompanija iz Novog Sada koja je u sudskom procesu sa gradom još od perioda Kase.

  Na žalost ni sadašnja struktura nije uspela da se dogovori sa vlasnicima pa će se umesto mirnog rešenja predmet razvlačiti po sudu. Očigledno je posebno iritantno za Holteh bila činjenica da je grad izvršio prenamenu zemljišta te je umesto šestospratnice predviđen kulturni centar.

  Više na:Ume sto šestospratnice kulturni centar

OSTAVITE KOMENTAR

31 + = 38

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: