Predstave iz Srbije, Italije i Poljske odigrane četvrtog dana Međunarodnog festivala pozorišta za decu

U sredu, 25. septembra, u takmičarskom programu Međunarodnog festivala za decu u Subotici izvedene su tri predstave: „Lepotica i zver“ Dečjeg pozorišta u Subotici,„Operski frižider“ Pozorišta Antonio Pancuto iz Italije, i „Divna zelena ptica“ Teatra Lalka iz Poljske.

„Lepotica i zver“ izvedena je na sceni Dečjeg pozorišta u Subotici. Dobro poznata priča, o prelepoj devojci koja dobrovoljno pristaje da bude zatočena od strane okrutne zveri kako bi spasila oca, doživela je ovom prilikom novu i osobenu interpretaciju. “Nismo pratili Diznijevu verziju već klasičnu, originalnu priču. Naša zver ne izgleda tako da je neko prerušen u životinju, već ona nosi svoj zamak na glavi i ne može da se oslobodi od toga – svog sveta i svoje zatvorenosti. Onda se pojavljuje ljubav, devojka koja sve to otvori”, objasnila je glumica Elvira Gal.

Jedna od najoriginalnijih predstava na repertoaru festivala, „Operski frižider“, došla je iz Italije. Frižider se pretvara u opersku scenu, gde publika sedi na policama u vratima, između sira i putera, a orkestar se sprema za nastup u fioci za voće i povrće, stoji u kratkom opisu dela Antonija Pancuta, koji je autor, scenograf, lutkar i glumac u predstavi.

“Za mene je ovo delo bilo kao san. Jedne noći sam ožedneo i otišao do kuhinje, ali sam bio pospan i otišao u krevet odmah potom. Tokom noći sam osmislio čitavu predstavu. Ona transformiše našu realnost i veoma je jednostavna za decu, Frižider je mali, ali u njemu ima svačega“ pojasnio je Pancuto, dodajući da se inače bavi i scenografijom u operi, pa zbog toga poznaje i mehanizme njenog rada. „Mislim da je velika opera moguća u malom frižideru“, duhovito je zaključio autor, povodom izvođenja svog dela u Pozorištu “Deže Kostolanji”.

„Divna zelena ptica“ Teatra „Lalka“ iz Poljske, izvedena na Sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta, govori o kralju koji se, želeći da sazna šta o njemu misle njegovi podanici, prerušava u lutalicu i tako slučajno načuje razgovor tri sestre. Toliko je očaran njihovom iskrenošću da odlučuje da im ispuni tri želje, ali se potom ispostavlja se sreća jedne osobe može izazvati zavist drugih. “Za mene je ovde najinteresantnija forma, koje je kombinacija komedije del arte i lutkarskog pozorišta. Takođe i divna, ručno pravljena scenografija”, istakao je jedan od učesnika predstave Bartoš Blačura.

Petog dana festivala, 26. septembra, u takmičarskom programu će na repertoaru biti još tri predstave: „Pored tebe“ Pozorišta YUN iz Koreje (Dečje pozorište Subotica, 10h), „Ježeva kućica“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske (Scena „Jadran“ Narodnog pozorišta, 12h) i „Cipele“ teatra “La tête à l’envers” iz Belgije (Scena “Jadran” Narodnog pozorišta, 18h).

 

Foto: Dejan VukovićKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR