Predratni Duty free (cigarete)

I u staro vreme je država imala monopol na prodaju duvana. Najpre je pušenje zabranjivano na mnogim mestima (u ovim krajevima najpre u Pančevu 1802.g), zbog opasnosti od požara, ali se vremenom shvatilo da se ljudi teško odriču duvana i da je on stoga cenovno neelastična roba a tako i unosan biznis. Tada se nije smatrao toliko škodljivim a država je od oporezivanja duvanluka imala lep dinar. Monopol je bio i na šibice, pa čak i upaljače. Na svakom mestu koje je bilo ovlašteno da prodaje cigarete, bila je propisana emajlirana tabla.


I tih tridesetih godina, granični prelaz je bio mesto gde su se mogle kupiti cigarete po povlašćenoj ceni, oslobođenoj od taksi, što će se kasnije zvati duty free shop. U uputstvu za turiste koje je štampao biro PUTNIK, kaže se : Putnici koji izlaze iz naše države mogu kupiti odlične jugoslovenske export cigarete, po znatno sniženoj ceni…

(50% jeftinije). Kupovina eksportnih cigareta i cigara sa naše strane je istina neograničeno dopuštena ali  smatramo za potrebno da izletnike upozorimo da mađarske carinske vlasti dozvoljavaju putnicima uvoz od  najviše 3 kutije (60 komada) po 1 osobi.


Prodaja jugoslovenskih eksport cigaretai cigara u Subotici vršiće se u samom vozu ; nije stoga potrebno da  izletnici radi toga izlaze iz svojih kupea.

 

 

 

 

 

Šta se pušilo tih godina

Dvorske cigarete

Za običan svet

Duvan za savijanje Trebinjac

Papir za duvanKOMENTARI

 1. pajser kaže:

  godinama pre bezalkoholnog piva: cigarete bez nikotina! verovatno su bile za decu do 12 god 😛

 2. JovaToYou kaže:

  Najjača mi je ova Vardar cigareta BEZ nikotina!

 3. Lansky kaže:

  AUSTRO – UGARSKA / BOSNA DRVENA KUTIJA ZA 25 CIGARETA

 4. Kiza kaže:

  Da li neko zna šta se tačnio nalazi na središtu grba koji se nalazi na tabli Prodaja duvana?
  Iz koje godine može da bude tabla sa slike?
  Hvala1 

 5. Lansky kaže:

  Tabla državnog monopola je morala da bude na svakom mestu gde se prodavao duvan i cigarete, za vreme kraljevine SHS i Jugoslavije (1919 – 1941), dakle tabla je iz 20ih ili 30ih.

  U središtu državnog grba toga vremena, jeste štit na kojemu je krst sa ocilima, hrvatska šahovnica i slovenački grb. 

 6. Srecko kaže:

  Kiza, na slici nije grb Kraljevine Jugoslavije vec neki iz AU carevine, mozda stilizovani grb upravo otete ili aneksirane Bosne. Zakljuchujem to po tekstu na madjarskom, sprskom i hrvatksom jeziku i ceni u KRUNAMA. Doadatno je tu i neki arapski tekst, verovatno na turskom a znachi valjda isto sto su mogli chitati Madjari, Nemci, Hrvati i Srbi.

OSTAVITE KOMENTAR